Hero Brinkman neemt afstand van anti-islam boodschap PVV

Brinkman wil niet dat de PVV “straks bekend staat als de internationale anti-islampartij”.

Hero Brinkman, Tweede Kamerlid en de Noord-Hollandse lijsttrekker voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen voor de PVV, heeft opnieuw openlijk kritiek geuit op de PVV en Wilders. In november vorig jaar lekte al een door Brinkman opgesteld discussiestuk uit waarin hij meende dat de islam “zowel een religie als een ideologie” is. Dat was toen opmerkelijk omdat het afweek van het controversiële PVV-standpunt dat de islam ‘een totalitaire politieke ideologie’ is. Gisteren volgde een voorpublicatie van een interview dat hij aan het SGP-jongerenblad In Contact gaf, waarin Brinkman opnieuw zijn zorgen uitspreekt dat de PVV bij ongewijzigd beleid bekend zal gaan staan als “internationale anti-islampartij”. Brinkman wil niet dat de PVV, onder de ondemocratische leiding van Geert Wilders, een one-issuepartij wordt.

Een opmerkelijk standpunt. Niet alleen omdat enkel in het integratiedebat, in al zijn breedte, het electorale bestaansrecht van de PVV ligt, maar ook omdat Brinkman kennelijk meent dat de PVV desondanks nu (nog) geen one-issuepartij is. Waar Brinkman dit op baseert is een raadsel. Uiteraard, de PVV heeft een partijprogramma waarin ook bijvoorbeeld economische thema’s aan de orde komen, maar zelfs hier domineert uiteindelijk één van de drie i’s (islam, integratie, immigratie).

Tekenend is de draai die de PVV, ergens tussen de onafhankelijkheidsverklaring in 2005 en nu, heeft gemaakt op economisch gebied. Was de PVV oorspronkelijk voor afschaffing van het minimumloon, versoepeling van het ontslagrecht en het beëindigen van het algemeen geldend verklaren van CAO’s, dit alles met als doel om de werkloosheid te bestrijden, tegenwoordig is de PVV, meer nog dan de Socialistische Partij, de hoeder van de verzorgingsstaat. Niet uit economische overwegingen echter, maar omdat een grote verzorgingsstaat beter past bij de wens naar zo gesloten mogelijke grenzen. Martin Bosma zei het al eens bij Pauw en Witteman: “wij vechten voor de verzorgingsstaat, en dus tegen de massa-immigratie […] die de verzorgingsstaat op den duur zal ondermijnen” (vanaf 5:30).

Opmerkelijk is Brinkmans geklaag ook omdat hijzelf, als de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, recent het nieuws haalde met het voorstel om hoofddoeken te verbieden voor bezoekers van het provinciehuis en mogelijk, in de toekomst, ook voor klanten van gesubsidieerde bussen. Dat was slechts een paar weken geleden. Zo toont ook Brinkman zelf de nodige flexibiliteit in zijn opvattingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Jos

  “De wens om de grenzen gesloten te houden is noodzakelijk om het voortbestaan vd verzorgingsstaat te garanderen (of in ieder geval te prolongeren).” —– Met de komende vergrijzing is het gesloten houden van de grenzen de snelste methode om de verzorgingsstaat op te blazen. De emigratie van jongeren gaat namelijk wel onverminderd door zodat de verhouding werkenden versus gepensioneerden dan in nog sneller tempo verslechterd.

 2. DSV

  Je kunt de PVV nauwelijks een one issue partij noemen, als de betreffende issue elk aspect van de samenleving wil voorschrijven.

 3. Oblomov

  De gedachte, of moet ik zeggen de hoop, dat een andere politieke partij de problemen gaat oplossen die vorige politieke partijen gemaakt hebben is aan herziening toe. Ondanks de ongetwijfeld aanwezige goede bedoelingen gaat dat niet gebeuren.

  “I confess I enjoy democracy immensely. It is incomparably idiotic, and hence incomparably amusing.”
  H. L. Mencken

 4. havand

  Of is Brinkman DE man van de proefballonnetjes? Kijken hoe de kiezer hier op reageert?

 5. Carlo

  “Uiteraard, de PVV heeft een partijprogramma waarin ook bijvoorbeeld economische thema’s aan de orde komen, maar zelfs hier domineren uiteindelijk één van de drie i’s (islam, integratie, immigratie).”

  Zelfs?

  Bjorn, noem mij eens één beleidsterrein waarin de 3 i’s NIET ter zake doen?

  Zorg? Onderwijs? Ruimtelijke ordening (moskeeën)? Binnenlandse zaken (politie-criminaliteit)? Buitenlandse Zaken (revoluties, dreigende immigrantenstromen. (cfr Volkskrant: Het Westen moet [MOET!] de zelfbevrijding van het Midden-Oosten krachtig ondersteunen.
  Wim van den Doel, 26-02-2011 08:00; Moraal en politiek
  Marcel van Dam, 24-02-2011 10:00 :”In ieder geval heeft de Nederlandse overheid de plicht duidelijk te maken dat mensen die een regime ontvluchten dat hen naar het leven staat, recht hebben op asiel, ook al zou die opvatting onverhoopt door een meerderheid van de Nederlandse bevolking niet worden gedeeld.”)? Justitie (proces Wilders)? Sociale Zaken (uitkeringen, werkloosheid)?
  Komaan zeg! ALLES in dit land heeft te maken, willens nillens, met de drie i’s. En als het aan de de PVDA ligt, o.a. aan het gedaas van Marleen Barth, zal dat alleen maar erger worden.

  Wat Brinkman betreft, hij zou beter zijn grote muil houden of driemaal nadenken eer hij hem opendoet.

 6. Padbuffel

  Brinkman wordt nog eens de eerste PVV mastodont.

 7. erdebe

  Brinkman is een los kanon op dek: Levensgevaarlijk!

 8. Raaf

  Vreselijk man die Brinkman.

  Een notoire ijdeltuit.
  Taktisch een karbonkel

 9. Karel

  “Niet uit economische overwegingen echter, maar omdat een grote verzorgingsstaat beter past bij de wens naar zo gesloten mogelijke grenzen.”

  De auteur haalt hier oorzaak en gevolg door elkaar. De wens om de grenzen gesloten te houden is noodzakelijk om het voortbestaan vd verzorgingsstaat te garanderen (of in ieder geval te prolongeren). NIet andersom. Lees de quotes van Friedman er nog maar eens op na.

  “It’s just obvious that you can’t have free immigration and a welfare state. ”

  http://www.vdare.com/pb/060914_friedman.htm

 10. WHS

  De rechtlijnige ex-politie-inspecteur die carrière wil maken via de politiek blijkt ook in zijn nieuwe betrekking niet te deugen.

 11. Jos

  “De wens om de grenzen gesloten te houden is noodzakelijk om het voortbestaan vd verzorgingsstaat te garanderen (of in ieder geval te prolongeren).” —– Met de komende vergrijzing is het gesloten houden van de grenzen de snelste methode om de verzorgingsstaat op te blazen. De emigratie van jongeren gaat namelijk wel onverminderd door zodat de verhouding werkenden versus gepensioneerden dan in nog sneller tempo verslechterd.

 12. Jansen, +A

  Als u even veel energie stopt in de exegese van de koran of de bijbel als in de exegese van de woorden van Hero Brinkman – dan gaat er een wereld voor u open.

 13. Oblomov

  Er is al een conservatief liberale partij, die heet de VVD. Misschien dat je dat zo mooi vindt dat er wel twee van mogen zijn, dat kan. Mij lijkt het wat overdreven.

 14. tipo

  Brinkmans voorstel om hoofddoekjes te verbieden voor bezoekers van het provinciehuis klonken toen al als een poging om het islamstandpunt van de PVV op te blazen. Het ging verder dan enkel een pleidooi voor scheiding tussen kerk en staat. Het is juist een pleidooi voor de goede zeden, vanuit een anti-islam standpunt. Het ondermijnt een pleidooi voor een seculiere, neutrale overheid. De zorgvuldig geformuleerde scheiding tussen islam aan de ene kant en moslims aan de andere kant werd door Brinkmans voorstel tevens onderuit gehaald.

  En nu blijkt dat Hero Brinkman het islamstandpunt van de PVV ook werkelijk wil opblazen. Net zoals hij het anti-subsidiestandpunt van de PVV probeerde op te blazen met de vertrokken Carlo.

  De socialistische inslag van de PVV is te wijten/danken aan de medewerking van Bosma. Het levert veel stemmen op, want Nederlanders zijn nu eenmaal overwegend socialisten. Ook de salonkapitalisten in ons land zijn eigenlijk socialisten.

 15. Ivo Meijer

  Goed dat Brinkman dit blijft doen want de PVV moet gewoon een soort conservatief liberale partij worden dat voor alle thema’s oplossingen biedt en niet blijft doorzanikken over de islam. Brinkman begrijpt dat!
  Alleen in Bosma het die van de PVV een linksere en nog meer anti islam partij heeft gemaakt.. Jammer want daardoor durven mensen niet te zeggen dat ze PVV stemmen..
  Brinkman ga door, strijd voor een normale wat gematigdere versie van een rechtse partij, dat heeft Nederland nodig…
  en als dat echt niet lukt, zoek Eerdmans, Spruyt en Pastors eens op..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.