D66-Kamerlid verrijkte zichzelf ten koste van de belastingbetaler

Alexander Pechtold vindt het geen probleem. Ook saillant: dit was al voor haar beëdiging bekend.

Magda Berndsen, Tweede Kamerlid voor D66, heeft toen zij nog werkzaam was als korpschef in Friesland meer dan een ton aan vergoedingen ontvangen die in strijd waren met bestaande regelgeving. Dat bericht de NRC op basis van documenten die de krant via een WOB-procedure in haar bezit heeft.

Berndsen had destijds een gunstige onderhandelingspositie, doordat er geen andere (geschikte) kandidaten voor haar beoogde functie waren. Het D66-Kamerlid buitte dit optimaal uit door een exorbitant eisenpakket op tafel te leggen: ze eiste bovenop haar salaris, een dertiende maand, vakantiegeld, een levenslooptoelage, een piketvergoeding, een toeslag voor ‘meer uren’, een woonvergoeding, een verhuisvergoeding, een representatievergoeding en een ‘persoonlijke toelage’ van ruim duizend euro. Bovendien, de droom van elke DDS-lezer, eiste ze dat het korps al haar inkomstenbelasting betaalt!

Helaas blijkt nu dat ze met haar eisenpakket landelijke en regionale regelgeving aan haar laars lapte, waar ze zich overigens, zo laat ze tegenover NRC weten, volkomen van bewust was. Haar verweer: “iedereen doet het” en – nog veel bizarder – “niet mijn verantwoordelijkheid”. Want, zo beredeneert het Kamerlid onnavolgbaar, het was weliswaar in strijd met de regels, maar haar werkgever stemde ermee in, dus dan valt haar niets te verwijten. Een ronduit bizarre gedachtegang, zo vindt ook een door de NRC geïnterviewde hoogleraar arbeidsrecht: “Het is tenslotte een deal tussen twee partijen. En je mag toch aannemen dat Berndsen, die al eerder korpschef was, de regels kent – alsook de gedachte erachter. Zo’n belastingcompensatie kan natuurlijk echt niet. Daar deugt geen hout van.”

De sociaal-liberale politica betaalt desondanks, vermoedelijk onder druk van haar partij, het onrechtmatig ontvangen deel van haar vergoeding terug. Maar is voor iemand die heeft doen blijken de belastingbetaler in de eerste plaats als pinautomaat te zien überhaupt wel plek in de Tweede Kamer?

Een vraag die wellicht beter gesteld had kunnen worden vóórdat ze beëdigd werd. Bijvoorbeeld toen D66 haar kandidatuur bekendmaakte. Toen was namelijk, door onderzoek van RTL, reeds bekend dat Berndsen zichzelf structureel verrijkte op kosten van de belastingbetaler. Helaas had de NRC en de rest van de media het toen te druk met het plassen gluren door de brievenbus van PVV-kandidaten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Mark Konings

  @Wim: Dat recht (niet op de voorwaarden, maar óm op die voorwaarden een arbeidsovereenkomst aan te gaan) heeft ze wel. Die regelgeving bond alleen de (vertegenwoordiger) van de  werkgever in zijn interne relatie met hogere lagen in de ambtelijke organisatie. Het contract is dus ook niet onwettig.

 2. Wim

  Dat haar werkgever in de fout is gegaan door op haar eisen in te gaan, betekent nog niet dat ze er daarom recht op zou hebben. Het contract was onwettig, omdat het in strijd was met de bestaande landelijke en regionale regelgeving. Ze kan dan wel het recht hebben om allerlei eisen te stellen, maar ze heeft NIET het recht om een contract te tekenen waarin al deze eisen worden ingewilligd, wanneer dit in strijd is met de bestaande regelgeving, alle verantwoordelijkheid van zich afschuivend. Ze wist dit bovendien dondersgoed, dus kan ze ook niet beweren dat ze misleid is. Nog afgezien van het feit dat een korpschef van politie in dezen een voorbeeldfunctie heeft, en zeker niet kan wegkomen met de dooddoener “iedereen doet het”. Ze konden daar in Friesland zeker niemand anders vinden omdat ze per se iemand met een vulva moesten hebben.

 3. Rark Mutte

  @Wim

  Er wordt, voor zover ik de berichtgeving ken, nergens over een ‘onwettig’ contract gesproken. Als dat het geval is, heb je een punt. Feit is dat we het rapport van de rijksauditdienst niet kennen, dus we weten niet exact van de hoed en de rand. Feit is ook dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt, dus van fraude (lees: onwettig handelen) lijkt geen sprake. Waar het wel op lijkt is dat deze dame extra, boven-gebruikelijke toelages heeft bedongen vanwege het feit dat ze niet wilde verhuizen, etc. Daar is niets onwettigs aan. Wellicht onethisch, maar ook dat kan je je afvragen. Zou ik ook bedingen als ik gevraagd(!) zou worden in Leeuwarden te komen werken terwijl ik met het grootste plezier in Zeeland zou wonen.

   

  Wie niet, eigenlijk?

 4. trias politica

  Berndsen wist dat de selectie commissie een vrouw wilde en wel haar. Zij heeft dus het onderste uit de jan gevraagd en gekregen, want zij MOEST worden benoemd. Dat heet misbruik maken van de situatie en past geen bestuurder en geen enkel zichzelf respecterend mens. Daarom vind ik dat Berndsen niet langer geloofwaardig is als politica en de eer aan zichzelf moet houden en haar zetel ter beschikking moet stellen. Wil ze dit niet, dan moet Pechtold ingrijpen. Ik zou in elk geval zo iemand niet in mijn fractie willen hebben. Ze werpt een smet op je partij.

 5. François

  Deze D66’er is als benoemd burgemeester (over D66 principes gesproken) in Obdam en Beverwijk in de weer geweest. Niet gek voor een “mavo-klant”. Op 1 mei 2002 werd zij ineens districtschef in Hilversum. Een politieke benoeming (en een “ongebruikelijke stap” lees ik op haar wikipagina). Daarna werd ze beloond met een functie als plaatsvervangend korpschef van de politieregio Gooi en Vechtstreek. Had de politieorganisatie werkelijk geen eigen, professionele talenten (m/v) beschikbaar? Ivo Opstelten zou niet alleen het FIOD op deze non-valeur moeten zetten, maar het hele benoemingsbeleid van de politieorganisatie eens moeten doorlichten.

 6. Mark Konings

  @trias politica: Je kunt dergelijke hoge ethische normen aanleggen. Maar als de ondeugd van hebzucht iemand ongeschikt maakt voor de politiek dan zouden de VVD en PVV zich geheel moeten opheffen, van welke partijen zelfzucht immers het fundamentele politieke principe is :).

   

  @François: Nou, het zou ook nog kunnen dat ze carrière maakt simpelweg omdat ze competent is. In ieder geval heeft de FIOD er niets mee te maken: wat zij deed is geenszins strafbaar

 7. topsporter

  Hoeveel geld heeft deze dame m.b.v.  mede-uitbaters van Nederland in haar te grote directoir (een gift van Alexander  Pechtold) gestopt?

  Andere vraag: draagt ze dezelfde directoir als de lijsttrekker van de Pvda voor de tweede kamer Marleen Barth?…….. Gekregen van de uitbater van Wassenaar Jan Hoekema (d66)?

  Beiden zijn uit hetzelfde hout  gesneden.

 8. Gielah

  Weer zo’n Eveline Herfkenskloon.

  En natuurlijk weer links ( hoewel Pechtold beweert niet links te zijn…).

 9. Beb

  Natuur wil Pechtold haar niet laten allen,dat is een cultuur binnen bepaalde partijen.

  Wel anderen voor minder de les lezen,ook een stukje(link(s) cultuur.

  Immers,de “arme zieltjes”met hun eigen cultuur en gekleurd met of zonder krulletjes zijn belangrijker

  dan de norm EERLIJK !

  HOEWEL IK VOLKOMEN ACHTER Wilders stond en staat is het onbegrijpelijk dat deze,voormalige

  veilingmeester,het lef heeft steeds weer de PVV aan te vallen alsof dat een partij van NAZI,s zou zijn.Voor mij is die veilingmeester meer een GOEBELS,DE VOLKSMENNER wanneer hij het woordheeft in de 2e kamer.Dus wat dat betreft,D66 is een gevaarlijke partij met,naar nu weer blijkt , leden die het niet zo nauw nemen indien hun eigen zak gespekt kan worden! Maar helaas,buiten D66 zien we dat ook bij anderen,meestal linkse,figuren,niets nieuws eigenlijk.

   

 10. John

  @Henk

   

  Inderdaad

   

  Mensen die op D66 of de PVV stemmen kan ik niet serieus nemen.

  .

  Bedoel door dat soort malloten verliezen mensen hun vertrouwen in de Politiek.

  .

  Dit is denk het domste kamerlid ooit.

  .

   http://t.co/VFIRtjU

   

   

   

 11. John

  @Beb Heb je gezopen of zo Beb ??? of kan niet normaal nederlands schrijven ???

 12. joga

  @ Henk

   

  Eric Lucassen heeft niet in de brievenbus geplast, maar haalde dit aan als vergelijking tegen de buren , die hun honden lieten poepen voor zijn deur, wat dus wel is gebeurd. Typisch, dat dit verhaal elke keer negatief naar de PVV wordt verdraaid.Daarmee zeg ik niet, dat hij dit niet anders had kunnen zeggen. Maar dat Pechtold zijn kinderen opsluit in zijn auto, omdat ze zich niet kunnen gedragen, wanneer er visite is, daar hoor je niemand meer over. Vind ik als ouder vele malen erger en geeft aan dat deze politicus zelfs zijn kleine kinderen niet  kan opvoeden. Wel  steeds proberen in de 2e kamer  te PVV lastig te vallen, dat durft de held op sokken wel.

 13. Mark Konings

  Even voor alle duidelijkheid: het gedrag van Berndsen was misschien onethisch – volgens libertarische nomen in ieder geval niet 😉 – maar geenszins onrechtmatig. Zij had het volste recht de eisen te stellen die haar goeddunkten.

 14. Jansen, +A

  Volgens mijn agenda is het nog geen 1 april. Is dit verhaal over D66 kamerlid Magda Berndsen een grap of is dit echt?

 15. Rark Mutte

  De reactie van Berndsen is nogal bizar, maar…. Is het zo bijzonder dat mensen eisen/wensen stellen aan (secondaire) arbeidsvoorwaarden? Doen we toch allemaal?  Is het dan (in dit geval) Berndsen aan te rekenen als die eisen/wensen worden ingewilligd, dus overeengekomen, vastgelegd en uitgevoerd? Men had ook tegen haar kunnen roepen: donder maar op met je eisen. De werkelijkheid is dat dit niet is gezegd.

 16. John

  ben ik ff blij dat ik links en allochtoon ben.

   

  Waar kan ik geld halen???

   

  ahhahahahaha

 17. Henri

  Een vorm van corruptie dit, waarbij onze goedertieren overheid wegkijkt, terwijl deze Berndsen volkomen absurde inkomens- en onkostenvergoedingseisen stelt. Zie ook weblog Elsevier van vandaag, waarin het rode cliëntelisme van ontwikkelingsorganisatie SNV aan de kaak wordt gesteld. In dezelfde weblog het verhaal van 2 Turkse psychiaters, die in ruil voor veel geld kerngezonde mensen gek o.i.d. verklaarden, waarna deze royale uitkeringen kregen. Kan allemaal in dit land, als je maar links en/of allochtoon bent.

 18. Henk

   

  Wat Marga Berndsen heeft gedaan, bezorgt de samenleving meer schade dan bv het gedrag van “brievenbusplasser” Eric Lucassen. Maar als een PVV-er een relatief lichte overtreding begaat, krijgt dit van de media 10 keer zoveel aandacht als een politicus van een andere partij die de samenleving voor tonnen oplicht.

   

  Natuurlijk ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook bij haar werkgever. Als een sollicitant absurde eisen stelt, is het direct einde oefening en gaan we op zoek naar een andere kandidaat. Dat er geen andere kandidaat was voor mw. Berndsen is absolute flauwekul. Dan hebben ze gewoon niet goed genoeg gezocht. Het leven gaat nl ook door zonder mw. Berndsen. Niemand op de wereld is onmisbaar. Dus de politie-functionarissen die toegaven aan het absurde eisenpakket van mw Berndsen zouden per direct ontslagen moeten worden.  Zij gaan op een onverantwoorde wijze met belastinggeld om.

   

  Wat is er toch aan de hand met de politie in Nederland. Je ziet ze niet op straat, ze doen niks met je aangifte, ze lossen nauwelijks iets op en ze lijken alleen maar bezig met de eigen zakken te vullen. De bezem er door, zou ik zeggen.       

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.