Job Cohen wil minder burgerrechten voor immigranten

Foto:

Dat zei de PvdA-leider bij een internationale bijeenkomst van sociaal-democraten.

Een kop in de papieren Volkskrant die direct de aandacht trekt: ‘PvdA wijst Europees links op thema migratie‘. Het blijkt een reportage van een internationale bijeenkomst van sociaal-democraten in Oslo. De opvattingen over de eurocrisis liepen uiteen, maar overeen mondiale belasting op de zeer rijken” en het uitbouwen van democratie op de werkvloer, in nauwe samenwerking met de vakbeweging” was men eensgezind, aldus het verslag in De Volkskrant.

De PvdA werd er vertegenwoordigd door o.a. de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher en partijleider Job Cohen. De laatste werd in De Volkskrant geciteerd over migratie:

‘We zijn niet goed omgesprongen met migratie. Mensen zijn boos omdat ze vinden dat migranten beter worden behandeld.’ Cohen zei dat immigranten pas gaandeweg in aanmerking zouden moeten komen voor volledige burgerrechten.

Het beperken van burgerrechten, dat is niet niks. Vermoedelijk, gezien de eraan voorafgaande zin, zal het met name zogenaamde ‘sociale rechten’ betreffen – in linkse kringen worden deze voor het gemak ook onder de ‘burgerrechten’ geschaard – , het recht op sociale voorzieningen bijvoorbeeld. Cohens voorganger Wouter Bos deed al eens een oproep om deze rechten te beperken:

Bos is bereid een wetsvoorstel in te dienen om de rechten van migranten in te perken. ‘Als het kabinet er niet mee komt, zullen wij dat zelf doen. Zo kan ik mij voorstellen dat veel van de rechten en plichten nadrukkelijk aan het Nederlanderschap worden verbonden, in plaats van aan het alleen maar ingezetene zijn.’

Verschil is echter dat Bos deze uitspraken gewoon in Nederland deed – in het tijdschrift Elsevier – terwijl Cohen zijn kritiek bewaart voor tripjes naar het oliestaatje Noorwegen. Wie is nu de echte Cohen, de man die in Nederland elke kritiek op immigratie uit de weg gaat of de Cohen die in Noorwegen – ongetwijfeld in strijd met allerlei (Europese) verdragen – de rechten van immigranten wil beperken?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!