frits

-Frits Bosch- GroenlinksPartijvandeArbeid is arbeider verloren. Wat nu?

Opinieapr 05 , 12:00
Het NKO, Nationaal Kiezersonderzoek meldt dat uit onderzoek blijkt dat al in 2010 de PvdA al de stem van de arbeiders verloren is. Wat is er aan de hand?
Links heeft een beroerd verkiezingsresultaat behaald in 2023 met GroenLinksPvdA 25 zetels dankzij strategisch stemmen van Volt en D66 kiezers. Links verloor 18 zetels. PVV koerst rond 50 zetels in de polls. GroenLinksPvdA wordt gezien als een stem op klimaat, weinig populair bij de grootste kiezersgroep, lagere klassen en midden klassen. Migratie, Bestaanszekerheid, Wonen en Stikstof zijn issue owners van PVV, NSC, BBB. Partij van de Arbeid is de grootste verliezer omdat in de combinatie met GL de issue owner Arbeid voor deze partij is weggevallen en Groen resteert met als issue owner GroenLinks. Geen wonder dat GroenLinks de combinatie met PvdA wil doorzetten. Groen is all over the place in deze combinatie. Links heeft zelfs verloren bij hoogopgeleiden. Frans Timmermans is populair bij de eigen achterban maar scoort een nul volgens NKO daarbuiten. Hij is zeer impopulair naar inhoud en presentatie. Frans Timmermans is issue owner van Klimaat en Immigratie, maar wil de grenzen openlaten, contra de wens van Arbeid.
Links, met name PvdA, heeft zich in de hoek geverfd. Ik heb al eerder aangegeven dat dit zich al veel eerder voorgedaan heeft dan 2010. Ik wees op Nieuw Links in 1970 toen de Vader der Vader Lands dr Willem Drees de PvdA verliet vanwege de ultra extreme standpunten van deze groep. Dr Joop den Uyl werd gedoogd maar werd kaltgestellt. Sindsdien kon de partij overeind blijven door enkele krachtige partijleiders als Wim Kok, de vakbondsleider die later aanschoof bij het grootkapitaal.
Hoe komt links weer uit het dal? Dit zijn mijn vijf aanbevelingen.
1. Ontkoppel PvdA van GL. Deze verbintenis leidt tot het verdwijnen van de PvdA en tot het definitief verdwijnen als issue owner van Arbeid. GLPvdA bestendigt nu een partij te zijn voor het establishment. Dat moet PvdA niet laten gebeuren; de koppeling is niet goed en werkt niet; 2. Ontwikkel een standpunt over Immigratie in lijn met Denemarken. Lodewijk Asscher heeft het geprobeerd maar werd teruggewezen. Onverstandig. Het huidige standpunt, laat grenzen open, is niet langer te handhaven. Immigratie is hét issue waar het hedentendage om draait. Niet bang zijn en doorpakken; 3. Zet vol in op de belangen van lagere klassen en midden klassen met Bestaanszekerheid en Wonen. Laat zien dat het belang van Nederlanders en Nederland voorop staat. Vele kiezers betwijfelen dat momenteel; 4. Neem afscheid van Frans Timmermans. Hij was een verkeerde keuze. Hij past inhoudelijk niet goed bij PvdA, hij is issue owner van Groen. Hij vernietigt Arbeid.
5. Wees voorzichtig met het ‘aanpakken’ van het huidige viertal formerende partijen. Bedenk dat zij populair zijn bij de lagere en middenklassen, de klassen die links graag terugwint. Neem afstand van D66, deze partij deugt niet en heeft nooit gedeugd.
Waarom deze handreiking? Wel, ik meen dat de huidige kloof niet goed is. Het draait om het landsbelang. Wat is goed en verstandig voor Nederlanders en Nederland: alles wat in dat verband dienstig is dient te geschieden.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten