VVD op ramkoers - het werd eens tijd

Geen categorieapr 25 2013, 10:15
De VVD is het zat om continu te moeten toegeven aan de oppositie, waardoor er niets meer terechtkomt van (VVD-)afspraken uit het regeerakkoord. De VVD bijt eindelijk van zich af.
Is het eindelijk gedaan met de rondjes langs de oppositie en het strooien met tientallen miljoenen euro's om oppositiepartijen als D66, SP en GroenLinks te paaien? Daar lijkt het wel op. De VVD vindt dat het kabinet moet vasthouden aan haar koers; er moeten geen deals meer worden gesloten met oppositiepartijen om plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Het nieuws kwam gisteravond naar buiten via Frits Wester van RTL Nieuws.
De oppositie is te veeleisend. De deals met andere partijen zorgen ervoor dat het VVD-geluid binnen de coalitie verwatert. Het zorgakkoord wordt de lakmoesproef voor de nieuwe koers van de VVD, aldus RTL Nieuws:

De VVD is van plan om met het zorgakkoord de confrontatie in de Eerste kamer aan te gaan. En bronnen binnen de partij zeggen dat dit nog maar het begin is. De oppositie zal flink balen van de opstelling van de VVD. Want het liefst praat de oppositie over alles mee.

Volgens politiek commentator Wester is de koers van de VVD heel simpel: "Voor de volgende plannen is het take it or leave it als het aan de VVD ligt. De VVD is het zat om steeds aan het kortste eind te trekken. (...) Het VVD-geluid raakt volstrekt ondergesneeuwd."
Het werd eens tijd, zeg.
De VVD is de afgelopen maanden steeds te snel en te makkelijk akkoord gegaan met aanpassingen van coalitieplannen. Als er maar genoeg wordt bezuinigd om de drieprocentsnorm te halen, lijkt het motto. Dat is vanaf nu voorbij, finito, c'est fini. De liberalen laten hun plannen niet meer verwateren om de oppositie te pleasen. Ik dacht dat het nooit zou gebeuren.
De nieuwe houding van de VVD ten opzichte van de coalitie is volkomen, maar dan ook volkomen terecht. De nieuwe koers past bij de kanttekening die fractievoorzitter Halbe Zijlstra onlangs plaatste bij de Eerste Kamer: als de senaat politiek gaat zitten doen, dan kun je de boel net zo goed opdoeken. Zo is het en niet anders. En als plannen onverhoopt stranden in de senaat, dan schrijft het kabinet maar nieuwe verkiezingen uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten