Rutte doet terecht niets aan hypotheekrenteaftrek

Geen categoriedec 26 2011, 10:30
Even wat kritische kanttekeningen bij het, op zijn beurt, kritische artikel van collega Michael over Rutte en de hypotheekrenteaftrek.
Michael schetst het beeld van een slappe minister-president die de ballen niet heeft om een heet hangijzer als de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen; iemand die de discussie vermijdt en omwille van de lieve vrede noodzakelijke hervormingen uitstelt.
Ik zie dat wat anders: niet omdat ik een riante hypotheekrenteaftrek geniet (ik huur), maar omdat er geen beter voorbeeld valt te verzinnen van kiezersbedrog dan het afschaffen van deze fiscale voordeelregeling door uitgerekend het eerste Kabinet-Rutte. Andere verkiezings'beloftes' die door VVD, CDA, PVV en wellicht zelfs de SGP werden gebroken konden altijd worden goedgepraat door te wijzen op het feit dat dit een compromis was waarbij uiteindelijk het verkiezingsprogramma van één der andere coalitiegenoten leidend werd verklaard. Samenwerken is immers concessies aan elkaar doen.
Maar in het geval van de hypotheekrenteaftrek kan er geen beroep worden gedaan op zo'n 'ja, maar zij'-redenatie. PVV, CDA, SGP en VVD waren glashelder. Wilders meende dat hij voor Henk en Ingrid een dergelijke maatregel nooit zou laten sneuvelen. Bij monde van toenmalig lijsttrekker Balkenende konden we vernemen dat de HRA voor het CDA een 'breekpunt' zou zijn en Rutte deelde het electoraat mee dat 'hij stond voor z'n afspraken,' zodat VVD-kiezers niet aan z'n woorden hoefden te twijfelen. De SGP was wat minder stellig door de intentie uit te spreken de hypothreekrente wel willen aan te pakken, maar pas nadat de crisis geweken was. Dat dit laatste zeker nog lang niet het geval is mogen we dagelijks in de kranten lezen.
U ziet: er zijn stevige beloften gedaan door wat nu de coalitiepartijen zijn geworden. En zoals u ook weet maakt een in dusdanige stevige gedane beloften een behoorlijke schuld. Behalve dat er voldoende argumenten zijn om met droge ogen te kunnen beweren dat de HRA voorlopig moet blijven (neerwaartse belastingdruk, dramatische daling huizenprijzen voor mensen die voor een recordbedrag een pandje hebben gekocht), is dit alleen maar koren op de molen van de coalitie. Het imago van Wouter Bos van de PvdA is ooit helemaal aan stukken gereten vanwege het zijn van 'een draaikont.'
Dat was inderdaad lachen, maar ik denk niet dat rechts Nederland z'n vingers zal blijven aflikken van pret als ditzelfde predicaat op Rutte, Verhagen, Wilders en Van der Staaij zal komen te prijken. Wat Bos gebeurde, kan ook anderen overkomen. Voor een land dat geen enkel belang heeft bij een herrezen PvdA aan de macht, kan dus maar beter zorgen dat haar gedroomde leiders niet het dodelijke 'u draait en u bent niet eerlijk' aangewreven krijgen.
De hypotheekrenteaftrek moet noodzakelijkerwijs nog maar even blijven dus. De verkiezingsprogramma's van 2014 lijken mij een uitgelezen kans om de langverwachte trendbreuk te brengen, maar in het belang van het land kan Rutte maar beter zorgen dat tijdens de regeertermijn van zijn eerste kabinet deze fiscale maatregel huizenhoog - pun intended - overeind blijft staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten