NAVO wil meer geld naar Defensie

Geen categoriesep 06 2014, 15:15
Er moet meer geld naar Defensie, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren met dit kabinet.
NAVO-landen hebben tijdens de NAVO-top in Wales uitgesproken dat er meer geld naar Defensie moet. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei: "Bondgenoten die op dit moment minder dan de norm uitgeven aan defensie, zullen iedere daling van hun budget stopzetten en mikken op toename van het budget richting de twee procent binnen een decennium."
Dat zou natuurlijk prachtig zijn, vooral omdat de agressie van Rusland enorm uit de hand loopt en wij iets tegenover die agressie moeten stellen. Dat zeg ik niet omdat ik een oorlogshitser ben, zoals sommige Poetin-fanboys ongetwijfeld zullen beweren, maar omdat wegkijken echt heel erg dom is nu. We moeten begrijpen dat Vladimir Poetin maar één taal verstaat en dat is die van spierballen- en machtsvertoon. Hij spuugt op diplomatie.
We kunnen Oekraïne, ook al is het land (nog) geen lid van de NAVO, niet in de steek laten. Want zodra Oekraïne valt, zullen de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) de hete adem van Poetin pas echt in de nek voelen. Dan is het eigenlijk al te laat. We moeten paraat staan en Poetin geen millimeter grondgebied gunnen van andere NAVO-landen.
We moeten tienduizenden militairen naar de grens met Rusland sturen, zoals Michael gisteren al uitlegde. Alleen zo kun je Poetin tegenhouden. Helaas gaat dat nogal moeilijk als we in Nederland bij lange na niet voldoen aan de NAVO-norm van twee procent. We geven ongeveer 6 miljard euro te weinig uit aan Defensie. Wat doet het kabinet? Het kabinet stopt het ministerie van Defensie volgend jaar 50 miljoen euro toe. Meer niet. Het is een zakcentje, een druppel op een gloeiende plaat.
50 miljoen euro extra is lang niet genoeg om de grenzen van het vrije Westen te kunnen verdedigen, zeker niet gezien het feit dat Poetin juist honderden miljarden euro's extra stopt in Defensie. We moeten dus toe naar de NAVO-norm van twee procent, het liefst zo snel mogelijk. Zelfs als we er tien jaar de tijd voor zouden nemen, dan nog doet het kabinet veel te weinig. Premier Rutte doet net alsof hij die doelstelling steunt door te beweren dat er in Nederland sprake is van een "trendbreuk" als het gaat om investeren in Defensie, maar dat is kletskoek.
Zoals Raymond Knops (CDA) voorrekent in De Telegraaf vanochtend: "Om die twee procent met stapjes te bereiken, moet je de komende tien jaar elk jaar ongeveer 500 miljoen euro extra besteden aan Defensie." En: "Als het kabinet dit echt wil, mogen ze dus wel grotere sprongen gaan maken met meer geld geven aan het leger. Anders is dit een papieren doelstelling." Natuurlijk gaat het kabinet niet serieus investeren in Defensie. De prioriteit van het kabinet ligt bij heel andere zaken, niet bij de enige échte kerntaak van de overheid: veiligheid.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten