‘Ladies only’ rukt op

Waar gaat het heen met dit land? Sportscholen, cafés, dans- en bioscoopavonden, rijscholen en golfclubs; je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het tegenwoordig ‘ladies only’ in Nederland. Een frappant fenomeen. Hier liggen ultieme emancipatie en vrouwenonderdrukking in hun verschijningsvorm wel heel dicht bij elkaar. 

U kunt zich vast wel iets voorstellen bij zo’n ‘club misandrie’. Uitgebluste huismoeders en nu-al-zure jonge vrouwen die samenklitten omdat ze zich nu eenmaal ‘meer op hun gemak voelen zonder mannen erbij’. De ‘aksie-sfeer’ van de Dolle Mina’s schijnt er niet meer te heersen. Desalniettemin – of juist daarom? – zijn de uitsluitend-vrouwen-activiteiten toenemend populair.

Naast onze autochtone mannenhaatsters is er nog een groep die door het ladies only-concept wordt aangeproken. Moslimvrouwen kunnen in damessportscholen en -hammams hun gang gaan, waar dat in gemengde accomodaties niet het geval geweest was:

[Een] veelgehoord argument van tegenstanders van gescheiden activiteiten [is] dat ze de isolatie van moslimvrouwen juist in de hand zouden werken. Maar de sportsters van Only4Ladies zijn het daar niet mee eens. ‘Deze vrouwen zouden anders sowieso niet naar een sportschool gaan’, zegt Marianne Hond.

Met andere woorden: ladies only-sportscholen zijn een gat in de markt! Het spreekt een grote doelgroep aan, die de gemengde sportschool überhaupt niet zal bezoeken. Zo bekeken zal het ladies only-concept nog wel even blijven oprukken.

Maar wat gebeurt hier nu eigenlijk? Vanuit de Westerse vrouwen bekeken is ladies only-sporten de ultieme emancipatie. Vanuit een moslima bekeken noemen wij het ‘vrouwenonderdrukking’. Ondertussen staan ze naast elkaar op de loopband. Het is te makkelijk om het verschil te verklaren met: ‘Nederlandse vrouwen kiezen er zelf voor en moslima’s worden gedwongen door hun man’. Als Nederlandse vrouwen massaal ladies only gaan sporten en aan hun dochters leren dat het fijn is om te kunnen rekken en strekken zonder angst voor mannenogen, dan ontstaat er binnen de kortste keren een sociale imperatief.

In ieder geval geeft het stof tot nadenken in ons oordeel over de islamitische cultuur. Is het niet hypocriet om te zeuren over een ‘vrouwenafdeling‘ bij een Marokkaans cultureel centrum in Amsterdam, terwijl we zelf activiteiten voor mannen en vrouwen blijken te willen scheiden?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Mar

  @StevO

   

  Er is toch wel een groot verschil tussen een ochtend per week activiteit alleen voor vrouwen en het gehele jaar niet welkom zijn in een restaurant, discotheek of bij een juwelier vanwege specifieke kenmerken van het uiterlijk.

   

   

   

 2. Frank

  Zo zijn er ook mensen die zich meer op hun gemak voelen in een sportschool waar geen negers komen, of mocro’s.

 3. Sven

  Als een private ondernemer ‘ladies only’ avonden/dagen etc wil houden, moet hij dat helemaal zelf weten. Voor de overheid ligt dit – vanzelfsprekend – compleet anders.

 4. Mar

  Ladies only zijn er altijd al geweest, bij welke activiteit dan ook. De dolle mina’s of andere doorgeslagen feministen hebben daar niets aan kunnen veranderen. Bizar dat vrouwen andere vrouwen menen te mogen vertellen dat hoe zij moeten leven.

   

  Nu is er ineens overdreven aandacht voor, want o jee o jee, allochtone vrouwen maken ook gebruik van deze speciaal alleen voor vrouwen-dagdelen. En zodra een allochtoon ergens gebruik van maakt, moet het worden afgeschaft.

   

  En wie voeren de boventoon in de discussies: jawel, de zogenaamde bezorgde mannen en de doorgeslagen feministen.

   

  Sodemieter op, ga in de tuin spitten of zo. Als ik jullie nodig heb, rammel ik wel met de emmer.

 5. cmsuijkerbuijk

  Maar als een politiek partij vind, dat vrouwen niet verkiesbaar mogen zijn (Waar ik het overigens niet mee eens ben, maar ik vind dat ze dat recht hebben), breekt de hel los!

 6. Mar

  @Rechtse Rakker

   

  Zwembaden krijgen altijd subsidies van de gemeenten. Zwembaden hebben altijd ook speciale activiteiten (dusdanig veel dat vrij zwemmen er amper meer is) baby/moeder zwemmen, banen zwemmen, familie zwemmen etc. etc. Vrouwenavond is ook een speciale activiteit.

   

  En voor al die mensen, die denken dat zij subsidievrij door het leven gaan, bedenk wel dat bij vrijwel alle sportverenigingen de contributie laag wordt gehouden dankzij subsidie van de gemeenten.

   

  Om de oplegging van zeden vanuit de islamitische gemeenschap tegen te gaan, wordt mij nu verteld door allerlei huppeltrutten en gefrustreerde mannen dat ik niet moet zeuren over een mannelijke badmeester die de vrouwenkleedkamer doodleuk komt binnenwandelen en ik niet moeilijk moet doen over de verplichting van naakt douchen. Over doorschieten gesproken, als vrouw zijnde mag je bij die dwazen niet zelf beslissen wat je van je lichaam laat zien aan andere mannen dan je man.

   

   

 7. Peter Klein

  Er is sprake van een heel grote culturele achterstand – anders kan ik het niet noemen-  van moslima´s op westerse vrouwen. En elk moslim -manneljlk- geluid moet in dit opzicht gewantrouwd worden.

   

  Eigenlijjk zou eerst een cursus westerse maatschappijleer aan alle moslims en moslima´s verplicht gesteld moeten worden. Tot die tijd is alle separatisme verdacht 

   

  http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1106307-afvallige-moslima-s-in-het-nauw 

 8. Julius

  “Sodemieter op, ga in de tuin spitten of zo. Als ik jullie nodig heb, rammel ik wel met de emmer”

   

  Ik mag jou wel 😉

 9. Rechtse Rakker

  “Zwembaden krijgen altijd subsidies van de gemeenten. Zwembaden hebben altijd ook speciale activiteiten (dusdanig veel dat vrij zwemmen er amper meer is) baby/moeder zwemmen, banen zwemmen, familie zwemmen etc. etc. Vrouwenavond is ook een speciale activiteit.

   

  En voor al die mensen, die denken dat zij subsidievrij door het leven gaan, bedenk wel dat bij vrijwel alle sportverenigingen de contributie laag wordt gehouden dankzij subsidie van de gemeenten.”

   

  Dat is nu exact het probleem: alles wordt gesubsidieerd in dit land! Waarom moet iemand anders gedwongen worden om uw of mijn zwembadbezoek of sportclub te betalen? Daar is geen enkele reden voor. En helaas is een overheid die alles betaalt al snel een overheid die alles bepaalt. Dus dan ontstaat er betutteling op ieder vlak. Zelfs als het om gescheiden zwemmen gaat….

   

  “Om de oplegging van zeden vanuit de islamitische gemeenschap tegen te gaan, wordt mij nu verteld door allerlei huppeltrutten en gefrustreerde mannen dat ik niet moet zeuren over een mannelijke badmeester die de vrouwenkleedkamer doodleuk komt binnenwandelen en ik niet moeilijk moet doen over de verplichting van naakt douchen.”

   

  Een dergelijke badmeester moet zo snel mogelijk ontslagen worden. Iemand die zo weinig respect heeft voor zijn vrouwelijke klanten mag van mij zo snel mogelijk op***. Daar speelt dat andere linkse gedrocht: ontslagbescherming. Het is vaak erg lastig om een niet functionerende werknemer, die al wat langer in dienst is, te ontslaan. Met dank aan de linkse kerk!

   

  “Over doorschieten gesproken, als vrouw zijnde mag je bij die dwazen niet zelf beslissen wat je van je lichaam laat zien aan andere mannen dan je man.”

   

  De vrouw is eigenaar van haar eigen lichaam en hoort zelf te beslissen wat ze daarmee doet, mits ze geen geweld tegen anderen gebruikt. Helaas worden mensen tegenwoordig meer als een soort eigendom van de staat gezien….

 10. StevO

  Prima gedachte. Maar dan ook niet klagen als mocro’s geen juwelier of restaurant in mogen, negers geen disco, etc……….

 11. trias politica

  Nee,  dat is  niet hypocriet. In het ene geval betreft het een vrije keus, in het andere een opgelegde.  En fijn nuance verschil.

 12. Beukman

  Het zijn doorgaans de boze blanke mannen die beginnen te steigeren als ze horen dat ze niet gewenst zijn bij “ladies only” activiteiten. “Discriminatie!” brullen ze dan. Althans, als het behoofddoekte dames zijn die profiteren van deze activiteiten. Wat zal het voor deze dames trouwens heerlijk zijn om naar de sportschool te kunnen, zonder lastig te worden gevallen door de Sam van Rooys van Nederland!

   

  Maar in Nederland bestaan er wel meer veel gescheiden activiteiten. Zo hebben we ook bejaardenzwemmen en zwangerschapsgymnastiek. En die hebben we omdat er een markt voor is. Zo simpel is dat.

   

  So what?  Motieven zijn niet belangrijk. We leven in een vrij land, en als iemand wil deelnemen aan een activiteit die niet openstaat voor jan en alleman, is dat haar goed recht. En nee: zo iemand hoeft niet eerst voor de Commissie van Boze Blanke Mannen te verschijnen, die eerst eventjes gaat bepalen of haar motieven wel zuiver zijn.

   

 13. Rechtse Rakker

  Helemaal eens met Mar. Geen enkel probleem als vrouwen een avondje uit willen zonder mannen, een sportactiviteit zonder mannnen willen of wat dan ook. Het enige probleem is dat de overheid in Nederland alles betaalt en dus ook alles bepaald. De oplossing is natuurlijk om de subsidiekraan dicht te draaien. Als vrouwen zelf het zwemmen betalen kunnen ze (met het zwembad) ook bepalen dat ze willen zwemmen zonder mannen.

   

  In het dagelijks leven “discrimineren” mensen ook. Veel mensen zijn bevriend met andere mensen van hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd etc. Dat is toch ook geen enkel probleem? Laat mensen zelf hun vrije tijd invullen, zoals zij dat willen! In de praktijk denk ik overigens, dat vrouwen voor een mengelmoes van “gemengd” en “gescheiden” kiezen. De meeste vrouwen zijn namelijk niet zo’n mannenhaters. Ze willen alleen wel eens een avondje zonder mannen…

   

  En over die SGP gesproken. Nederland is toch democratisch? Waarom mag er dan geen politieke partij opgericht worden, waar vrouwen geen lid van mogen zijn? Het hoort bij democratie, dat mensen zich ook bij zo’n partij aan mogen sluiten!

 14. StevO

  Dat de overheid niet mag discrimineren lijkt me wel een voorwaarde. Dus geen enkel project wat over ‘ladies only’ gaat of ‘Moslims only” mag ook maar een cent subsidie krijgen.

  Als je private ondernemers toestaat ‘ladies only’ activiteiten te ontplooien, moet je private ondernemers ook toestaan een ‘blanke only’ of ‘negers only’ activiteit te organiseren. Gezien het feit dat veel discotheken al streng worden gecontroleerd op deurbeleid, zie ik dat nog niet snel gebeuren.

  Vanuit dat oogpunt ben ik van mening dat op dit moment ‘ladies only’ niet getolereerd kan worden omdat het discriminatie is.

 15. Nittickson

  Wat mensen met hun eigen geld doen mogen zij zelf weten. Idem voor ondernemers die hun eigen broek ophouden. Voor de overheid en grote bedrijven met een zeer brede kring aandeelhouders ligt dat anders: die moeten iedereen gelijk behandelen.

   

  Oveigens zou Nederland als samenleving mensen moeten aanspreken op hun neiging tot “apartheid” en hoe dan ook religieuze fanatici zo veel mogelijk de toegang tot Nederland moeten ontzeggen.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.