Nieuwsuur wint nationale kampioenschap probleemontkennen

Geen categorieaug 14 2014, 11:29
Er is niets aan de hand in de Schilderswijk. Gewoon doorlopen, mensen.
Nieuwsuur stuurde gisteren oorlogsverslaggever Jan Eikelboom naar de Schilderswijk om verslag te doen vanuit de beruchte Haagse wijk. Maar Eikelboom was er niet voor een verslag, hij was er om te laten zien dat er helemaal niets aan de hand is in de Schilderswijk. Er is geen sharia-staat in de Schilderswijk, zo ontdekte Eikelboom toen hij - waarschijnlijk voor het eerst in zijn leven - een paar uurtjes in de wijk was, en daar moeten we het maar mee doen.
In de reportage van Nieuwsuur zagen we jongens voetballen op een veldje terwijl de zon scheen, we zagen hoe een directeur van een buurtcentrum in de Schilderswijk de boel aan het downplayen was (medewerkers van haar buurtcentrum hebben eerder aangifte gedaan tegen Geert Wilders) en we zagen Eikelboom praten met een Marokkaanse eigenaar van een koffiehuis, die natuurlijk deze mooie kans greep om reclame te maken voor zijn tentje (zie het Nieuwsuur-fragment hieronder).
De reportage was niet alleen bedoeld om een mooi beeld neer te zetten van de Schilderswijk - alsof het een wijk is als ieder ander - maar ook om te laten zien dat er amper ISIS-aanhangers zijn in de Schilderswijk. ISIS? Huh? Die zien we bijna nóóit in de Schilderswijk. Echt niet. Conclusie: de Schilderswijk, wie zou er niet willen wonen? We moeten gewoon niet zo zeuren met z'n allen. Deze tweet van Eikelboom, voorafgaand aan de uitzending van Nieuwsuur, zegt in feite alles:
Eikelboom maakt de mensen die zich - terecht - zorgen maken om de radicalisering in de Schilderswijk belachelijk met zo'n tweet. Dat is precies zijn bedoeling. Lees zijn andere tweets maar.
Ik zit met een paar vragen. Waar was Eikelboom tijdens de talloze pro-ISIS-demonstraties in de Schilderswijk? Waar was Eikelboom op 4 juli, toen ongeveer veertig aanhangers van ISIS demonstreerden op het Hobbemaplein? Waar was Eikelboom op 24 juli, toen ongeveer honderd demonstranten antisemitische leuzen riepen en een aantal van hen rondliep met ISIS-vlaggen, -borden en -shirts? En waar was Eikelboom op 10 augustus, toen tegendemonstranten op de Hoefkade, opnieuw met ISIS-borden, een demonstratie van Pro Patria probeerden tegen te houden?
Dat Eikelboom de aanhangers van ISIS gisteren niet kon vinden is niet zo gek als je slechts spreekt met iemand van een buurtcentrum en een eigenaar van een koffiehuis. Het is pure wegkijkjournalistiek van Eikelboom en Nieuwsuur. Belangrijke informatie werd weggelaten. We hoorden in de reportage bijvoorbeeld geen woord over hoe aanhangers van ISIS en andere islamitische demonstranten van de Schilderswijk een no-go-area maken voor journalisten. Journalisten worden belaagd en geïntimideerd, hun apparatuur wordt kapotgemaakt en ze moeten oppassen dat ze niet een baksteen tegen hun hoofd krijgen.
Maar dat vertelt Eikelboom er allemaal niet bij. Want dat past niet in zijn goednieuwsshow dat de Schilderswijk een prachtige wijk is zonder problemen met aanhangers van ISIS en andere radicale moslims. Teleurstellend. Nieuwsuur is de winnaar van het journalistieke nationale kampioenschap probleemontkennen. Gefeliciteerd, jongens! De bokaal komt een dezer dagen jullie kant op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten