De wekelijkse peiling

Geen categoriejun 02 2013, 11:30
De wekelijkse peiling van Maurice de Hond geeft weinig verschuivingen. De PVV blijft de grootste partij met 28 zetels en de VVD verliest er eentje. Daarmee is de huidige paarse coalitie tot een lichtpaars dieptepunt gezakt, het laagste punt sinds de laatste parlementsverkiezingen.
De huidige coalitie VVD/PvdA bezet vandaag slechts 40 virtuele zetels, iets meer dan een schamele kwart van alle Tweede Kamerzetels. Een trieste balans, die zelfs bij de apologeten van de 'representatieve democratie' de ogen zou moeten openen, namelijk, dat een ander beleid gewenst en noodzakelijk is.
Dat zal zeker het geval zijn, indien er na de zomer invulling gegeven gaat worden aan de nieuwe bezuinigingseisen uit Brussel. Volgens de peiling van De Hond stemt maar een klein deel van de Nederlanders in met een nieuwe bezuinigingsronde: slechts een kwart vindt dat Nederland dit inderdaad moet doen. Bij D66 kiezers is dat 42% en VVD kiezers 34%. Bij de PvdA is dat percentage 19%. Maar de meningen lopen zeer uiteen wat men dan wel moet gaan doen. De helft vindt bezuinigen en de helft niet. Bij D66 en CDA zijn de meeste kiezers die vinden dat er moet worden bezuinigd (rond de 70%). Bij de VVD-kiezers is dat 58%. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS vinden maar voor 20 a 25% dat er bezuinigd moet worden.
Ongeveer de helft (48%) van de kiezers denkt dat de VVD en PvdA er samen wel uit zullen komen bij het opstellen van de begroting voor 2014, terwijl 41% denkt dat dit niet gebeurt.
De vraag is wat er met het sociaal akkoord gaat gebeuren als het kabinet in augustus toch met extra bezuinigingen komt van 6 miljard of meer. Ook hier zijn kiezers erg over verdeeld.  Die van PVV, SP en 50PLUS vinden dan in meerderheid dat het akkoord moet opgezegd worden.  Kiezers van de PvdA vinden dat niet (34% wel en 49% niet). Bij de FNV-leden vindt meer dan de helft (53%) dat dit akkoord dan opgezegd worden en 34% niet. Dat wordt dus een spannend najaar.
Verder aandacht voor het vertrek van Jan Pronk bij de PvdA. Ruim de helft (53%) van de PvdA-kiezers vindt dat een negatieve ontwikkeling voor de PvdA en 63% van de PvdA-kiezers zijn het eens met zijn constatering dat de PvdA zich steeds verder van de principes van de sociaal democratie heeft verwijderd.
De gehele peiling: VVD 22 (-1), PvdA 18, PVV 28, SP 23 (+1), CDA 14, D66 17, CU 6, GL 4, SGP 4 (+1), PvdD 4, 50PLUS 11.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten