Na Jacqueline Cramer nu Joop Atsma voor milieu: een verademing!

Geen categorienov 26 2010, 16:30
Joop Atsma, milieu
Pagina 3 van de Telegraaf van gisteren kopte (met extra grote letters): 'Atsma open voor klimaatsceptici. Mens niet alleen oorzaak opwarming.'
Edwin Timmer rapporteerde:

Na jaren te zijn genegeerd rond het Binnenhof vinden klimaatsceptici ineens een gewillig oor bij de regering.

De opvallende koerswijziging komt van staatssecretaris Atsma (Milieu), die voor hij afreist naar de klimaatconferentie in Cancún eerst deskundigen wil horen die niet per se overtuigd zijn dat het broeikasgas CO2 uit industrie en auto's de aardse opwarming stuurt.

Bij Atsma's voorganger ex-minister Jacqueline Cramer (PvdA) was zo'n brede blik ondenkbaar. 'Ik ben niet van de afdeling dat ik alleen de mens als oorzaak van de klimaatverandering zie', zegt Atsma. Je kunt al die complexe natuurlijke processen niet negeren.

Het was nochtans die 'afdeling', die het CDA-standpunt tot dusver heeft gedomineerd.
Atsma wil voor zijn vertrek naar Cancún met Marcel Crok spreken, die onlangs 'De staat van het klimaat' publiceerde. Dat lijkt mij een uitstekend idee.
Het is al weer geruime tijd geleden dat ik een soortgelijk gesprek (met power point presentatie) had met een van zijn voorgangers, de toenmalige minister van VROM, Henk Kamp. Het heeft niet veel geholpen. Inmiddels zijn we weer vele miljarden verspilling aan klimaatbeleid verder en is de bodem van de schatkist nóg duidelijker zichtbaar. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Wij allen? (Hou mij er even buiten.) Dus niemand? Tijd dus voor rationele besluitvorming in plaats van zwichten voor de quasi-religieuze dogma's van de antropogene broeikashypothese.
Joop Atsma: wat een verademing na de diep klimaatgelovige Jacqueline Cramer! En wat een heerlijke frisse wind van dit nieuwe kabinet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten