Vijandbeelden zijn niet alleen des Wilders

Geen categoriemrt 11 2012, 10:15
Het blijft een populair thema: de PVV en de Tweede Wereldoorlog. Nu gaat VVD-senator Sybe Schaap er weer met gestrekt been in.
In een boek getiteld 'Het rancuneuze gif' dat over pakweg negen dagen moet uitkomen, gaat het liberale Eerstekamerlid er vol in. De inleiding van het boek spreekt over het volgende:

De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.

Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van. Natuurlijk schopt Wilders veel harder tegen de islam dan noodzakelijk. Maar hierom Wilders weer in de fascistische hoek uit de dertiger jaren te duwen, gaat me veels te ver.
Allereerst natuurlijk omdat de 'vijandbeelden' die Schaap benoemt een fenomeen zijn die in iedere politieke partij de kop opsteken. Het is een hele grote stropop waar je met een hele partij vrijelijk op kunt schieten. Zo heeft Wilders inderdaad de islam, maar heeft de SP het kapitalisme als grote vijand. Maar we kijken verder: de PvdD heeft de bioindustrie, GroenLinks milieuvervuiling in een wat algemenere zin en de SGP de onchristelijking van de samenleving. Het vijandbeeld van D66 bestaat uit het SGP-electoraat, weten we ook sinds gisteren.
Ook de 'complotterende handlangers' waar Schaap over spreekt zijn te vinden bij de andere partijen. Ik noteer voor de SP 'rijke mensen,' voor de PvdD zijn het de boeren, GroenLinks heeft een hekel aan moraallozen en de SGP aan atheïsten. En D66 aan lager opgeleiden, al zullen ze dat zelf nooit zo willen zeggen.
Gaan de SP, de PvdD, GroenLinks, de SGP, D66 en een aantal partijen die ik onvernoemd heb gelaten dan ook voor een revival van de Hitler-beweging zorgen? Lijkt mij sterk, net zo zeer als dat het mij sterk lijkt dat de PVV dat gaat doen. Het scheppen van een vijandbeeld is nu eenmaal een trefzekere manier van het legitimeren van je bestaan als politieke partij, en geeft een dergelijke beweging tijdens het bestaan zuurstof en verbroedert partijleden onderling.
Bron foto: Deadsilence
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten