Koenders is nu officieel ons gezicht in het buitenland

Geen categorieokt 17 2014, 12:58
Nederland gaat nog wat meemaken met Koenders aan het roer.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Laat ik beginnen met het slechte nieuws: PvdA'er Bert Koenders is sinds vanochtend officieel minister van Buitenlandse Zaken. Het goede nieuws: we zullen niet heel lang met hem opgescheept zitten, simpelweg omdat het kabinet de Kerst van 2015 niet haalt. Koenders was vanochtend op bezoek bij de Koning in Den Haag:

Zijne Majesteit de Koning heeft, op voordracht van de minister-president, drs. A.G. Koenders met ingang van heden benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De minister is vanmorgen ten overstaan van de Koning in Paleis Noordeinde beëdigd.

Koenders was hiervoor VN-gazant in Mali. Interessanter is wat hij eerder deed als minister op het Binnenhof. Koenders was degene die tijdens het kabinet-Balkenende IV als minister voor Ontwikkelingssamenwerking doodleuk besloot koffie te drinken met Hamas. Hij gaat nu dus bepalen hoe ons buitenlandbeleid eruit komt te zien. Niet voor niets hoopt Israël-basher Dries van Agt dat Koenders een Israël-kritische koers inslaat.
Van Agt hoopt dat, omdat hij weet dat Koenders een stuk linkser is dan zijn voorganger Timmermans, die zich tenminste nog hield aan coalitie-afspraken inzake Israël en de Palestijnse gebieden. Koenders trekt zijn eigen lijn, omdat hij niks te verliezen heeft. Dat was anders met Timmermans, die de VVD moest pleasen om 22.000 euro per maand in Brussel te kunnen gaan verdienen.
Dat wordt nog spannend de komende maanden. Voor zolang het kabinet overeind blijft natuurlijk. Wat gaat Koenders Nederland allemaal flikken om zijn eigen linkse agenda erdoorheen te drukken? Bij DDS houden we hem scherp in de gaten. Als hij slim is, komt hij vandaag nog in actie om de terdoodveroordeelde Asia Bibi te redden.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten