Zon, zee en verspilling

Geen categoriedec 09 2013, 16:33
De Europese Unie is bezig een imperium op te bouwen. Dat is geen nieuws, want daar zijn ze in Brussel al jaren mee bezig. Maar de gesjeesde Labour-mevrouw Barones Ashton, die haar titel vergaarde door getrouwd te zijn met een andere gesjeesde Labour-heer, staat aan het hoofd van de European External Action Service (EEAS). De club bestaat inmiddels uit 3 417 personen, met 1 457 medewerkers in Brussel en 1 960 in het buitenland gestatiopneerde personeelsleden. Sommigen van hen verdienen aan salaris € 200 000 per jaar. Ze hebben samen de beschikking over 650 voertuigen (waarde circa € 35 000 belastingvrij) en hebben tot taak het uitdragen van het Europese beleid in de landen waar ze zijn geaccrediteerd.
De meeste EU-landen hebben diplomatieke vestigingen in het buitenland met ambassades en consulaten. Maar de EU doet dit nog eens dunnetjes over door via de Hoge Commissaris het EU-vignet te plaatsen op alle mogelijke plaatsen in de wereld. Een van die onmogelijke plaatsen om EU-beleid uit te dragen is het super belangrijke land Vanuatu. U weet niet waar dit land ligt op de wereldkaart? De EU weet het wel. Het is een archipel, op 16 000 km. verwijderd van Brussel in de Sout Pacific Ocean. Dit speerpunt van het EU-beleid heeft een BNP van € 700 000 000.
De EU heeft daar fantastisch werk gedaan. Er is € 120 mijoen besteed. Zo hebben de schoolkinderen allemaal cricketles gehad (de Vanuatu Cricket Association ontving in 2010 maar liefst € 200 000 subsidie van de EU), zijn er windturbines geinstalleerd op twee eilanden (kosten € 225 000) en heeft de EU een plakette (kosten € 600) geplaatst waaruit blijkt dat de EU er is op het eiland. Helaas is één windturbine nooit geplaatst en is de ander omgeblazen door de sterke wind op het eiland (de resten van de windturbine liggen opgeslagen in de plaatselijke school!). Maar het eiland heeft de gelden nooit teruggegeven, want deze zijn gespendeerd aan trainingprogramma's en andere materialen.
Om het maar eens iets persoonlijker te maken, de heer Robert de Raeve was er EU-vertegenwoordiger. Hij huwde een Afrikaanse reporter die zich Jane Okafor de Raeve noemde na haar huwelijk. De Raeve krijgt aan salaris € 140 000 per jaar. Daarnaast een 'buitenlandtoelage' van € 55 000, een slordige € 5 000 aan huishoudtoelage en een kindertoelage van € 9 000 voor elk kind dat tot zijn huishouding behoort. Daarnaast een 'expat allowance' van € 25 000. Over het geheel betaalt hij 15% belasting. Het zal daar echt een worsteling zijn voor het gezin De Raeve om rond te komen! De baas van De Raeve is Martin Dihm, die gestationeerd is op, weer zo'n speerpunt van EU-beleid, het eiland Papoea Nieuw Guinea, 2500 km; verderop. Helaas voor de De Raeves gaat de post in Vanuatu sluiten, althans dat heeft de Europese Commissie besloten..
Het gaat goed met de EU, zo blijkt, het geld van de belastingbetaler wordt goed gespendeerd met Ashton aan het roer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten