Weg met de dubbele nationaliteit

Geen categoriemei 02 2011, 13:08
Een meerderheid van de Nederlanders wil dat mensen maar één nationaliteit kunnen hebben.
Dat bericht De Telegraaf:

Drie op de vijf mensen van achttien jaar en ouder vindt dat als iemand het Nederlandse paspoort krijgt, het eigen paspoort moet worden afgestaan.

Slechts een kwart vindt dat mensen meerdere paspoorten mogen hebben.
De meerderheid heeft in dit geval natuurlijk gewoon gelijk. Als je als buitenlander ervoor kiest in Nederland te wonen en de Nederlandse identiteit aan te vragen, moet je afscheid nemen van je oude nationaliteit. Dat is volstrekt logisch. Wil je dat niet dan vraag ik me af waarom je eigenlijk Nederlander wilt worden. Zodat je een uitkering kunt aanvragen, wellicht? Of omdat je makkelijker kunt reizen met een Nederlands paspoort?
We mogen best eisen van nieuwe Nederlanders dat ze werkelijk voor Nederland kiezen. In bepaalde landen wordt er van burgers verwacht dat ze 'loyaal' zijn aan het moederland, denk hierbij bijvoorbeeld aan Turkije en Marokko. Dat is natuurlijk onacceptabel: er mag geen twijfel bestaan over de loyaliteit van nieuwe Nederlanders. Als ze hun kinderen hier willen opvoeden en als ze werkelijk deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving moeten ze zich volledig aanpassen. Dat houdt in dat ze oude banden moeten doorsnijden en 100% voor Nederland moeten gaan. Een dubbele nationaliteit past niet in dat beeld. Willen ze dat niet? Prima, maar dan mogen ze zich geen Nederlander noemen. Punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten