Oekraïne staat op springen

Geen categoriedec 09 2013, 18:59
Het gaat los in Oekraïne.
Het is opnieuw bijzonder onrustig in Oekraïne. Enkele jaren geleden was er al een oranjerevolutie. Nu staat dat land weer op springen, en ja, alweer omdat kiezers het gehad hebben met het pro-Russische en anti-EU beleid van de regering.
De Wall Street Journal legt uit waarom er al maanden gedemonstreerd wordt:

Hundreds of thousands of Ukrainians took to the streets here for a second weekend, blockading government buildings and demanding that President Viktor Yanukovych fire his cabinet and reject plans to form a closer alliance with Russia. After speeches in the central Kiev square that pro-European protesters have occupied for the past week, crowds fanned out peacefully across downtown, crying "Glory to Ukraine!" and "Get the gang out!"

Het meest veelzeggende en mooiste moment van de demonstraties was dat de demonstranten een groot standbeeld van Vladimir Lenin omver trokken en kapot maakten. Zie deze fantastische foto van een priester die met een hamer zwaait waarmee het standbeeld vernietigd werd:
Ook vandaag gaan de demonstraties door. De staat maakt zich blijkbaar zulke grote zorgen over de mogelijke gevolgen van deze onrust dat het ordetroepen op pad heeft gestuurd. Hier een foto van legerwagens die op weg zijn naar de demonstranten:
De politie rukt, aldus journalist Tijn Sadée op Twitter, op naar het plein waar de protesten plaatsvinden; het leger breekt door menselijke blokkades en is op weg naar het centrum. Eerder vandaag werd bekend dat de regering inderdaad besloten heeft om geweld te gebruiken tegen de demonstranten. De brute inzet van het leger is dus bedoeld om de demonstraties voor eens en altijd de kop in te drukken.
Aangezien zowel de pro-Russische president Janoekovytsj als de demonstranten weigeren een stap terug te doen, kon deze situatie weleens helemaal uit de hand lopen. Het begint langzamerhand grotere vormen aan te nemen dan de Oranjerevolutie van 2004, waarbij de zittende regering uiteindelijk gedwongen werd om af te treden. Als Janoekovytsj zo doorgaat zal dat spektakel zich dit of volgend jaar weleens kunnen herhalen.
Als dat gebeurt moeten we hopen dat de pro-vrijheidsdemonstranten nu écht doorzetten en de oude machtshebbers compleet uit hun machtige posities gooien. De Oranjerevolutie vond negen jaar geleden namelijk plaats, maar is, feitelijk, voor niets geweest: daarna kwam de oude Sovjet-Unie bende gewoon weer aan de macht.
Hopelijk kunnen de demonstranten daar nu verandering in brengen. Aangezien het leger wordt ingezet om ze weg te jagen zullen ze daar veel moed en doorzettingsvermogen bij nodig hebben.
Overigens zou het de EU niet misstaan als zij ook in actie kwam. Deze mensen vechten voor hun vrijheid en democratische rechten. Als de Unie hen niet steunt kan ze zich net zo goed meteen overleveren aan allerhande dictators en autocraten zoals Poetin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten