Nieuwe rechtse tv-show? #YenM

Geen categoriejul 12 2014, 19:00
Beste publieke omroep, het moet wel even schrikken geweest zijn gisteren, toen de Raad voor Cultuur in het Nederlands Dagblad openlijk uitsprak de publieke omroep te links te vinden.
De publieken zouden volgens Mathieu Weggeman ‘teveel een eenheidsworst’ zijn, er zou sprake zijn van ‘een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling’, en als klap op de vuurpijl zou de publieke omroep ook nog eens ‘te links’ zijn. “De samenleving wordt niet goed gerepresenteerd. Niet iedereen krijgt evenveel waar voor zijn belastinggeld” zo legt Weggeman de vinger op de zere plek.
Nu hadden de meeste weldenkende Nederlanders de overwegende linksheid van onze publieke omroep natuurlijk al lang bemerkt, maar de publieken zelf gaven direct aan ‘zich niet in de kritiek te herkennen.’ (Je vraagt je af hoe rauw dit oordeel van de Kulturkammer bij de publieke omroep precies op het dak gevallen is: “Maar wat is er dan mis met ons? We hebben weliswaar afgelopen week in Nieuwsuur een maar liefst twintig (!) minuten durende reclamespot voor Jeroen Dijsselbloem (PvdA) uitgezonden, waarin ook Ad Melkert (PvdA) en Ruud Koole (PvdA) nog even de revue passeerden, maar zó links zijn we toch helemaal niet?”).
Maar even goede vrienden, wij snappen dat. Kritiek is moeilijk, al helemaal wanneer je in niet mis te verstane bewoordingen te horen krijgt dat het je niet gelukt is om de openheid en diversiteit, die bij de publieke omroepen dagelijks vanaf een torenhoge moral highground wordt gepredikt, een plaats te geven in uitgerekend je eigen organisatie. Practice what you preach blijkt eens te meer makkelijker gezegd dan gedaan.
Zand erover. Vergeten en vergeven. Wij zijn hier niet om jullie te vertellen wat er allemaal mis is met de Nederlandse Publieke Omroep, al was het maar omdat Bert Brussen dat gisteren al glashelder heeft uitgelegd. Wij willen graag een oplossing bieden voor jullie totale gebrek aan ideologische diversiteit. Ons voorstel is dat jullie Yernaz Ramautarsing en ondergetekende samen een talkshow geven. We hebben nog geen concreet format, maar aangezien jullie nu natuurlijk ontzéttend in de knoop zitten met jullie eigen naar nu blijkt veel te uniforme programmering, moeten we daar wel uit zien te komen.
Wat ons betreft beginnen we een rechtse talkshow over nieuws en politiek, met jongeren als doelgroep. Aangezien hier geen enkele markt voor is – jongeren kijken nauwelijks naar talkshows op televisie, ze halen hun nieuws en opinies wel van het internet – lijkt de publieke omroep ons het perfecte en bovendien het enige mogelijke onderdak voor dit vernieuwende en verfrissende televisieprogramma. Deze opzet sluit ook naadloos aan bij het advies dat de Kulturkammer gisterenmorgen in de krant al gaf, namelijk om bij het samenstellen van de programmering rekening te houden met pluriformiteit en je vooral níet te laten leiden door de kijkcijfers.
Ik zit zelf in politiek opzicht in de libertarische hoek en Yernaz Ramautarsing noemt zich een objectivist. U weet niet wat dat is, zegt u? Dan is hiermee meteen onomstotelijk vastgesteld dat dit programma met haar scala aan nooit eerder op de publieke omroep geventileerde opinies, een grote bijdrage zal leveren aan vernieuwing en diversiteit binnen het aanbod van de NPO. Bovendien zijn Yernaz en ik allebei onder de dertig en hebben we beiden nul televisie-ervaring. Wij zijn nog niet verpest door talloze mediatrainingen en de in Hilversum geldende mores, kortom, we zijn precies het frisse, jonge talent waar jullie nu naar op zoek zijn. Maar behalve jong, fris en extreem rechts, zijn we ook nog vrouw en allochtoon, dus alle achterlijke quota’s waar jullie je aan trachten te houden zullen met ons als kwiek presentatieduo ruimschoots behaald worden.
Voor Yernaz Ramautarsing zie ik een rol weggelegd als vlijmscherpe host van het programma, die op de hem kenmerkende wijze alle socialisten en crypto-socialisten die je tegenover hem zet genadeloos de grond in zal praten. Dat dit format eindeloos veel mogelijkheden biedt wordt pas echt duidelijk wanneer je beseft dat volgens de maatstaven die wij hanteren, íedereen in ons huidige politieke bestel een socialist is. Deze talkshow zal dus niet gekleurd worden door een heimelijke doch slecht gecamoufleerde politieke voorkeur voor het als ‘rechts’ te boek staande CDA, VVD of zelfs de PVV.
Mezelf zie ik in deze talkshow schitteren in de positie van sidekick, die er een missie van maakt het dagelijkse nieuws grondig te analyseren en de politieke ontwikkelingen en besluiten tegen het libertarische licht te houden. (Ja, dat hoorde u goed, ik zei inderdaad dagelijks. Als het even kan iets eerder dan Pauw en Witteman vroeger op de planning stond, en dan ook meteen een uurtje of twee à drie. Als je je bedenkt dat de overige tweeëntwintig uur van iedere dag gevuld zijn met gezapige, iets meer of iets minder socialistische programma’s, is twee uur per dag vrij maken ter promotie van de rechtse zaak helemaal zo veel nog niet).
Mochten jullie een programma van twee à drie uur toch iets te lang vinden, dan kunnen we altijd nog mijn deel van het programma schrappen, en zal ik me als tafeldame bij Yernaz voegen om in die hoedanigheid een uur lang stil te zitten en lief te lachen. Daar komen de tafeldames bij DWDD ook iedere avond weer mee weg, dus kennelijk is dat de rol die de publieke omroep geschikt acht voor de vrouw op televisie. En voor een dik salaris à la Matthijs van Nieuwkerk ben ik uiteraard gaarne bereid om me in die rol te schikken.
Afijn, u begrijpt, ons format en wijzelf zijn uiterst flexibel en staan overal voor open. Wij horen graag van u. En als u nou niets in deze oplossing ziet, dan raden we u aan uzelf op te heffen en de VARA en de NOS van nu af aan gewoon te laten betalen door mensen die daadwerkelijk graag naar de VARA en de NOS kijken, in plaats van door de belastingbetaler. Diversiteitsprobleem opgelost.
Met vriendelijke groet,
Marie Hemelrijk
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten