Kiezer wil Rusland aanpakken

Geen categoriejul 27 2014, 10:14
60% van de kiezers - waaronder de meeste PVV'ers - wil dat er harder wordt opgetreden tegen Rusland dan tot nu toe gedaan wordt.
Maurice de Hond heeft de afgelopen dagen onderzoek gedaan naar de ideeën van Nederlanders wat betreft het neerschieten van vlucht MH17. De resultaten liegen er niet om: de overgrote meerderheid is ervan overtuigd dat Oekraïense rebellen achter de aanslag zitten en dat Rusland hier medeverantwoordelijk voor is vanwege diens steun voor de separatisten.
Dat lijkt me duidelijk: 78% is ervan overtuigd dat de rebellen erachter zitten. Bij PVV'ers (net als SP'ers) is dat percentage iets lager, maar je hebt het nog altijd over meer dan tweederde. Bij VVD en CDA ligt het percentage wat hoger, wat ook geldt voor D66 en de PvdA. Een duidelijke, overweldigende meerheid heeft dus prima door wat er aan de hand is.
Bovenstaande wordt nog eens gestaafd door de volgende twee vragen en de antwoorden erop van kiezers:
En:
Het is hierbij opvallend dat alle, en dus ook rechtse kiezers, nogal duidelijk zijn in hun veroordeling van de separatisten en Rusland, én in hun wens om Poetin en co aan te pakken:
Nu is dat op zich niet zo gek omdat dergelijke kiezers, op bepaalde figuren na, over het algemeen namelijk voor een vrij hard buitenlands beleid, maar toch valt het op omdat veel diehard PVV'ers op het Internet juist allerlei samenzweringstheorieën lijken aan te hangen, en bijna automatisch partij hebben gekozen voor Poetin. Blijkbaar zijn die lieden dus niet alleen zwaar in de minderheid wat het algemene kiesvolk betreft, maar ook in hun eigen partij.
Dat is bijzonder goed nieuws. Misschien dat we er samen voor kunnen zorgen dat het kabinet de NAVO onder druk gaat zetten om Oekraïne te beschermen tegen Poetins agressie en expansiedrift. Dat zou niet alleen een zegening zijn voor Kiev, maar ook voor de rest van Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten