Rechterlijke macht komt in opstand tegen Teeven

Geen categoriejul 02 2014, 19:00
Normaliter ben ik alleen maar blij met extra tegenstand voor het Kabinet-Rutte II en diens bewindslieden. Maar niet als rechters het laatste stukje rechts aan dit kabinet proberen te slopen.
Kiezers, middenstand, oppositie of backstabbers uit de eigen gelederen.. Het kan me doorgaans niet meer schelen wie dit kabinet onder vuur neemt. Iedereen die een gat in de romp van het kabinetsschip kan slaan ten einde het te laten zinken, is mijn vriend. Doorgaans betekent dat namelijk dat dit kabinet bakken kritiek krijgt vanwege de ronduit eurofiele en linkse manier waarop er politiek wordt bedreven.
Maar met deze kritiek op Fred Teeven ben ik niet zo blij. Teeven is namelijk de enige bewindsman die - zo goed en zo kwaad als het gaat - wat rechtse maatregelen door het parlement probeert te loodsen. Probeert, want ook het laatste beetje rechtsheid moet kennelijk uit het kabinetsbeleid gesloopt worden. Ditmaal niet door de PvdA of de oppositie, maar door de rechterlijke macht.

Het kinderpardon mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil. De rechtbank Den Haag heeft gisteren bepaald dat het onterecht is een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld was bij het Rijk, maar wel bij een gemeente. De staatsecretaris beraadt zich momenteel op een eventueel beroep tegen de uitspraak.

De uitspraak is een overwinning voor de voorstanders van een ruimer kinderpardon. Zij vinden het, in de woorden van Kinderombudsman Marc Dullaert, 'idioot' dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht.

Het is natuurlijk bizar - en niet eens voor het eerst - dat rechters denken zo'n grote broek te mogen aantrekken dat ze zomaar op de stoel van de wetgever kunnen gaan zitten. De rechters zelf hebben tijdens hun rechtenopleiding ook niet goed de werken die verhalen over de trias politica tot zich genomen. Zij denken dat het gewoon een normale gang van zaken is om lukraak de werken van Marx boven de werken van Montesquieu te laten prevaleren, en legitiem rechts beleid om te buigen in socialisme.
Maar goed, om de rechters een toontje lager te laten zingen is waarschijnlijk een grondwetswijziging nodig. Is er iemand bereid de knuppel in het hoenderhok te gooien?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten