Zwicht Nederland voor militaire dreiging Venezuela?

Geen categoriejul 29 2014, 14:00
Moet je toegeven aan criminelen die dreigen om een van misdaden verdachte collega 'te komen halen'?
Elk normaal denkend mens zegt dan natuurlijk nee, maar niet minister Timmermans, zoals Bart Schut ons gisteren al haarfijn uit de doeken deed. Voor wie het niet meer weet: het gaat om de vrijlating van Hugo Carvajal (zie foto) door Aruba aan Venezuela. Carvajal is echter een 'weinig frisse' jongen om in het boevenjargon te spreken. Hij was ook goed bevriend met de vorig jaar overleden -en al even criminele- Venezolaanse 'president' Hugo Chavez, met wie hij niet alleen zijn voornaam deelde, als u begrijpt wat ik bedoel. En ook met de huidige president, voormalig buschauffeur Nicolas Maduro, schijnen innige banden te zijn, gelet op de sterke aanwijzingen dat de Nederlandse regering is gezwicht voor dreigementen van de zijde van Venezuela.
Naar verluidt zouden er vier Venezolaanse marineschepen de kust van Aruba zijn genaderd, maar volgens BUZA zouden die tergkeren van 'een oefening' en niets met de vrijlating van Carvajal te maken hebben. Of dat zo is valt nog maar te bezien, want de president van Venezuela reageerde als door een wesp gestoken op de aanhouding van Carvajal. De socialistist stelde geen enkel middel te schuwen, ook eventuele militaire stappen niet.
Vorige week werd Carvajal, bijgenaamd ’de Kip’, nog ingerekend in opdracht van de Verenigde Staten, en had het ministerie van Timmermans, Buitenlandse Zaken, deze arrestatie nog goedgekeurd. Tot verbijstering van Aruba maakte Timmermans zondag een draai en verleende hij de beoogde consul van Venezuela op Aruba alsnog diplomatieke onschendbaarheid. Buitenlandse Zaken bezweert dat het rust op een 'strikt juridische afweging' van het internationaal recht.
De Amerikanen zijn natuurlijk met stomheid geslagen over dit besluit om Carvajal 'onschendbaar' te verklaren. Deze gebeurtenis vormde dan ook direct aanleiding voor VNL om de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken enkele pittige Kamervragen voor te leggen over de geruchten over een militaire dreiging door Venezuela om Aruba binnen te vallen.

1. Bent u bekend met het bericht 'Aruba ontsnapt aan inval'*?

2. In hoeverre klopt het, in overeenstemming met de verklaring van het Amerikaanse State Department, dat er betrouwbare aanwijzingen bestaan, dat er zeer sterke dreigementen van de Venezolaanse regering aan Aruba en Nederland zijn geuit?

3. Wat is de reden geweest dat u de socialistische spionnenchef Carvajal heeft vrijgelaten en houdt dit op enige wijze verband met de militaire dreiging door Venezuela?

4. Zo neen, wat is dan de reden dat u vorige week, in opdracht van de Verenigde Staten, Carvajal nog inrekende en hem nu plotseling op vrije voeten hebt gesteld?

5. Hoe duidt u de uitlatingen van de Venezolaanse president, Nicolas Maduro dat hij een plan had klaarliggen dat de spanning in Latijns-Amerika zou doen escaleren?

6. Wanneer dringt het besef door dat in deze tijd van enorme mondiale spanningen en terreurdreiging investeren - in plaats van bezuinigingen - op Defensie een absolute noodzaak is?

Dit is natuurlijk een zaak die 'tot de onderste steen' opgehelderd moet worden. Als blijkt, dat de Nederlandse regering is gezwicht onder de dreiging van Venezuela om ons grondgebied binnen te vallen, dan zijn we natuurlijk de risée van de hele wereld en staat de deur wijd open voor het volgende chantagemoment. Buiten dat, als de Nederlandse overheid wederom met twee maten meet stelt de rechtsstaat niets meer voor natuurlijk. Grote criminelen weten dan dat ze op Nederlands grondgebied gewoon hun criminele gang kunnen gaan.
Ik ben derhalve reuze benieuwd naar de antwoorden van de ministers, vooral wat betreft die 'strikt juridische afweging'. Het lijkt er meer op, dat gekozen is voor een 'strikt economische' afweging, te weten, het veiligstellen van de oliebelangen van Shell in Venezuela. En daarmee indirect het veilig stellen van de economische belangen van ons Koningshuis. U weet, die zijn grootaandeelhouder in de Shell Group N.V.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten