Schokkend: Huisbankier Greenpeace verzet zich tegen kabinet Rutte-Verhagen

Geen categorieokt 01 2010, 15:15
Je zou het bij-na verrassend noemen: Triodos, de huisbankier van Greenpeace, draagt graag haar steentje bij aan de polarisatie van de politiek.
Kort nadat de VVD, het CDA en de PVV de onderhandelingen voor het kabinet Rutte-Verhagen met succes afronden, kondigt Triodos namelijk aan dat het deelname aan drie beleggingsfondsen voor cultuur en duurzaamheid heeft opgeschort. Dit omdat, aldus de bank, de aankomende regering belastingvoordelen voor groene beleggers wil schrappen.
Het Financiëel Dagblad legt uit dat 't kabinet, geheel terecht, 'de extra heffingskorting van 1,3% voor bepaalde vormen van beleggen [laat] vervallen, waaronder beleggen in duurzaamheid, sociaal-ethische projecten, cultuur en durfkapitaal'. Ja, dat is zomaar een hele 1,3% die vervalt. Het is natuurlijk volstrekte logisch dat je dan beleggingen in zulke fondsen helemaal opschort, nietwaar?
Niet dus. Het is volstrekt helder dat de huisbankier van Greenpeace hier een politiek spelletje speelt. Dat wordt nog eens bevestigd doordat Diederik Samsom dit verhaal in het FD druk rondtwitterde.
Apart dat Samsom zou betrokken is bij het wel en wee van Triodos, of niet? Nee, hoor. Ziet u, Samsom was tot hij de Tweede Kamer in ging voor de PvdA o.a. actief als campagneleider voor... jawel, Greenpeace. En laat Triodos nu juist actief samenwerken met deze 'milieuorganisatie', zoals u al eerder hier kon lezen.
Zo wordt eens temeer duidelijk hoe Greenpeace en Triodos - met behulp van hun PvdA-vrienden in het parlement - het regeringsbeleid proberen te beïnvloeden, en - gezien de aard van Samsoms tweet - het komende kabinet al preventief te ondermijnen.
Overigens heb ik Samsom natuurlijk gevraagd of hij dan vindt dat die regeling moet blijven bestaan en, zo ja, waarom. Natuurlijk kreeg ik geen reactie, maar dat had ik dan ook niet echt verwacht. Een vraag waar ik wel antwoord op zou willen hebben, echter, is waarom hij zijn link met Greenpeace en Triodos onvermeld laat. Zij die niet beter weten zouden namelijk kunnen denken dat Samsom toevalligerwijs op dit verhaal stuitte en dat Triodos kilometers boven de politiek en activisme verheven is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten