PvdA-fractie schrok zich dood van "moge Allah je straffen!"

Geen categorienov 15 2014, 18:00
Het ene na het andere PvdA-Kamerlid doet zijn (of haar) huilverhaal.
Eerder vandaag was de beurt aan Kamerlid Lea Bouwmeester. Deze sociaaldemocratische dame mocht opkomen draven bij Kamerbreed op NPO Radio 1 om haar versie van het gebeuren te vertellen. Haar belangrijkste punt? Zij en de rest van de fractie wilden Kuzu en Öztürk eigenlijk nog wel willen behouden, maar ze besloten dat het zo niet meer kon toen Öztürk "moge Allah je straffen!" riep tegen Kamerlid Marcouch.

"Iedereen was bezig om eruit te komen. En dan opeens dit. Toen dacht de hele fractie: dit niet."

Nou vind ik het op zich prima dat de PvdA geen zaken wenst te doen met dit soort heren, maar Bouwmeesters verhaal is ook niet bepaald overtuigend. In conservatief islamitische kringen - de kringen dus waar Öztürk en Kuzu zich bevinden - worden dit soort dingen soms gezegd, ik kan me niet voorstellen dat ze nooit vergelijkbare woorden heeft gebruikt. Als dat wel zo is moet je Kuzu en Öztürk een complimentje geven: blijkbaar hebben ze zich in voorgaande jaren behoorlijk ingehouden. Aangezien de heren in verleden mee hebben gedebatteerd over het beleid ten opzichte van Israël en Nederland lijkt me dat niet al te waarschijnlijk. Het zou me echt verbazen als ze in die context nooit een "moge Allah ze straffen" hebben gebruikt. De islamistische heren zijn namelijk nogal fel over dat onderwerp.
Daar komt bij dat de fractie geleid wordt door een bekende driftkikker, Diederik Samsom. Met hem zijn er nog genoeg andere sociaaldemocraten die ook af en toe flink uit hun slof kunnen schieten. Zij zullen geen krachttermen gebruiken als "moge Allah je straffen," maar een gepassioneerd "godverdomme" zal de revu ongetwijfeld regelmatig passeren, vrijwel zeker gepaard gaande met andere vloeken en verwensingen. Reageert de fractie daar ook zo sterk op?
Kortom, de heren Öztürk en Kuzu hebben deze situatie helemaal aan zichzelf te danken, maar datzelfde geldt voor de PvdA-fractie die zich nu presenteert als hét grote slachtoffer van deze affaire. Er wordt druk gespind en er wordt net gedaan alsof die fractie uit onschuldige vlindertjes bestaat die nog nooit iets hebben meegemaakt, maar geloofwaardig is het allemaal niet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten