Onze eigen veiligheidsdiensten bespioneren ons

Geen categoriefeb 05 2014, 18:59
Ze hebben de NSA helemaal niet nodig.
Eerder dit jaar werd bekend dat de NSA hoegenaamd 1,8 miljoen telefoontjes en radioverkeer zou hebben afgetapt. Geheel terecht reageerde de Nederlandse burger - en veel Nederlandse politici, trouwens - daar woedend op. Waar haalde de NSA het brute lef vandaan om ons zo te bespioneren? Wie had die organisatie - of welke organisatie dan ook - het recht gegeven om zoiets te doen?
Het was duidelijk een aantasting van onze vrijheid en onze grondrechten. Dat. Kon. Zo. Niet.
Dat blijft onverminderd waar, maar de zaak is zojuist wel curieuser geworden. In een brief aan de Tweede Kamer geven ministers Plasterk en Hennis namelijk toe dat het aftappen niet door de NSA werd uitgevoerd, maar door onze eigen veiligheidsdiensten.

Afgelopen najaar ontstond tumult omdat men aannam dat de Amerikaanse NSA verantwoordelijk was voor het aftappen. Die aanname blijkt onjuist. Wel worden verzamelde gegevens met de Amerikanen gedeeld, schrijven Plasterk en Hennis. De brief ligt op tafel om de hardnekkige beeldvorming over aftappen te bestrijden, zei Hennis in een toelichting. Maar de politiek, zowel links als rechts, neemt er geen genoegen mee.

Volgens de ministers gaat het "nadrukkelijk niet om gesprekken en sms'jes tussen Nederlandse mobieltjes," maar het is niemand duidelijk over welke metadata men het dan precies heeft. Ook is het onduidelijk waarom er zoveel gegevens zijn opgeslagen. Geen mens die gelooft dat dit nodig is in de 'strijd tegen het terrorisme.'
Opmerkelijk genoeg hebben verscheidene partijen boos gereageerd. Onder hen bevinden zich gedoogpartijen als de ChristenUnie en D66, en zelfs regeringspartij VVD doet mee:

Regeringspartij VVD wil meer weten, met als kernvraag: wat precies onder de afgetapte 'metadata' valt, aldus Klaas Dijkhoff. Het Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde een parlementair onderzoek een reële optie. „Dit hele schandaal maakt glashelder” dat het democratische toezicht op de inlichtingendiensten onder de maat is.

Kamerlid Gerard Schouw van D66 eist een parlementair onderzoek, terwijl SP'er Ronald van Raak zelfs zo ver gaat om te suggereren dat Plasterk aan vervanging toe is. "De Tweede Kamer moet zich afvragen of hij wel de juiste persoon is op deze plek," aldus de socialist.
Het is fantastisch dat er zo fel gereageerd wordt op deze kwalijke praktijken, maar als de Kamer niet doorpakt is deze politieke woede totaal zinloos. Van Raak heeft gelijk: een minister moet verantwoordelijk worden gehouden voor dit Big Brother-gedrag. Plasterk moet vervangen worden; het is onacceptabel dat de overheid zoveel informatie vergaat over zijn eigen burgers... en dat de verantwoordelijke minister nog gewoon mag blijven zitten ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten