Handen af van het Sinterklaasfeest!

Geen categoriedec 03 2010, 9:00
sinterklaas
Nog even en dan is het zover: 5 december, pakjesavond. Een mooie traditie, die in vele Nederlandse huishoudens in ere wordt gehouden. De afgelopen jaren leek het er echter sterk op dat ook deze mooie traditie aan de waanideeën van het multiculturalisme ten prooi zou zijn gevallen - denk bijvoorbeeld aan een mijter zonder kruis en regenboog pieten. Dat leek gelukkig slechts een tijdelijke misvatting; het kruis is zelfs in Amsterdam weer terug op Sints mijter en de regenboog pieten lijken alleen zo nu en dan nog in Havana aan de Waal van stal te worden gehaald.
Toch duikt er ieder jaar nog wel ergens een verdwaasde geest op die luidkeels verkondigt dat Sinterklaas en dan met name zijn hulpje zwarte piet toch echt niet meer kan in Nederland anno 2010.
Dit jaar is het de beurt aan Gijsbert Oonk, docent niet-westerse geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op het socialistische weblog Joop.nl mag Oonk los gaan:

De erfgoedfundamentalisten vinden dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij elkaar horen en een wezenlijk onderdeel zijn van de Nederlandse traditie. Sinterklaas zonder Zwarte Piet? Dat kan toch niet! De antiracisten vinden dat Zwarte Piet niet meer past in de hedendaagse multiculturele samenleving. Zwarte Piet zou racistisch zijn en hij zou uit de traditie moeten verdwijnen. Beide kampen vergeten dat tradities altijd aan verandering onderhevig zijn. Een Koninklijke oplossing lijkt me om de Amerikaanse Santa Claus te omarmen en op die manier afscheid te nemen van Zwarte Piet.

Het is natuurlijk aandoenlijk dat een academicus als Oonk al zijn kennis aanspreekt om maar te kunnen betogen dat rationeel gezien zwarte piet, en in zijn kielzog het gehele Sinterklaasfeest, toch echt zijn langste tijd heeft gehad.
Wat Oonk c.s. miskennen is het feit dat het Sinterklaasfeest onderdeel uitmaakt van Nederlands culturele erfgoed; daar is niets rationeels aan. Het Sinterklaasfeest is één van de feesten die iedere Nederlander ongeacht zijn religie of etniciteit kan vieren. Het is volledig geseculariseerd en juist daarom kan het perfect dienen als iets wat alle Nederlandse burgers verbindt.
Zulke gedeelde feesten zijn nodig om sociale cohesie te creëren en te behouden; daarmee is het in Nederland momenteel al niet zo goed gesteld. Reden te meer dus om een mooi feest als Sinterklaas in de huidige vorm te koesteren in plaats van langs de politiek correcte meetlat te leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten