Wedstrijdje moreel verplassen na Batman-schietincident

Geen categoriejul 22 2012, 19:00
Nep-solidariteit met wildvreemden. Gênante vertoningen rond Aurora dit weekend.
Ironisch genoeg heb ook ik te doen met de inwoners van het plaatsje Aurora in de Amerikaanse staat Colorado. Zij verloren familieleden, vrienden en buren of zagen hoe deze ernstig gewond raakten. Verschrikkelijk, uiteraard, maar minstens zo schrijnend is het om te zien hoe onmiddellijk er schaamteloos misbruik wordt gemaakt van slachtoffers en nabestaanden. Dit misbruik wordt niet uitgevoerd door schutters verkleed als de 'Joker,' maar door allerlei halvegaren die graag even laten zien hoe 'menselijk' ze wel niet zijn.
Allereerst is daar Christian Bale, de acteur die Batman speelt in de film tijdens welke de schietpartij plaatsvond. Hij laat weten dat "woorden tekortschieten tekort om de ontzetting te beschrijven" die hij ervaart. Verder vindt Bale het een "zinloze tragedie." Goh, het mocht toch wat zijn als Bale de schietpartij juist als een zinvolle tragedie zou aanmerken, nietwaar? Want dát zou pas nieuws zijn. Maar dat de acteur de daad een voorbeeld zinloos geweld vindt? Ehm ja, maar wie vindt dat niet? Het vervolg was verder voorspelbaar: het compleet nutteloze nieuwsbericht verscheen overal en wellicht dat de Batman-film zelfs extra bezoekers zal mogen verwelkomen. Wij weten nu namelijk dat Christian Bale deugt en willen zijn film wel zien.
De inwoners van Aurora zijn hier dus niet mee geholpen, want zij hebben nog steeds hun naasten verloren. Maar Christian Bale heeft extra naamsbekendheid, sympathie en inkomsten verworven. Tot zover dus de zogeheten 'nobele' actie van mijnheer Bale.
Maar Christian Bale was niet de enige die graag over de ruggen van de rouwende Aurorianen wilde bewijzen wat voor Mr. Nice Guy hij wel niet was; ook Barack Obama was van de partij. Was het de oprechtheid die de president van de Verenigde Staten deed afreizen naar Colorado, of stiekem toch de herverkiezingscampagne?
En dan natuurlijk ook nog de verzamelde filmstudio's die deze week weigeren om met cijfers over het bioscoopbezoek te komen. Zogenaamd uit piëteit met de slachtoffers, maar ook hier geldt: een moeder die een kind verliest heeft geen fluit aan een Warner Bros. die niet wil zeggen welke films hoe vaak bezocht zijn deze bewuste week. Wederom, dus: lege retoriek, alleen bedoeld om het PR-imago van de filmstudio's wat op te krikken.
Kortom, de hele zelffeliciterende goegemeente is maar weer eens wát blij. Er was immers alweer een jaar verstreken sinds het Breivik-drama in Noorwegen, en je moet toch ergens je morele superioriteit mee bewijzen, nietwaar? De Aurora shooting kwam dus bijzonder gelegen voor deze egocentristen. Zoals we dat in goed Hollands zeggen: zum Kotzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten