De tragische ondergang van een Europese telefoongigant

Eens was de Finse telefoongigant onomstreden de grootste ter wereld. In Europa was het marktaandeel zelfs gigantisch. Maar langzaamaan moet Nokia plaats maken voor de macht van Apple en Google.

Het zag er zo mooi uit – het voormalige houtverwerkingsbedrijf Nokia bracht Europa aan de mobiele telefoon en stond op het punt ook de Verenigde Staten te veroveren. Met de communicator-lijn hadden de Finnen een sterke smartphone-lijn in handen en de dumbphones waren degelijk, gingen lang op hun accu mee en kwamen in heel veel verschillende uitvoeringen op hoge snelheid na elkaar op de markt.

Maar één factor had het bedrijf over het hoofd gezien. Een fabrikant van hippe-glimcomputers uit Cupertino die enkele jaren daarvoor de markt van MP3-spelers op zijn kop had gezet en nu ook eens wilde kijken wat er te halen viel op de telefoniemarkt. Apple kwam met een apparaat waar niemand op gerekend had: een touch screen-telefoon die je niet met een stylus hoefde te bedienen en die je vanuit een App Store kon volproppen met applicaties. De iPhone leidde tot welhaast paranoïde kopieergedrag bij de Aziatische telefoonfabrikanten. Uiterlijk zag het er prima uit en over de prijs hoefden we ook niet te klagen, maar geen van allen was in staat om een fatsoenlijk besturingssysteem voor de telefoons te programmeren. Enkel Microsoft had met Windows Mobile nog iets dat ergens op leek, al was dat tot en met de laatste versie niet om over naar huis te schrijven.

Omdat Nokia voorlopig met Symbian een saai maar werkend operating system had, hoefden de Finnen zich nog geen al te grote zorgen te maken. Maar wat Apple lukte in strijd met de hardwarefabrikanten, moest en zou Google ook proberen in de strijd met software-‘monopolist’ Microsoft. Besturingssysteem Android bracht een revolutie te weeg die met name Samsung en HTC bergen geld bezorgde. Microsoft, Nokia en Sony-Ericsson zagen met lede ogen aan hoe hun merken in no time naar de marges van de markt verdwenen.

Nokia was veel te laat in het van zich afzetten van de puur zakelijke koers en kwam met wat muziektelefoons die nauwelijks zoden aan de dijk zetten. ‘No fucking way’ dat de Finnen zich van het besturingssysteem van een ander zouden laten voorzien. Zelf hadden ze toch ook een prima besturingssysteem?

Uiteindelijk kwam begin dit jaar de bekentenis dat ze een inschattingsfout hadden gemaakt. Een zak geld van Microsoft zorgde ervoor dat de machtsfactor van weleer met de verrassende mededeling naar buiten kwam dat Windows Phone 7 de nieuwe softwarebasis zou worden. Symbian moet in vijf jaar tijd uitgefaseerd worden en de eerste Nokia-Windows Phone 7-telefoon is inmiddels aangekondigd voor het najaar.

Hoewel ook voor Windows Phone 7 de tijd begint te tikken, is het voor Nokia de laatste mogelijkheid zijn positie in de smartphone-markt vast te houden. Gaan de Scandinaviërs het redden? Ik ben bang van niet. Microsoft is een merk van het verleden en, ondanks dat Windows Phone 7 absoluut geen beroerd besturingssysteem is, zal het nooit het appeal hebben van de concurrenten – met name Apple. Inmiddels moet ook Nokia vrezen voor een positie als merk in de marge. De dumbphones zijn nog steeds onovertroffen – ik heb er privé één naast mijn zakelijke smartphone – maar worden enkel in Afrika nog echt goed verkocht.

Komend najaar komt er een Nokia N9-look-alike (foto boven) op de markt die met een onwaarschijnlijk groot marketingbudget van 90 miljoen dollar aan de man gebracht moet gaan worden. Reken maar dat de wereld zal weten dat Nokia er is. Maar het wordt waarschijnlijk een overal zichtbare laatste worsteling voor een prachtig Europees merk definitief ten onder gaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. vanhetgoor

  Als een klooster een tekort heeft aan nieuwe vrouwelijk congregatieleden dan zou het kunnen zijn dat men van de refter maar een nachtclub maakt om zodoende meer vrouwen binnen te krijgen. Wie weet! Alleen weet ik niet of het uiteindelijke resultaat nog in overeenstemming is met de oorspronkelijke doelstellingen.

   

  Met Nokia is het net zo. De klant koopt geen klassieke telefoons meer. De kant wil draagbaar amusement en een draagbare assistent. Nokia heeft al een tijdje het zicht verloren. En nu is men panisch op zoek naar wat men kan doen om het hoofd boven water te houden. Een ding kan ik wel vertellen, niet leveren wat de klant zoek is een probleem. Maar iets leveren waar de klant ontevreden mee is dat is een doodzonde. 

   

  Symbian is altijd een saai en serieus maar betrouwbaar operating system geweest. En de Nokia-klanten willen deugdelijke en betrouwbare apparaten. Ik heb al vijftien jaar een draagbare telefoon, en alleen de laatste twaalf jaar past deze telefoon in mijn broekzak. Ik heb veel merken voorbij zien komen, en de meeste voldeden niet aan de eisen die ik er aan stelde. Motorola is een wanhoop om te bedienen, volkomen onlogisch. Samsung is technisch zeer onbetrouwbaar. Maar Nokia deed altijd in grote lijnen wat er van verlangd wordt. Men kan er mee bellen. Echter zodra Nokia overstapt naar Microsoft dan verkoopt men de ziel aan de duivel. Dan gaat de klant de dupe worden. Nog nooit heeft men bij Microsoft een operating system gemaakt dat gelijkwaardig is aan dat van de concurrentie of wat beter kan functioneren dan de competitie. Men heeft het altijd moeten hebben van de verkooptechnieken en de kleurtjes. Elke keer moet de consument aan het lijntje worden gehouden met kleine verbeteringen. Pas bij de volgende update zal dat-en-dat probleem verholpen zijn. Het imago dat men tracht op te bouwen moet de indruk wekken dat het betrouwbaar is, maar in werkelijkheid is het nogal zwak en moet men het afleggen tegen de anderen. 

   

  Net als hoeren binnen laten in het klooster is Windows voor Nokia geen oplossing. Dat wat men bij Nokia had moeten doen is voeling proberen te ontwikkelen met de klant, weten wat hij wil, maken wat hij zoekt. En als de klant niet kopen wil waar men als fabrikant achter kan staan, dan moet het maar afgelopen zijn. Als een klooster de kamers vol krijgt door concessies aan de uitgangspunten dan zal er een grote terugslag volgen. De oude klanten voelen zich niet meer thuis. En dat zal bij Nokia ook gebeuren als men vijf jaar later dan de concurrentie met een hippe smartphone gaat komen. Alles rinkelt, glittert en sprankelt van de kekke kleurtjes. Maar de klant wil betrouwbaarheid, en dat kan niet worden gegarandeerd door Microsoft. Tenslotte kent iedereen de waarschuwing “Resultaten in het verleden behaald zijn geen garantie voor de toekomst! Maar in dit geval is het zo dat als men bewezen heeft het niet te kunnen, dat men dan ook er van uit kan gaan dat men het in de toekomst ook niet kan! 

   

  Nokia moet nadenken! Ze moeten geen domme dingen meer doen. Bijvoorbeeld, ik zet meer dan één GB aan muziek in mijn telefoon. Dan kan ik dat afspelen. Maar dan blijkt dat ik elke muziekstuk afzonderlijk moet aanklikken om af te spelen. Continu afspelen kan wel, maar alleen als ik gebruik zou hebben gemaakt van de speciale manier van muziek in de telefoon plaatsen. En dit probleem is structureel bij Nokia. Het werkt wel maar de bediening is onlogisch en onvriendelijk. De afspraken en het adresboek zijn net zo onbenullig geregeld als de muziek, Nokia kan er wel wat mee, in theorie moet het kunnen. maar het kost te veel tijd om te synchroniseren of aan de praat te krijgen. Als men de gebruikersinterface zou hebben aangepast dan zou alles bij Nokia nog tien jaar hebben meegekund. Maar met Microsoft aan boord heeft Nokia als bedrijf nog maar een levensverwachting van hoogtui twee jaar. Dan is het fini – schluss – over en uit! 

 2. Rob Goossens

  Op zich ben ik het met je eens, Janos. Ik heb tot januari een Nokia E61i gehad en was daar zeer tevreden over. Maar in de vaart der volkeren koop je niets voor de degelijkheid van Nokia. Zie hoeveel HTC-telefoons er over de toonbank vliegen. Ik heb er nu zelf ook een (de Desire HD, van mijn werk) en ben over de bouwkwaliteit zeer ontevreden. Het klepje van de simkaart en MicroSD sluit bijvoorbeeld niet goed aan. Hij blijft wel zitten, maar erg indrukwekkend is het niet. De accu heeft net te veel speling waardoor hij het contact met de contactpunten van de telefoon kan verliezen (no kidding). Dan valt je telefoon dus gewoon uit zonder dat je er iets van merkt. Heel naar als je een telefoontje verwacht.

   

  Windows Phone 7 is, voor wat ik er van heb gezien, echt heel goed. Beter dan Android, dat – ondanks de claims daarover van fabrikanten – per telefoon anders werkt en zeker niet alle apps accepteert. In combinatie met het degelijke Nokia moeten daar wel goede telefoons uit komen. Alleen kunnen ze nooit tippen aan de verzameling apps van Android en, zeker, iOS. Mijn volgende telefoon wordt zeker een iPhone, omdat je weet dat alle applicaties gewoon werken en dat ze het toestel fatsoenlijk in elkaar zetten.

   

  Als Nokia echt nog wat wil winnen, dan moet het eerst een shitload aan applicaties gaan laten ontwikkelen en vervolgens de strijd aan gaan met Blackberry. Die leveren de laatste jaren aan accuduur en degelijkheid in en kampen (ook) met een tekort aan applicaties. En, zoals ik gisteravond op Google Plus al schreef, ze moeten hun patentdivisie versterken. Nokia heeft uit zijn jarenlange ervaring in de telecomindustrie heel veel patenten die het te vuur en te zwaard moet gaan verdedigen, puur uit financieel oogpunt. Met de opbrengsten kunnen ze R&D op kracht houden en in ieder geval nog een aantal jaren concurrerend blijven qua specs. Daarna is het, tenzij er een wonder gebeurt, simpelweg over en uit voor de Finnen.

 3. janos73

  Als Google & Apple binnen een paar jaar een enorm markt aandeel kunnen opbouwen kunnen ze het ook in een paar jaar weer kwijt raken.

   

  Zeker als Nokia zich richt op voor mij belangrijke punten

   

  * Privacy

  Voor Android ben verplicht een google acount aan te maken, als je dat niet wilt kan je geen gebruik maken van bepaalde functies, apple trackt alles van je na.

   

   

  * Degelijkheid.

  Mijn slimme Nokia van 4 jaar geleden doet het nog uitstekend, doet ongeveer 5 dagen met een accu, smart phones meestal 1-2 dagen en zijn na 2 jaar afgeschreven.

   

  Windows phone is ook niet echt optimaal (ik heb een windows 5 gehad wat een drama).

   

  Blackberry heeft ook veel mogelijkheden, heeft ene prima accuduur, prima privacy alleen te weinig “apps”

   

  Zou dat veranderen ging ik voor een bb

 4. Sven

  ‘en die je vanuit een App Store kon volproppen met applicaties.’

   

  Vergeet niet dat Steve Jobs in eerste instantie helemaal niets in apps uit de appstore zag, he. Volgens hem zouden gebruikes veel liever webapps gebruiken. Webapps? Webapps..!

   

  Ook Jobs kan dus wel eens fout zitten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.