Weekoverzicht Brussel, week 21

Geen categoriemei 24 2013, 18:59
Week 21. De week van islam terreur in heel Noord-West Europa.
Een rechtstreeks gevolg van het volkomen falende EU-immigratie beleid van de afgelopen decennia. Het wil er bij die wereldvreemde idealisten uit Brussel maar niet in, dat islam en het vrije Westen in geen enkel opzicht bij elkaar passen en niet te integreren zijn. En al helemaal niet als er geen aanpassings eisen worden gesteld. Maar ook het merendeel van onze nationale wegkijkkampioenen zien niet en horen niet, dat islamisten niet willen integreren. Ze willen het niet. Maar ik zou over Brussel schrijven...
Afgelopen weekend zei de topman van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, dat de kans dat de eurozone in stukken breekt of een euroland in gebreke blijft, een stuk kleiner is geworden, aangezien de politieke wil om die gemeenschappelijke Europese munt in tact te houden groot was. Verbazen doet die uitspraak natuurlijk niet, want Goldman Sachs is waarschijnlijk de enige die eraan verdiend heeft. En heel fors verdiend. Die vette euro-vis mag dus nog wel even rondzwemmen van de haaien van Wall Street.
Tegelijkertijd waarschuwde de president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann, voor de zoveelste keer, dat Frankrijk op zijn tellen moest passen. Weidmann lijkt de enige eurorealist in de wijde, wijde omtrek te zijn. Ogenschijnlijk stelt de waarschuwing van Weidmann voor de oppervlakkige lezer niet zo heel veel voor, maar ik zie het als schoten voor de boeg voor wat er na de Duitse verkiezingen nog komen gaat.
De nieuwe werkweek opende met het bericht dat volgens de topmannen van een aantal Britse grootbedrijven, een eventuele Brixit het eiland miljarden zou gaan kosten. Zoals gewoonlijk werd er niets onderbouwd en werden meningen verkondigd als zijnde feiten. Het wordt eentonig. Jammer van dat soort desinformatie is alleen, dat het in sterke mate de publieke opinie beïnvloedt. En dan hebben de Britten nog de mazzel dat ze niet hoeven mee te betalen aan die krankzinnige Europese "noodfondsen".
De dinsdag stond in het teken van de plannen van Brussel om maatregelen te treffen tegen allerlei tax havens en andere vormen van belastingontwijking. GroenLinks vindt dat uiteraard een prima idee, zolang maar niet aan de miljarden verspilling van hun windmolens gekomen wordt. Een plan dat nadelig uitpakt voor Nederland, maar Dijsselbloem en Rutte kennende zal het wel weer bij wat tegengesputter blijven en worden die plannen later, als het weer wat geluwd is, alsnog ingevoerd. Echt, beste lezers, deze EU pakt voor Nederland op álle fronten buitengewoon nadelig uit. Brussel heeft geld nodig en gaat het halen waar het nog is: bij zwartspaarders en grotere depositohouders. Deposito's boven de ton zijn voortaan vogelvrij.
De midweek dan. Eindelijk was er die dag wat goed nieuws te melden, want CDA politica Corinne Wortmann-Kool gaf aan dat ze na tien jaar Europarlement haar schaapjes voldoende op het droge heeft en zich niet verkiesbaar zal stellen voor een volgende termijn. Ander, meer belangrijk nieuws die dag was, dat de regering van IJsland een referendum zal houden over toetreding tot de Europese Unie. U weet wellicht, dat IJsland momenteel deel uitmaakt van het selecte groepje landen dat de EVA (Europese Vrijhandels Associatie) vormt. Zou Nederland ook veel beter kunnen doen, maar dat terzijde.
Op donderdag 'verblijdde' Brussel ons met weer een hele serie onzinnige maatregelen: de open olijfoliefles moet voortaan van tafel, ofschoon vandaag gelukkig bekend werd dat dit dwaze plan alsnog niet doorgaat. Daarnaast wil de EC dat alle EU-landen hun bankgegevens gaan uitwisselen en kondigde de EU aan haar burgers beter te beschermen. Dat laatste blijkt hard nodig, zie het begin van deze column, maar dát zal Brussel er wel niet mee bedoeld hebben.
Ernstiger is natuurlijk dat opheffen van het bankgeheim. Als laatste verzethaarden zwichtten Luxemburg en Oostenrijk, nadat de Commissie had laten weten ook met Zwitserland hierover in gesprek te gaan. Ik denk dat de Commissie kan praten als de spreekwoordelijke Brugman, maar ik zie de Zwitsers nooit overstag gaan. Jammer voor de Luxemburgers en Oostenrijkers, maar ze hebben zich Brusselse knollen voor Zwitserse citroenen laten verkopen. Dit voorbeeld toont weer aan dat Brussel meer en meer greep wil krijgen op de privé zaken van burgers, ik vind dat een hele slechte ontwikkeling.
Vanochtend was voor mij het belangrijkste nieuws uit Brussel, naast die absurditeit over Europese havens, dat er voorlopig geen EU-eisen worden gesteld aan de buffers die pensioenfondsen dienen aan te houden. Op zich goed nieuws, want een verhoging van de kapitaaleisen voor pensioenverzekeraars zou waarschijnlijk hebben geleid tot premieverhoging of lagere uikeringen of zelfs beide. Het blijft echter afwachten of een nieuwe commissie de aanvankelijke plannen definitief in de ijskast stopt en tot het inzicht komt dat besluitvorming hierover een nationale aangelegenheid moet blijven.
Tot de volgende Keek.
Een overzicht van mijn columns vind u hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten