Zijlstra's bezuinigingsvoorstel was juist een prima zet

Geen categoriejun 07 2013, 10:15
In tegenstelling tot wat mijn gewaardeerde collega Trias schreef is Halbe Zijlstra's bezuinigingsvoorstel geen bewijs voor de stelling dat de VVD het "spoor bijster" zou zijn.
Allereerst even voor alle duidelijkheid: ja, de landelijke VVD is het spoor wel degelijk bijster. Opgesloten in een kabinet waarin Diederik Samsom koning, keizer en admiraal is wordt lastenverzwaring op lastenverzwaring gestapeld om maar het hoofd te bieden aan het immer ontglippende begrotingstekort van 3%. Ondertussen wordt defensie uitgekleed, worden gevangenissen gesloten en gaat het budget voor infrastructuur naar een absoluut dieptepunt. Met de klassieke VVD-visie heeft het helemaal niks meer te maken.
Dan de gisteren in het Financieel Dagblad gepubliceerde visie van Zijlstra. Collega Trias schreef gisteren dat ook dit document bewijst dat de VVD "het spoor volledig bijster" is. Ik ben het daar niet mee eens: als het kabinet dit stuk daadwerkelijk in beleid weet om te zetten, denk ik dat Nederland een belangrijke stap kan zetten richting herstel én richting het herkenbaarder maken van de VVD in het kabinetsbeleid. Beiden zijn broodnodig.
Eén van de punten die Trias aansneed in z'n stuk is dat Zijlstra niet is begonnen over de publieke omroep, ontwikkelingshulp en windmolens. Welnu: dit zijn issues die wellicht voor grote debatten zorgen tussen kiezers van linkse en rechtse partijen op verjaardagsfeestjes, maar het zijn niet de grote overheidsthema's waar tientallen miljarden euro's in omgaan. Natuurlijk: er zijn hier en daar wat miljoenen weg te snijden, maar met deze thema's kom je never nooit uit op zes miljard euro.
De zorg is daarentegen een kolossaal waterhoofd geworden: er gaat veels te veel geld in om, en de kosten stijgen alleen maar door. De uitkeringsindustrie is een altijdprijsschiettent voor kansarmen geworden, op kosten van burgers die wel de handen uit de mouwen steken. Toeslagen zijn een ideaal middel om royaal te frauderen. Weg ermee, dus. We hebben het in alle gevallen over bizar grote taartpunten uit ons jaarlijkse bruto nationaal product. Door daar wat weg te snijden kan je eenvoudig op zes miljard euro uitkomen.
Zes miljard euro aan bezuigingen, die we trouwens mijns inziens gewoon moeten volboeken. Niet omdat Brussel het wil, maar omdat het onbehoorlijk is het nageslacht van de huidige generatie Nederlanders op te zadelen met een megaschuld die ze niet kunnen afbetalen. Wat hun lot zal zijn als we nu niet aan de noodrem trekken? Kijk maar naar Griekenland en Spanje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten