Feministen moeten eens ophouden te zeuren

Hier kan ik dus echt niet tegen: zijn er weer een stel feministen die vinden dat er teveel mannen in het aanstaande kabinet komen, en te weinig vrouwen. Van de 12 ministers zijn er drie vrouw. Volgens Femke Halsema, Annemarie Jorritsma en natuurlijk de godmother van VVD-feministen Neelie Kroes is dat niet eens bijna voldoende.

Het opmerkelijke van dit soort reacties is dat er blijkbaar alleen maar naar het geslacht wordt gekeken van de bewindsvoerders. Ze vragen zich niet af of de geselecteerde personen competent zijn – welnee, er is geen enkele klacht binnen gekomen over één van de mannelijke kandidaten – nee, er wordt alleen geconstateerd dat de meerderheid uit mannen bestaat en dus is er een probleem. Het is de wereld op zijn kop.

Als Halsema, Jorritsma en Kroes een probleem hebben met één van de toekomstige mannelijke ministers, dan moeten ze dat zeggen. Hebben ze echter geen reden om over ze te klagen – behalve dan dat het mannen zijn – dan kunnen ze beter hun mond houden. Het gaat om de kwaliteit van de ministers (en staatssecretarissen), niet om hun geslacht (of huidskleur).

Ik hoor de drie vrouwketeers bijvoorbeeld geen namen noemen van vrouwelijke kandidaten die béter zouden zijn dan leden van het huidige gezelschap. Er wordt wat geroepen en gezeurd, maar daar houdt het wel mee op.

Zoals wel vaker bewijzen moderne feministen weer eens dat ze er werkelijk niets van begrijpen, en dat ze in de kern zo onliberaal zijn als maar kan. Zij kijken niet naar individuen, maar naar groepen (man versus vrouw). Het is ironisch dat ze een dergelijke houding niettemin hebben geïntroduceerd in een partij die “liberaal” heet te zijn, en dat ze nu het kabinet Rutte-Verhagen in de naam van liberalisme de oorlog verklaren, omdat dit weigert te doen aan identity politics.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Esther

  @Vrouw:
  Noemt u mij dan maar geschikte vrouwen uit CDA/VVD kring die de posities van enige of elke willekeurige mannelijke gekozen minister beter of even goed zouden kunnen doen en in gelijke mate voor stabiliteit zorgen in deze moeilijke structuur.

  Dit kabinet kiest voor kwaliteit en staat achter de verkiezingswaarden: individu boven groep, toekomst boven afkomst, gedrag boven geloof. En het zet eindelijk een punt achter de zogenaamd ‘positieve’ discriminatie. Ik, als vrouw, voel mij diep beledigd door dit soort zogenaamde liberalen in de partij wiens waarden ik volledig steun, aangezien ze discrimineren jegens geslacht. Ik ben niet minderwaardig, en heb geen quote nodig om mezelf te bewijzen. Dit is de éénentwintigste eeuw.

  @Michael:
  “weet je wel dat daar inderdaad een theorie over is in intellectuele kringen? ‘t Idee is dat ‘minderheden’ (en vrouwen worden voor het gemak een minderheid beschouwd, ook al zijn ze, hoe zeg je dat, in de meerderheid) niet kúnnen discrimineren, geen racist kúnnen zijn, etc., omdat zij geen deel uitmaken van de (white) power structure.”

  Ik hoop dat dit niet het gemiddelde intellect van die intellectuele kringen weergeeft, want dat zou diep bedroevend zijn.

 2. Arthur Wolff

  Leuk en aardig maar Rutte heeft minder dan een jaar geleden deze wet ondersteund, vvd fractie was unaniem btw. Dan mag dit inconsequent heten.
  Het bedrijfsleven mag trouwens een boete ontvangen als er niet aan het 30% quotum wordt gehouden.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/249216/Kamer-eist-quotum-voor-vrouwen-aan-de-top.htm

 3. DSV

  Het is geen seksisme als vrouwen het doen, Michael. Je weet toch.

 4. Michael van der Galien

  DSV: weet je wel dat daar inderdaad een theorie over is in intellectuele kringen? ’t Idee is dat ‘minderheden’ (en vrouwen worden voor het gemak een minderheid beschouwd, ook al zijn ze, hoe zeg je dat, in de meerderheid) niet kúnnen discrimineren, geen racist kúnnen zijn, etc., omdat zij geen deel uitmaken van de (white) power structure.

 5. Job

  Een man die zegt dat feministen eens moeten ophouden met zeuren is bij voorbaat al niet geloofwaardig.

 6. J.Morika

  Inderdaad, mij overviel hetzelfde gevoel als Van der Galien toen ik de berichtgeving hierover weer eens tegenkwam. Maar wat me ook diep treurig en bijna depressief maakt is de volstrekte nietszeggendheid en zielloosheid van de gebruikte argumenten. Deze is bijvoorbeeld van Smit-Kroes: “(heel erg jammer)… Juist bij dit kabinet heb je sterke vrouwen nodig “.

 7. Frits

  Als ik me goed herinner wou mevrouw Kroes zelf niet eens; ze zat goed in Brussel. Waarom dan nu mekkeren? Veel geslaagde vrouwen in vorige kabinetten waren er niet.
  Als we nu eens gewoon aannamen dat bekwame vrouwelijke bestuurders er geen zin in hebben om in de politiek te gaan? Je doet het nooit goed, je bent je leven niet zeker en je hebt geen privé leven meer. Kwestie van gezond verstand. Daar hebben vrouwen in het algemeen meer van dan mannen.

 8. Herman01

  @Job,
  Ja gezeur, en ik doe mee geloofwaardig of niet!

 9. J.Morika

  Los van wat hierboven allemaal gezegd is, er staat een niet onbelangrijk zinnetje in het regeerakkoord, daar wordt namelijk gezegd dat positieve discriminatie zal worden afgeschaft.

  Dat lijkt me duidelijk.

  Die klagende vrouwen richten zich dus op het verkeerde onderwerp, het gaat nu niet meer om het tellen van de vagina’s, maar ze moeten met iets inhoudelijks over het idee van positieve discriminatie komen.

 10. Jaco Kars

  >Ze vragen zich niet af of de geselecteerde personen competent zijn

  Dat is ook een onbeleefde vraag in de Nederlandse politiek. Competente personen gaan naar het bedrijfsleven of naar de wetenschap, en beslist niet naar de politiek. Het komt maar zelden voor dat er iemand van het kaliber van Bolkestein in de politiek rondloopt. Bolkestein had waarschijnlijk wel kunnen voorkomen dat de vvd zich in 2009 enthousiast schaarde achter het socialistische plan om bij alle Nederlandse werkgevers het aantal vrouwen te gaan tellen, kennelijk met als doel het opleggen van vrouwenquota.

 11. La Kroes weer op de barricades | Dagelijkse Standaard

  […] eurocommissaris. Het is alleen wel pijnlijk dat Kroes alsmaar jammert over dat vrouwenquotum, zoals Michael ook opmerkte. Nu zijn er weer te weinig vrouwen in het kabinet. Alsof het per definitie beter is […]

 12. Vrouw

  Nee, schat, dit zijn geen feministes die dit vinden. Dit zijn ECHTE vrouwen die dit te gek voor woorden vinden. Waarom vind jij het normaal dat er diverse mannen in dit nieuwe kabinet zitten die helemaal NIET kundig zijn op hun vakgebied??? Voor hen in de plaats – uitsluitend gekozen als vriendjes van Mark en Maxime! – hadden zat nog twee kundige vrouwen gevonden kunnen worden.

  Typisch seksisme van mannen die zich gauw bedreigd voelen. echt lachwekkend dit.

 13. Ronald Vliegen

  Zowel het liberale ‘kijken naar individuen’ als het feministische gedoe over mannelijke ministers is geboren uit het Rousseauiaanse idee dat instituten niets meer zijn verhulde machtsmechanismen. In dat opzicht verschillen ze niet zoveel.

 14. tipo

  Mark Rutte is nu eenmaal niet zo goed in het vinden van een vrouw.

  Moet dat er nu weer ingewreven worden door die gemene feministen?

 15. Gielah

  Is een vrouw die zegt dat feministen moeten ophouden met zeuren wél geloofwaardig?
  Het maakt niet uit of de bewindslieden mannen of vrouwen zijn!
  Ze moeten goed en ervaren zijn.
  Bovendien kan ik nog de rillingen niet onderdrukken als ik even terugdenk aan Vogelaar en Cramer en Ter Horst.
  Die waren toch een aanfluiting?
  En wat te zeggen van Albayrak en van die dame, die verantwoording moest afleggen aan de Marokkaanse koning: Kadisha Arib?

 16. Oblomov

  Feminisme is domweg de volgende totalitaire ideologie. Ze willen hun specifieke voorkeuren middels wetgeving uitgevoerd krijgen en de prijs daarvoor door andere mensen laten betalen.

  Maar goed, we moeten ook zien dat het werkt. Als je maar lang genoeg en vervelend genoeg blijft doorjengelen dan komt zo’n wetje er wel. Niet dat ook maar een van die feministes in een daadwerkelijke toppositie terecht komt, dat willen ze niet eens. Dat is namelijk een kwestie van jarenlang verrekte hard werken. Via een 3-dagen-in-de-week deeltijdbaantje kom je daar niet.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.