De Joop: bloed aan de pen

 Geen schandelijke wandaad gaat ze te ver, geen vuile streek is ze te laag, en geen riool kan ze genoeg stinken. De ‘creatieve zielen’ die steevast hun ‘meesterwerken’ achterlaten op De Joop zijn bijkans hét sybool van alles dat er mis is met dit land.

 
Mijn collega-auteur Tim Engelbart beschreef al hoe de dogmatische propagandawebsite, die zich vermomt als discussieplatform, een nieuw dieptepunt heeft weten te bereiken. De obsessieve Wildershater Adriaan Soeterbroek, die ons al eerder trakteerde op een plaatje van Wilders die als kampbeul moslims de gaskamer in stuurt, doet daar nu nog een schepje bovenop.
 
Een dode of stervende Wilders, met een schaar in z’n borstkas geramd, en de schaduw van koningin Beatrix op de achtergrond. Soeterbroek hoopt duidelijk van harte dat Wilders zijn denkbeelden met de dood mag bekopen. Want wie het niet met Adriaan Soeterbroek eens is, verdient dat gewoon. Op iedere andere opiniesite zou zoiets met afgrijzen ontmoet worden. Niet op De Joop. Daar reageert men enthousiast op zulke bloeddorstige wensdromen.
 
Het is niet de eerste keer. Iedereen die de ‘foute’ denkbeelden heeft, in de ogen van de harde kern der ‘opiniemakers’ op De Joop, moet het genadeloos ontgelden. Schrijnend voorbeeld is dit stuk van de immer walgwekkende Karel Kanits, waarin hij ook al impliceert dat hij van een moord op Wilders wel in de feeststemming zou komen. “Teringlijer of miskend talent?”, heet het artikel. Over Kanits zélf hoeven we die vraag niet mee te stellen. Het staat vast: hij is een ongelooflijke teringlijer.
 
Anders dan de meest radicale Joop-columnisten zal ik niet iedereen waar ik het mee oneens ben over één kam scheren. Zelden deel ik de opinie die in artikelen op De Joop worden uitgedragen, maar veel van die meningen zijn gewoon dát: meningen. Dit stuk is dus niet gericht tegen de auteurs van die artikelen, enkel tegen de Soeterbroekjes en Kanitsjes van deze wereld. Die verzieken het voor iedereen.
 
Het kwalijkste van deze zaak is dat de redactie van De Joop dat toelaat. Fransisco van Jole wast zijn handen in onschuld, want de opiniemakers zijn volgens hem helemaal zelf verantwoordelijk voor wat ze plaatsen. Maar wat als iemand gehoor geeft aan de gestoorde oproepen van figuren als Soeterbroek en Kanits? Wat als Wilders straks écht stervend op straat ligt, met een schaar in zijn borst?
 
Dan zal mijnheer Van Jole ontdekken dat bloed niet gemakkelijk weg te wassen is. Een stuk lastiger dan zijn geweten, in elk geval, want daar heeft hij duidelijk geen moeite mee. Met iedere oproep tot moord waaraan hij een podium biedt, hoereert hij zijn ziel, en dat doet hij moeiteloos en ongestraft.
 
Lui die oproepen tot moord op een democratisch gekozen politicus kan men beschouwen als feitelijk geestesziek. Hun uitlatingen duiden daar in ieder geval op, en daarom kan ik ze voor hun pathologische haat niet eens geheel verantwoordelijk houden. Ze verdienen vooral medelijden. De heer Van Jole zou echter beter moeten weten, en toch volhardt hij in het uitdragen van haat en geweld. Daarmee is hij de meest kwalijke figuur in dit hele verhaal. Mocht op een onfortuinlijke dag Wilders inderdaad worden vermoord, dan is het niet de schaar, maar de pen die hem neersteekt. De giftige pen van De Joop.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. D. G. Neree

 2. Bas

  Dit zijn het soort mensen die spreken als goden zwijgen. Zij stonden ook voor in de rij om elke protest stem tegen hun logica af te doen als inferieur aan hun hoog IQ gehalte. Een eigenschap die je vroeger in gekkenhuizen tegenkwam als de inwoners op de stoel gingen zitten van mensen die ooit fameus waren geweest. Tegenwoordig loopt de vroegere gek vrij rond en zoekt geen werk of inkomen maar subsidie. Met als direct resultaat hilarische rechtszaken en dit soort kwats.

   

 3. Le Corbeau

  @Jeff Vink

   

  Ik maak me persoonlijk ook minder druk over wát er op die nijdsite verschijnt dan vanuit welke ontstaangeschiedenis en met welke financiële middelen. “DomRechtse” ‘rancublogs’ als A7 houden de eigen broek op. Mijn eerdere post lijkt me verder duidelijk.

   

   

   

 4. drs. Nee

  De joop, die ermee begon dat Breivik is aangezet door het gedachtengoed van Wilders, valt steeds dieper in hun stinkende drek.

   

 5. Caroline

  Padbuffel, wat is dat nou voor een redenering? Dus: als Wilders wordt omgelegd (door de majesteit nog wel) dan moeten cartoonisten rekening houden met levenslange bedreigingen.

   

  Zie je niet hoe overtrokken dat is? Hoe, zo je wilt, bedreigend dat is?

   

  We moeten er eens vanaf, van de lange tenen en de overtrokken reacties. Het is verdorie maar een tekening, een tekening godbetert.

   

   

   

   

 6. Padbuffel

  De Soeterbroekjes e.d. zien een ding over het hoofd. Of het kan ze niet schelen maar dat weiger ik te geloven. Indien Wilders daadwerkelijk wordt omgelegd zullen zij zelf te maken krijgen met levenslange beveiliging. Dan moet ik nog zien of ze nog steeds zo flink durven zijn. Eigenlijkeen retorische vraag aan deze na-oorlogse verzetstrijder(s).

 7. Happel

  De Joop is zonder enige twijfel de meest smerige afdeling van de Vara. Met het opzetten van De Joop is keihard gezocht naar medewerkers die, zonder enige terughoudendheid,over lijken gaan.

   

  De op de site getoonde medewerkers zijn dan ook overwegend mensen die, al of niet openlijk, onderschrijven wat De Joop propageert. Deze zo op het oog nette medewerkers zijn hiermee door de mand gevallen.

   

  Wie zich wel eens afvroeg wat Sociaal Democratie volgens de Vara / De Joop betekent krijgt hierbij nu het antwoord.

   

  De werving van toekomstige huurmoordenaars is hiermee geopend.

 8. Primo Mattino

  Citaat: “Dan zal mijnheer Van Jole ontdekken dat bloed niet gemakkelijk weg te wassen is.”

  De moord op Pim Fortuyn heeft laten zien dat links bloed net zo gemakkelijk wegwast als suiker oplost in water.

 9. Bernd

  Ook in geval van de vorige discutable cartoon was het gezegd: het is een walgelijk voorbeeld van links denken. En het moge nu weer gezegd. Wat deze cartoons, en vele andere bijdragen op Joop vooral erg maakt is de stuitende hypocrisie die er vanaf druipt. En die hypocrisie uit zich inmiddels 5 decennia. Links mag een andere mening hebben, dat heet vrijheid, maar de andere mening ter rechter zijde moet worden bestreden, desnoods met geweld. Voorbeelden daarvan te over, daar al het politiek geweld in NL in de afgelopen 50 jaar links geweld was. En ik bedoel natuurlijk “buitenparlementaire acties”, want links kan maar beter een eufemisme hanteren dan in dat geval het beestje bij zijn naam noemen; hoewel links zich beroept op vrede, vredelievendheid en pacifisme gaat ook dat vrij snel overboord wanneer het aankomt op het bestrijden van een andere dan linkse mening. En zo laat je dus een politicus neersteken door degene die dat zou uitkomen.

  Over nog meer hypocrisie gesproken. En om die hypocrisie nog meer te toppen: was het Cohen niet die zelf nog geen twee weken geleden met een plan kwam om rol van de koning te beperken? Een plan is dus pas te pruimen als het van de eigen, linkerzijde komt. Maar dat kan natuurlijk, als je het morele gelijk meent te hebben; dat is de norm waar iedereen aan moet voldoen. Desnoods met geweld.

  Hé, al schrijvend: is dat geen ‘onderwerping’ – zo nodig met geweld je normen, waarden en ideologie opleggen? Oh, vandaar die verwantschap.

 10. Egor

  Maak je niet zo druk, gun mensen hun slechte smaak, gun mensen hun gefrustreerdheid. Het enige dat Joop en die tekenaar willen, is zoveel mogelijk aandacht in de media voor hun gefrustreerde website. En daarin slagen ze, nu voor de 2e maal.

  En het meest uitgekookte is dat iedereen er aan mee betaalt!

 11. Jeff Vink

  Qua toonzetting vind ik de stukjes op Joop niet erg verschillen van de stukjes op soortgelijke rechtse sites. Daar krijgt links tuig op soortgelijke wijze onderuit de zak. Oproepen tot moord heb ik op Joop niet gelezen. Niets aan handje dus. Laten we de vrijheid van meningsuiting koesteren, ook voor de andersdenkenden.

 12. Beukman

   

   

  Veel ernstiger dan een tekeningetje van een politicus met een schaar in zijn lijf vind ik jouw insinuatie dat de tekenaar “van harte hoopt dat Wilders zijn denkbeelden met de dood mag bekopen”, en dat de cartoon een “oproep tot moord”  is.

  Hoe kom je daar bij? Sinds wanneer hoopt een cartoonist dat zijn plaatjes werkelijkheid zullen worden? Denk jij werkelijk dat die vent hoopt dat de koningin Wilders neer zal steken met haar ceremoniele schaar, zo’n beetje het enige wapen dat ze straks nog heeft als  alle plannen doorgaan?

  Jouw stukje is wederom een bewijs van de humorloosheid van een deel van de achterban van de PVV, van haar overeenkomst met een kerkgenootschap, van het gebrek aan relativeringsvermogen,  en van de kleinzielige houding waarin uitdelen dagelijkse usance is, maar owee als je eens een keer een tikje terugkrijgt.

  Ik stel voor dat je je insinuaties terugneemt  OF ze hardmaakt.

 13. peter33

  @Beukman, sinds wanneer hoopt een cartoonist dat zijn plaatjes niet de werkelijkheid zullen worden.

   

  Ik stel voor dat je je insinuaties terugneemt OF ze hardmaakt.

 14. Padbuffel

  @Mar, ik ben overgevoelig voor, mede door ondergetekende gefinancierde -al 40 jaar!-, extreem linkse propaganda. That’s it.

   

  Dat is geen vergelijking met Victor. De retoriek mag volgens u van hetzelfde kaliber zijn echter, bij de DDS auteurs komt er geen eurocent SUBSIDIE aan te pas. Beter kan ik het helaas niet uitleggen.

 15. Beukman

   

   

  Is er al een woordenlijst beschikbaar van officieel goedgekeurde termen? 🙂

 16. Julius

  Geblaat…

   

  dat woord mag niet meer beste Beukman 😉

 17. Beukman

   

   Peter, je onderstreept mijn punt: uitdelen kunnen jullie wel; incasseren wat minder. Heb je werkelijk problemen met  het woordje “geblaat”, of gebruik je het slechts als een excuus om niet inhoudelijk te hoeven reageren? 

 18. peter33

  Beukman, op een normale manier met u een discussie voeren zit er helaas niet in.

 19. Beukman

   

   

  Ik heb aangetoond dat jouw bewering onjuist is dat cartoons de wens van de tekenaar weergeven.

  Nu ga jij eventjes bepalen dat Soetenbroek een uitzondering is, en dat deze tekenaar Wilders doodwenst.

  Dat is gevaarlijke gedachteninvullerij, waaraan Victor van der Sterren zich ook schuldig maakt. Die maakt het zelfs zo bont om er een oproep tot moord in te zien.

  Het is jammer dat de symbolische betekenis van de tekening jou en een paar anderen klaarblijkelijk ontstijgt.

  Tja, en dat geblaat…. Ik constateer dat PVV-ers erg goed zijn in uitdelen, maar bijzonder slecht in incasseren. Wilders zelf weet de rol van underdog ook heel goed te spelen; bij het minste of geringste wijst hij met zijn vingertje.

  Met het gehuil in een aantal reacties laat een aantal zien een grote klodder boter op het hoofd te hebben.

  Ik ben niet zo van het politiek correcte, en noem de dingen graag zoals ik ze ervaar, daarbij gebruik makend van de mogelijkheden die onze taal ons biedt.

  Ik ervaar het als geblaat. Ik zou me daar niet op blind staren als ik jou was.

 20. peter33

  @ Beukman

   

  – Ik mag hopen dat je inmiddels niet meer denkt dat een cartoon de wens van de cartoonist weergeeft. –

   

  Beukman, in het geval van Soeterbroek lijkt mij dat geen vreemde gedachte.

   

  En mocht u ooit nog eens op mij reageren onthoudt u zich dan maar van kinderachtige termen als ‘zielige PVV-geblaat’ of reageer niet.

   

 21. Mar

  @Padbuffel

   

  “maar er zit een gevaarlijk gedachtegoed achter. Iets van een klimaat scheppen”

   

  Hetzelfde kan gezegd worden van het artikel van Viktor.  Uw opmerkingen laten zien dat u gevoelig bent voor dergelijke retoriek.

   

  Als Soeterbroek zit te stoken, dan doet Viktor dat evenzo. Beiden zullen waarschijnlijk menen binnen de grenzen te blijven, maar in de afgelopen jaren is wel gebleken dat het lijntje flinterdun is.

   

  Waar is toch die Nederlandse nuchterheid gebleven? “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 22. Padbuffel

  @Esther, het is maar een tekening? Ja, dat is waar, maar er zit een gevaarlijk gedachtegoed achter. Iets van een klimaat scheppen. Bovendien is het niet de eerste keer. En denkt u dat Soeterbroeck van zijn bed gelicht zal worden zoals Nekschot? (Hoeft van mij niet!) Denkt u dat Soeterbroeck het lef heeft een beledigende cartoon over Mohammed te tekenen? Precies. Hij tekent maar wat hij wil wat mij pijn doet is dat ik er aan mee betalen moet. 

 23. Mar

  “de schaduw van koningin Beatrix op de achtergrond. Soeterbroek hoopt
  duidelijk van harte dat Wilders zijn denkbeelden met de dood mag
  bekopen. Want wie het niet met Adriaan Soeterbroek eens is, verdient dat
  gewoon.” schrijft Victor van der Sterren.

   

  Op de orginele cartoon (en niet die verknipte op DDS)  staat de Koningin afgebeeld en is er niet alleen een schaduw. De woorden van Victor van der Sterren moeten met een korreltje zout gelezen worden (mag je hopen) en niet serieus worden genomen als een persoonlijke opvatting van de auteur, net zoals de cartoon niet vertaald kan worden als de persoonlijke opvatting van Soeterbroek.

   

  Cartoons worden getekend met  een knipoog naar het nieuws (satire?), zoals de artikelen op DDS veelal worden geschreven met een knipoog naar het nieuws.

   

   

 24. Beukman

   

   

  Leuke parodie; weet ik wel te waarderen, en is een veel adequatere reactie op de oorspronkelijke cartoon dan al dat zielige PVV-geblaat.,

  Ik mag hopen dat je inmiddels niet meer denkt dat een cartoon de wens van de cartoonist weergeeft.

  Je begrijpt verder wel dat iedereen die met een glimlach de parodie bekijkt, het recht verspeelt om nog langer te janken over die cartoon van de Joop.

 25. peter33

  – Dacht je dat Nekschot hoopt dat Amsterdam verandert in Islamsterdam ? –

   

  Nee, dat hoopt Gregorius Nekschot niet, dat is een feit.

   

  – Dacht je dat Soeterbroek wil dat Wilders moslims naar de gaskamers jaagt? –

   

  Nee, maar dat wil Soeterbroek het Joop publiek wel doen geloven.

   

  Genoeg hardgemaakt, of wil je nog meer voorbeelden?    http://4.bp.blogspot.com/-qDVydoFIToY/TmFvEphbMmI/AAAAAAAAAAs/7_GbmyjC5yU/s1600/Soeterbroek_niet_blij.jpg

 26. Beukman

   

   

  Ik dacht dat het nogal een open deur was dat politieke cartoons geen wensdromen zijn, maar ok: voor een PVV-stemmer wil ik het wel illustreren.

   

  Dacht je dat dit plaatje (over de formatie van vorig jaar) weergeeft waar de cartoonist op hoopt?

  http://plaatjesdump.nl/upload/a96acb2d59c46041a4922f4c00aafc51.jpg

   

  Dacht je dat Nekschot hoopt dat Amsterdam verandert in Islamsterdam ?

  http://goo.gl/CzVRH

   

  Dacht je dat Soeterbroek wil dat Wilders moslims naar de gaskamers jaagt?

  http://goo.gl/Eacxo

   

  Genoeg  hardgemaakt, of wil je nog meer voorbeelden?

 27. Le Corbeau

  Ik ben huiverig voor censuur. De grens ligt vrij ver weg, en de rechter zal dit moeten beoordelen. Het gaat bij die Joop! steeds vooral om iets anders.

   

  De publieke omroep was drie keer de Volkskrant, volgens Henk Hagoort. (Nu zeg ik, was dat maar zo, want de huidige Volkskrant is zo slecht nog niet.) Dat was al jaren zo, het werd steeds erger en het is erger geweest dan nu. De meeste kranten, idem dito.

   

  Internet bleek een godgeschenk voor de mensen die er net even iets anders over dachten. Henk & Ingrids avant la lettre. En iedereen die in Pim was natuurlijk. Grofweg waren de MSM links, internet was rechts.

   

  Toen verscheen daar een zekere meneer Van Jole ten tonele, en die zag dat het niet goed was. Internet is rechts, brulde hij. Dat laat ik niet over mijn kant gaan. De rest is geschiedenis. Daarbij is die Frisco natuurlijk een vreselijk pedant mannetje en een buitengewoon slecht journalist. Geen Stijl heeft hem ooit mooi te kijk gezet. Daar zit dan ook een deel van zijn haat en nijd.

   

  Wanneer de VARA de stekker uit De Joop! trekt, weet Frisco zich geen raad. De VARA houdt De Joop! waarschijnlijk in de lucht omdat ze niet wil instaan voor de gevolgen. Een Van Jole in het nauw zou wel eens rare sprongen kunnen maken.

   

  PS: let wel, ik beweer nooit dat ik wel een goede journalist ben; ik ben slechts een bloggertje TWED.

   

   

   

 28. tipo

  Al zou het wel leuk zijn als Beatrix aangifte doet tegen Soeterdorp wegens majesteitsschennis. Hare majesteit een beetje als moordenaar neerzetten vind ik nogal wat.

   

  Voor wat betreft Wilders: Die moet dit soort wansmakelijkheden negeren, omdat de sop de kool niet waard is.

   

  Wel moet Wilders de Publieke Omroep eindelijk eens opheffen. Want dat ik belasting betaal om het salaris van Soetendorp en Van Jolo te betalen, daar kan ik niet over uit.

 29. Conan

  De Joop heeft opnieuw uitmuntend en onmiskenbaar de frustratie en (inherente) gewelddadigheid van de linkse denker geïllustreerd. Ook de reageersels zijn wat dat betreft inzichtelijk. Duidelijker kan het niet. Prima dus!

 30. Caroline

  Ik zou bijna wensen dat ik de gewraakte tekening had gemaakt, want zoveel mensen op de kast over zoiets onnozels, dat zie je niet vaak.

   

  Bovendien: vrijheid, blijheid, en de vrijheid van de één is de vrijheid van de ander, en andersom, zoals ook de onvrijheid van de een die van de ander is. Vrijheid van meningsuiting is absoluut, of bestaat niet.

   

  En een oproep tot geweld, dat zie ik er ook al niet in, tenzij men de majesteitsschendende gedachte koestert dat majesteit maar een heel klein zetje nodig heeft om tot rituele (of was het nou ceremoniële?) slacht over te gaan.

   

  Kom op, zie de zon eens in het water schijnen en kruit kan je beter droog houden voor de gevallen dat er iets te schieten is, waarmee ik natuurlijk geenszins oproep tot geweld ‘op een later tijdstip’.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.