PVV hoeft Hitler-grappen niet te pikken

Geen categoriemrt 18 2014, 19:00
Lijsttrekker De Jong van de PVV in Den Haag liep weg bij een debat. Er werd een vergelijk gemaakt tussen Wilders en Hitler. Op internet, ook op deze site, veel onbegrip over deze move van de PVV'er. In mijn ogen had De Jong echter groot gelijk.
Politieke debatten zijn saai. Daar lijkt het tenminste op. Bij veel debatten moet een cabaretier de boel proberen op te leuken. Ik heb dat nooit begrepen. Grappen zijn nooit helemaal neutraal. Dat hoeft ook niet. Bij een debat voor verkiezingen zijn gekleurde grappen echter niet zo handig. Laat het de lijsttrekkers zelf maar uitzoeken. Dat voorkomt verontwaardiging.
Als er dan een cabaretier aan mag schuiven, is de kans natuurlijk groot dat de PVV veel grappen te verwerken krijgt. Ook in Den Haag was dat zo. Cabaretier van dienst bij Omroep West was Sjaak Bral. Wat had die man een vervelend kwartiertje zeg. Geen één grap sloeg aan in de zaal. Er werd weinig gelachen. Het liedje maakte in de zaal ook bijzonder weinig los. Een mevrouw van het CDA zat enthousiast mee te zingen, maar daar bleef het bij.
Schaduw
Lijsttrekker De Jong kon niet echt lachen om de grappen dat hij in de schaduw van Geert Wilders stond. De rest van de zaal ook niet overigens. Hij bleef wel zitten. Hij bleef ook zitten toen de cabaretier zei dat Geert Wilders na de verkiezingen toch snel weer op zou hoepelen. Iedereen die zegt dat Leon de Jong niet tegen een grapje kan, is een zuurpruim.
Dan de 'grap' (zo grappig was het niet, maar vooruit) waarbij De Jong ging lopen. In de media werd net gedaan alsof de PVV'er struikelde over een Smurfengrap. Tjah. Klinkt onschuldig, maar er was veel meer aan de hand. Bral bouwde zijn grap als volgt op. Eerst zei hij dat de vergelijking tussen Hitler en Wilders mank ging. Tot zover was ik het met hem eens. Vervolgens legde hij uit waarom de vergelijking tussen de leider van Nazi-Duitsland en Wilders mank ging. Volgens hem was Hitler veel verder gekomen dan Geert.
Vergelijking
Sorry hoor. Slaat helemaal nergens op. Maar het werd nog erger. Volgens Bral kun je Wilders dus niet met Hitler vergelijken, 'maar,' zegt hij, 'ik hoorde Wilders pas zeggen dat hij van smurfen houdt. Ja, dacht ik toen, één volk, één leider, één kleur, misschien zit er toch wat in.' Waar zit misschien toch wat in? Wel, in de vergelijking tussen Wilders en Hitler. Dit was geen onschuldige smurfengrap, dit was een Hitlergrap. Niet meer en niet minder. Daarnaast was het een vergelijking, Wilders als Hitler.
Op dat moment stond De Jong op. Hij ging bezwaar maken. Bral zegt nog: 'loop maar weg'! Dat advies volgde De Jong op. De cabaretier probeerde niet De Jong tevreden te stellen of de boel te sussen. Zo van: 't is maar een grapje jongen, nee hoor. Sjaak Bral ging lekker door met het bashen van de PVV. Dat mag, vrijheid van meningsuiting, maar niemand is verplicht er bij te gaan zitten. Zeker een PVV'er niet. Toch? Bral ging daarna ook lekker door. Direct en indirect bleef hij sneren uitdelen naar de inmiddels verdwenen PVV'ers.
PVV/NSB
Volgens een verslaggever van Omroep West, die De Jong snel aanschoot, was het maar cabaret. Tjah. Alsof cabaretiers alles mogen. Iedereen zal beseffen dat zij zich aan de wet moeten houden. Oproepen tot haat mag niet, bijvoorbeeld. Maar wat mij betreft zijn er meer grenzen. We hebben ook nog fatsoen. En grappen moeten ook gepast zijn. De vergelijkingen tussen Wilders en Hitler, maar ook tussen de PVV en de NSB hangen mij de keel uit. Die grappen worden niet gemaakt over andere partijen/lijsttrekkers. Daarnaast kloppen die grappen niet. Wilders is geen Hitler, de PVV is geen NSB. Door deze dingen echter continu te blijven roepen, ontstaat er wel zo'n sfeer. Dat vind ik een hele kwalijke manier van oppositie voeren.
Deze grappen stonden ook in een bijzonder naar licht omdat een PvdA'er enkele dagen daarvoor Wilders nog had vergeleken met Hitler. En dat was alles behalve grappig bedoeld. Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog liggen sowieso gevoelig bij rechtse partijen. Denk aan Fortuyn. Men haalde zelfs Anne Frank erbij om hem te bestrijden. Politici kapot maken met de Tweede Wereldoorlog is smerig. Of je nu politicus bent of cabaretier, gewoon niet doen!
Incasseren kun je leren
Mijn gewaardeerde collega Engelbart had een gratis tip voor PVV'ers. Incasseren kun je leren. Dat klopt. Maar je hoeft niet alles te pikken. Dit was niet zomaar een grap over smurfen, nee, dit ging veel verder. Je mag als mens, je mag als partij grenzen trekken. De grenzen van de PVV zijn nu duidelijk. En laat mij dan nog één ding zeggen over dat incasseren. Leon de Jong van de PVV deed dat fantastisch. Hij sloeg Sjaak Bral niet tegen de vlakte. Hij uitte ook geen bedreigingen. Mensen die hier in Nederland echt moeten leren incasseren, zijn de duizenden malloten die Geert Wilders bedreigen met de dood. Misschien kan Tim die mensen ook een gratis consult aanbieden.
Als men mijn politiek leider vergelijkt met Hitler, stap ik ook op. Leon de Jong had groot gelijk.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten