De vernietiging van het onderwijs zet zich door

Je zou denken dat onze politici en, jawel, onze docenten onderhand begrijpen dat helemaal de verkeerde kant opgaat met ons onderwijs. Helaas, niets is minder waar.

Trouw bericht vandaag namelijk dat scholieren nog steeds ‘zonder les of begeleiding opgehokt zitten’ in studielokalen.’ Het Landelijk Aktie Komitee Studenten en Scholieren.com willen dat de Inspectie van het Onderwijs niet alleen nagaat of scholen de urennorm halen, maar ook onderzoekt hoe scholen hun lessen invullen.

Dat is een redelijke stap in de goede richting, wellicht, maar het eigenlijke probleem gaat veel dieper dan een gebrek aan controles. Het hele systeem moet op de schop. Privatiseer die hap gewoon – in ieder geval deels. Laat de overheid zich minder, in plaats van meer met scholen bemoeien. Zorg ervoor dat zowel scholen als docenten afgerekend worden op hun prestaties; wat alleen kan als we de vrije markt loslaten op het onderwijs.

De echte oplossing van de onderwijsproblematiek ligt in te grote scholen, teveel geregel van bovenaf. Geef onderwijsinstellingen – en dit geldt niet alleen voor middelbare scholen – de ruimte om hun studenten en / of scholieren op hún manier te onderwijzen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.