Veroordeelde ISIS-jihadist Omar H. ontsnapt, zit nu in... Irak

Geen categoriefeb 03 2015, 8:58
De veiligheidsdiensten zijn hem uit het oog verloren waarna hij alsnog kon afreizen naar het door ISIS bezette gebied.
Hoe triest het ervoor staat in Nederland met betrekking tot de oorlog tegen de Radicale Islam? Nou, wat denkt u hiervan?
De Amsterdamse jihadist Omar H. blijkt, vlak voordat hij tot 1,5 jaar cel werd veroordeeld, uit Nederland te zijn ontsnapt. Terwijl de veiligheidsdiensten hem in de gaten moesten houden, wist hij te ontkomen naar Irak, waar hij vermoedelijk is aangesloten bij IS.
Het Openbaar Ministerie meldde vorige week heel blij dat H. veroordeeld was tot 1,5 jaar cel omdat hij van zins was zich aan te sluiten bij ISIS, de terroristische organisatie die hele genocides pleegt in Syrië en Irak. Helaas was er een detail dat ze weglieten: Omar zat toen al niet meer in Nederland.
Bronnen melden het AD dat de 23-jarige Amsterdammer sinds eind vorig jaar in de Iraakse stad Fallujah verblijft en zich heeft aangesloten bij IS.
Er zijn in deze zaak twee grote fouten gemaakt:
1. De rechter vond het blijkbaar prima dat de verdachte (lees: wannabe terrorist) tijdens zijn proces op vrije voeten bleef. Dat is werkelijk ongelooflijk. Je weet dat zo'n man ontsnapt als hij de kans krijgt. Et voila, dat is hem inderdaad gelukt.
2. Nadat de rechter vreselijk de fout in ging hadden de veiligheidsdiensten Omar H. natuurlijk 24/7 in de gaten moeten houden. Blijkbaar is dat niet gebeurd.
Zoals het AD Ronald Sandee citeert:
"Dit is Nederland. Mannen zoals H. hebben een hulpsysteem: als je het de juiste vrienden vraagt, krijgen ze je het land uit. Het is heel makkelijk om weg te komen. De vervolging van jihadgangers en de celstraf van maximaal 1,5 jaar is een enorme wassen neus. Pas als H. terugkeert, krijgt hij zijn straf. Maar terugkeren, dat is deze groep toch al niet van plan."
Het ergste van dit verhaal is dat de inlichtingendiensten mensen als Omar H. waarschijnlijk wel continu in de gaten willen houden, maar dat ze er de mankracht gewoon niet voor hebben.
Beste Tweede Kamerleden (die DDS ook dagelijks lezen): kunnen jullie hier iets aan doen? Het is volstrekt onacceptabel dat de inlichtingendiensten niet genoeg mankracht en geld hebben om radicale moslims te bestrijden. Hun budgetten moeten onmiddellijk worden verhoogd en de verantwoordelijke minister (en staatssecretaris) dienen op het matje te worden geroepen. Of ze even kunnen uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom ze zelf niet pleiten voor een hoger budget voor de AIVD en de MIVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten