Irakezen verzetten zich tegen ISIS

Geen categorieaug 02 2014, 15:14
Langzaam maar zeker keren Irakezen zich tegen de radicaal-islamitische organisatie die eerder deze zomer een Islamitisch Kalifaat aankondigde in delen van Irak en Syrië.

Iraqis living under Isis rule in Iraq, where non-Sunni residents have been forced from their homes and tens of mosques have been deemed idolatrous and marked for destruction, have started to push back against the extreme interpretation of Islam being imposed on them.

De Britse krant legt uit dat ISIS de strijd om de harten van de burgers hard aan het verliezen is. Steeds meer inwoners van Mosul hebben het wel gehad met de terroristische organisatie die zich razendsnel ontpopt heeft tot een onderdrukker eersteklas.
Een van de meest opmerkelijke acts of resistance? De geleerden in Mosul Eid al-Fitr op maandag vieren. ISIS dacht daar anders over: volgens de extremisten moet er die dag nog worden gevast en begon het Suikerfeest dinsdag pas. Zoals je zou verwachten van radicalen reden ze zondagavond door de stad heen en vertelden ze de inwoners dat ze maandag ook nog moesten vasten - deden ze dat niet, dan zouden ze keihard worden gestraft.
Het gevolg? De inwoners van Mosul deden toch gewoon waar ze zin in hadden. Ze vierden het Suikerfeest en negeerden ISIS dat maar snel aankondigde dat Ramadan inderdaad was afgelopen en dat iedereen weer van het leven kan genieten. Met andere woorden: lokale moslims dwongen ISIS om bakzeil te halen. Geen geringe prestatie gezien de aard van die groep - en een duidelijk teken dat men de buik vol heeft van de dictatoriale praktijken van Al Baghdadi en co.
Een ander voorbeeld laat er écht geen misverstand over bestaan dat het geduld van de lokale bevolking met ISIS aan zijn einde is: drie jongeren hebben afgelopen zondag twee ISIS-vechters neergeschoten... en dat ook nog eens overdag. Getuigen konden de drie mannen zien wegrennen, maar niemand heeft ingegrepen.
Laten we hopen dat ISIS het zo bont maakt dat inwoners van Mosul een revolte veroorzaken en de terroristen zélf hun stad uit gooien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten