'Marokkanen zijn niet vaker schizofreen'

Geen categoriefeb 05 2014, 18:00
Vooroordelen.
Volgens Tekleh Zandi worden Marokkaanse Nederlandse te vaak behandeld voor schizofrenie. Die conclusie trekt hij in een onderzoek waarop hij deze week promoveert aan de UvA.

Marokkanen in Nederland krijgen vier à vijf keer vaker dan autochtone Nederlanders de diagnose schizofrenie, terwijl daar vooralsnog geen goede verklaring voor is. Volgens het promotieonderzoek worden verkeerde diagnosen gesteld, want als rekening wordt gehouden met de culturele achtergrond, blijken Marokkanen in Nederland geen verhoogd risico te hebben.

Het hilarische: als hen gevraagd wordt of ze "stemmen horen" antwoorden Marokkanen vrijwel altijd 'ja.' De reden? "Mensen horen vermanende uitspraken terug van hun vader of ze horen zichzelf hardop denken. Ook is er soms sprake van boze geesten, een geaccepteerd verschijnsel in de Berberse cultuur." Die geesten zijn natuurlijk raar, maar schizofrenie is wat anders, om nog maar te zwijgen over de herinneringen van uitspraken van je vader.
Vervelend nieuws voor Marokkanenhaters die dit soort 'feiten' vaak gebruiken om ze in een bepaalde - negatieve - hoek te drukken. Blijkbaar zijn ze geestelijk gezonder dan die mensen denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten