Het gaat echt helemaal mis in Mexico

Het is een schande dat de traditionele media bijna geen aandacht besteden aan de enorme problemen in Mexico:

In het noorden van Mexico bij de plaats San Fernando is een massagraf ontdekt met zeker 72 lichamen. Het gaat vermoedelijk om slachtoffers van de al jaren durende drugsoorlog.

De drugshandel maakt dit land langzamerhand echt helemaal kapot. Elke dag worden er onschuldige (en niet-zo-onschuldige ([want: drugshandelaren]) mensen in koelen bloede vermoord. Families worden kapotgemaakt. Kinderen staan opeens, zonder waarschuwing, alleen op straat omdat hun ouders vermoord zijn door drugsbendes. Het ene na het andere massagraf wordt ontdekt.

Ongeloolijk wat er daar gebeurt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. toetssteen

  Drugs nu en wapenhandel morgen…. pssssttt nog een slavin nodig? Zegt u maar hoe oud. Ow, toch liever een ……
  Dit maakt me echt ziek, maar helaas is de realiteit zo goor dat we telkenmale maar wegkijken omdat we het niet aankunnen.
  Maar dat mogen we niet, we moeten niet achteruit maar vooruit!

 2. Luuk

  Van familie begrepen dat vorig weekend alleen al in Juarez 52 mensen zijn vermoord.

  MAAR, Mexico is enorm, het probleem is vooral een noordelijk probleem. De zuidelijke staten zoals Chiapas en Yucatan zijn veilig (en fantastisch om te bezoeken!).

 3. Nico

  Ontneem de drugsbendes hun inkomstenbron. Stop de zinloze War on Drugs.

 4. Doc P

  Helaas een logisch gevolg van een staat met erg zwak gezag (door onvermogen en/of corruptie); aan gewetenloze criminelen geen gebrek – met of zonder drugs overigens.

  Het zal een lange weg worden voor de overheid om het gezag terug te winnen, met nog veel meer doden in het verschiet. Maar een alternatief is er niet; nu de kartels eenmaal hun positie hebben zullen ze die alleen maar proberen uit te breiden. Mexico is een groot land, maar niet groot genoeg voor een centraal gezag en een half dozijn drugskartels.

  @Luuk
  Nu meen ik me ter herinneren dat ze in Chiapas ook nog wat problemen hadden met communistisch geinspireerde rebellen en bendes als MS-13.

  Maar goed, om eerlijk te zijn zou ik er sowieso niet heengaan, zelfs zonder enige dreiging van geweld, aangezien een halve week buikloop bijna gegarandeerd is voor bezoekers die er nog niet geweest zijn. Misschien ben ik dus wat te pessimistisch…

 5. Doc P

  @Nico

  En dan gaan ze vervolgens leuk petunia’s kweken? Al was er geen cent meer te verdienen met drugs, ze zouden vrolijk doorgaan en andere terreinen opzoeken – afpersing, mensenhandel, prostitutie…

  Een crimineel stopt niet met crimineel te zijn doordat je zijn werk legaliseert, die stopt pas als hij in de bak zit. Immers, een crimineel zal zich niets aan de regels gelegen laten liggen en vind zodoende altijd makkelijkere en rijkere bronnen van inkomsten over de rug van de medemens.

 6. Nico

  Met afpersing, prostitutie en andere zaken valt slechts een fractie te verdienen die nu in de illegale drugshandel omgaat. Het is echt niet zo dat er veel meer hoerenlopers komen als drugs legaal zou zijn.

  Verder zou bij legalisering het fatsoenlijke bedrijfsleven de handel en productie over nemen. Toen alcohol verboden was verdiende de Maffia miljarden aan illegale handel, toen de boel wijselijk weer werd gelegaliseerd waren het weer gewoon de legale brouwerijen en stokerijen die de handel gingen verzorgen.

  De war on drugs heeft echter niet voor minder druggerbruik en minder criminaliteit gezorgd. Integendeel, een heel land is nu uit het lood geslagen (Mexico) terwijl haar buurland het hoogste percentage gevangenen ter wereld heeft. (Op Noord Korea na dan misschien) terwijl er nog steeds lustig op los gesnoven en geblowd wordt.

 7. toetssteen

  @Nico

  “Ik denk zelfs dat de markt voor illegale wapens verzadigd is, er zijn geen nieuwe markten meer voor aan te boren. Sterker nog, als je drugs legaliseert zal ook de vraag naar illegale wapens afnemen.”

  Is dat niet heel erg naïef als diverse regimes miljoenen overhebben voor allerlei wapentuig? Hier zijn nog miljarden te verdienen en zullen er nog héél lang te verdienen zijn.

  Overigens, wat denkt u van speculanten die de voedselprijzen zodanig opdrijven dat het voedsel onbetaalbaar wordt? Dat er mensen bij duizenden de hongerdood zullen sterven maakt hen niet uit.

  Het is triest, maar jagen en opsluiten die lui, daarna de sleutel weggooien.

 8. Nico

  “Is dat niet heel erg naïef als diverse regimes miljoenen overhebben voor allerlei wapentuig? Hier zijn nog miljarden te verdienen en zullen er nog héél lang te verdienen zijn.”

  Wapenaankopen door overheden zijn niet illegaal en daar houdt de georganiseerde misdaad zich doorgaans niet mee bezig. Deze markt wordt vrijwel geheel verzorgd door bedrijven waar je gewoon aandelen in kunt kopen en die gewoon belastingen en sociale premies betalen.

  “Overigens, wat denkt u van speculanten die de voedselprijzen zodanig opdrijven dat het voedsel onbetaalbaar wordt? Dat er mensen bij duizenden de hongerdood zullen sterven maakt hen niet uit.”

  Hongersnoden ontstaan zelden of nooit door speculatie maar door overheden, meestal door socialistische overheden die bepaalde handel centraal willen plannen of buiten de wet plaatsen. In een kapitalistisch systeem met vrije handel zal een speculant die hogere prijzen dan de marktprijs vraagt zichzelf al spoedig uit de markt prijzen.

 9. toetssteen

  Als er nu hongersnood komt, ligt dat aan planologische afspraken.
  Mogeljk doelt u op het oude communisme waarin werd gesommeerd dat u dit of dat op dat stuk grond moest verbouwen, maar dat is al lang niet meer zo.

  Speculanten slaan goed voedsel desnoods op om de prijs skyhigh te krijgen, je kunt het desnoods af laten zinken. Geef toe, is niet handig, maar het onethisch en dat is voorzichtig uitgedrukt.

  Ik wel van mening dat een vrije marktwerking , zeer goed is, maar dan nog moet een overheid ingrijpen als het om de eerste levensbehoefte van een mens gaat.

 10. Karel

  Het is schokkend wat er allemaal in Mexico gebeurt. Je kunt eigenlijk wel van een “failed state” spreken, waarbij drugskartels de macht hebben overgenomen en hun oorlogen uitvechten, onderling en tegen de staat.

  Ik ben bang dat het land niet in staat zal blijken om deze oorlog op eigen kracht te beslissen. Er is te veel geld mee te verdienen. Zij die niet omgekocht kunnen worden, worden door huurmoordenaars omgebracht. Rechters, politiecommissarissen, officieren, journalisten en ook juist steeds meer willekeurige omstanders. Het conflict kenmerkt zich ook door een nietsontziende wreedheid van de kant van de bendes, waarbij mensen worden onthoofd of waarvan de lichamen in delen door de stad worden verspreid. Er lijkt geen kruid gewasssen tegen te zijn. De situatie doet me af en toe denken aan de ergste fase van de burgeroorlog in Irak.

  Ik neig ernaar om Nico in deze gelijk te geven dat men de hele rotzooi beter kan legaliseren. Dat heeft echter alleen zin als men in de USA die keuze zou maken, want daar zit meerendeels de vraag (en de winst).

  Voor een lezenswaardig achtergrondartikel verwijs ik graag naar de volgende link: http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2009/12/the-fall-of-mexico/7760/

 11. Karel

  De LA Times houdt een indrukwekkend dossier bij over deze materie: http://projects.latimes.com/mexico-drug-war/#/its-a-war

 12. Karel

  Dubbelpost

 13. lieke

  Ik weet niet of dit de plek is om hierover te beginnen.
  Maar ik speur heel het internet af, op zoek naar verhalen over mexico.
  Ik ga zelf in februari voor een half jaar naar Mexico, maar heb nu mijn twijfels.

  Is het veilig?

  Ik verblijf in Torreon. Kan iemand mij hier meer over vertellen?

  Alvast bedankt

 14. Luuk

  Van familie begrepen dat vorig weekend alleen al in Juarez 52 mensen zijn vermoord.

  MAAR, Mexico is enorm, het probleem is vooral een noordelijk probleem. De zuidelijke staten zijn veilig (en fantastisch om te bezoeken!).

 15. Willie

  Ik heb dit vandaag zo wat de hele dag voorbij horen komen op Radio 1, net zoals dit al maanden langskomt. Misschien dat Radio 1 niet bij de traditionele media hoort, maar dat hoor ik dan wel.

  Beter dan aandacht er aan besteden is de vraag hoe dit opgelost moet worden, ik heb geen flauw idee, mariniers zijn al ingezet en voor elke dode drugshandelaar staat er weer een nieuwe op, misschien dat de auteur hier een idee over heeft.

 16. Nico

  @toetssteen,

  Illegale wapenhandel is al uitgebreid. Ik denk zelfs dat de markt voor illegale wapens verzadigd is, er zijn geen nieuwe markten meer voor aan te boren. Sterker nog, als je drugs legaliseert zal ook de vraag naar illegale wapens afnemen. Veel gebruik van illegale wapens heeft immers te maken met drugsoorlogen.

  Verder heb je als consument aan één wapenaankoop genoeg. Je geeft dus een paar honderd Dollar uit in een paar jaar. Een druggebruiker geeft echter enige duizenden Dollars per jaar uit en een verslaafde zelfs tienduizenden. Aan illegale drugs is dus veel meer te verdienen.

  Afpersing zal wel toenemen, na het beëindigen van de Drooglegging nam het aantal ontvoeringen en afpersingen ook toe, ook dat bracht veel minder op dan de illegale handel in drank overigens. Gelukkig is er na legalisering van drugs voldoende capaciteit bij politie en justitie over om deze toename effectief te bestrijden. In de jaren ’30 wist men de tijdelijke opleving van echte criminaliteit (met slachtoffers) ook effectief de kop in te drukken. Helaas was men zo stom om daarna weer een ander genotmiddel te verbieden.

 17. toetssteen

  Eens met Doc P.

  @Nico
  Doc P geeft zomaar wat voorbeelden, hij had natuurlijk ook de illegale wapenhandel kunnen noemen en diverse afpersingspraktijken die dik geld opleveren.
  Dit slag mensen zal altijd weten hoe over de ruggen van anderen kapitalen binnen te halen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.