Voorzitter Verbeet kan niet ingrijpen bij tokkietaal

Leden van de Tweede Kamer kiezen zelf de vorm en inhoud van wat ze willen zeggen tijdens een debat. Vervolgens kunnen ze elkaar erop aanspreken. Instrumenten om in te grijpen als het onfatsoenlijk wordt, zijn de Kamervoorzitter in 2001 door de leden zelf afgenomen.

Dat zei Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, vandaag tegen Radio1.

‘Vroeger kon de voorzitter zeggen: dit wil ik uit de handelingen halen. Maar dat is sinds 2001 veranderd. Een register met zaken die niet gezegd mogen worden, werkt niet meer. Daarmee is de voorzitter het laatste instrument ontnomen’, aldus Verbeet.

Zonder zelfreinigend vermogen viert het tokkie’isme dus hoogtij, maar dat zal worden gezien als “vrijheid van meningsuiting”. Dat er ook nog iets bestaat als een voorbeeldfunctie, daar wordt door de tokkies liever niet over nagedacht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Julius

  “Dat er ook nog iets bestaat als een voorbeeldfunctie, daar wordt door de tokkies liever niet over nagedacht”

   

  Een mening die je op straat en in de kroeg ook veel hoort.

  Het gedrag van een paar tweede kamerleden is een van de aanjagers vwb de verhuftering in de samenleving.

   

  En dan krijg je van die opmerkingen dat het in het lagerhuis nog veel harder is. Complete onzin natuurlijk want dat is een hele andere (politieke en engelse) debatcultuur. Met andere woorden; alles wordt uit de kast getrokken om het huftergedrag nog ergens goed te praten. Het gaat tenslotte om hun leider. En iedereen weet hoe het gaat; iemand die niet wordt teruggefloten draait op den duur volledig door. En dan hoor je achteraf de opmerkingen wel komen, we hadden er eigenlijk eerder iets over moeten zeggen.

   

  Helaas heeft zo’n 15% van onze bevolking daar geen boodschap aan of heeft zo’n dikke plaat voor de kop dat ze zichzelf er niet eens meer in herkennen.

   

   

 2. Henk

  @ Isser

   

  Kun je enkele voorbeelden van het “tokkie’isme” noemen. Ik neem aan dat je niet doelt op termen als “poedel”, “schoothondje” en “kleuter” want dat zijn doodnormale woorden die tot het algemeen beschaafd nederlands behoren. “Tokkie’isme” daarentegen ben ik nog niet eerder in de nederlandse taal tegengekomen.

 3. philippine

  Mariko Peters was ‘aan het belangen verstrengelen’.  Heel ‘bequame’ humor van Wilders.

 4. Trudy

  Wilders zei dat Mariko Peters liggend aan het belangen verstrengelen was!  Wat een originele en realistische humor heeft onze grote leider hé?

 5. Nittickson

  Misschien goed om even te lezen wat Wilders er zelf over zegt?

   

  Wilders zelf verweet de rest van de Kamer selectieve verontwaardiging. „En daar erger ik me kapot aan. Mag ik er op wijzen dat de PVV en ikzelf door de heer Pechtold verweten zijn dat we extremist zijn, dat we blaffen, discrimineren, xenofoob en racist zijn? Waar was de heer Roemer toen, waar was het CDA? Ik mag blijkbaar de heer Cohen niet een bedrijfspoedel noemen, maar ons racisten noemen mag wel. Dat is hypocriet en u kunt allemaal de boom in.”

  EN ZO IS HET MAAR NET. Isser is de opper-tokkie als het op de PVV aankomt maar als die met gelijke munt terugbetaalt dan speelt hij een zeer onaannemelijke kruising van een vrome dominee en een geschokte maagd.

   


 6. Julius

  “Dat er ook nog iets bestaat als een voorbeeldfunctie, daar wordt door de tokkies liever niet over nagedacht”

   

  Een mening die je op straat en in de kroeg ook veel hoort.

  Het gedrag van een paar tweede kamerleden is een van de aanjagers vwb de verhuftering in de samenleving.

   

  En dan krijg je van die opmerkingen dat het in het lagerhuis nog veel harder is. Complete onzin natuurlijk want dat is een hele andere (politieke en engelse) debatcultuur. Met andere woorden; alles wordt uit de kast getrokken om het huftergedrag nog ergens goed te praten. Het gaat tenslotte om hun leider. En iedereen weet hoe het gaat; iemand die niet wordt teruggefloten draait op den duur volledig door. En dan hoor je achteraf de opmerkingen wel komen, we hadden er eigenlijk eerder iets over moeten zeggen.

   

  Helaas heeft zo’n 15% van onze bevolking daar geen boodschap aan of heeft zo’n dikke plaat voor de kop dat ze zichzelf er niet eens meer in herkennen.

   

   

 7. Henk

  @ Isser

   

  Kun je enkele voorbeelden van het “tokkie’isme” noemen. Ik neem aan dat je niet doelt op termen als “poedel”, “schoothondje” en “kleuter” want dat zijn doodnormale woorden die tot het algemeen beschaafd nederlands behoren. “Tokkie’isme” daarentegen ben ik nog niet eerder in de nederlandse taal tegengekomen.

 8. philippine

  Mariko Peters was ‘aan het belangen verstrengelen’.  Heel ‘bequame’ humor van Wilders.

 9. Trudy

  Wilders zei dat Mariko Peters liggend aan het belangen verstrengelen was!  Wat een originele en realistische humor heeft onze grote leider hé?

 10. Nittickson

  Misschien goed om even te lezen wat Wilders er zelf over zegt?

   

  Wilders zelf verweet de rest van de Kamer selectieve verontwaardiging. „En daar erger ik me kapot aan. Mag ik er op wijzen dat de PVV en ikzelf door de heer Pechtold verweten zijn dat we extremist zijn, dat we blaffen, discrimineren, xenofoob en racist zijn? Waar was de heer Roemer toen, waar was het CDA? Ik mag blijkbaar de heer Cohen niet een bedrijfspoedel noemen, maar ons racisten noemen mag wel. Dat is hypocriet en u kunt allemaal de boom in.”

  EN ZO IS HET MAAR NET. Isser is de opper-tokkie als het op de PVV aankomt maar als die met gelijke munt terugbetaalt dan speelt hij een zeer onaannemelijke kruising van een vrome dominee en een geschokte maagd.

   


 11. Nico

  Tsja, Wilders begeeft zich gewoon op het niveau van zijn achterban, Pechtold, Spa en Cohen weten daar niet mee om te gaan, de VVD en het CDA zwijgen zoals gewoonlijk oorverdovend (allen achteraf, op tévé, durfde Verhagen een beetje te sputteren) en alleen Roemer wist een beetje behoorlijk tegengas te geven.

   

  Ik verwacht ook niet veel van het weerwoord van Rutte. Hij is geen politiek leider die voor de troepen uit durft te gaan, hij is doodsbang dan een aantal VVD kiezers wegloopt als hij te hard optreedt tegen Wilders. Hij zo is doodsbang om de Heilige HRA ter discussie te stellen dat hij liever met Tokkies in zee gaat dan met democratische partijen echte hervormingen gaat doorvoeren.

 12. Nico

  Tsja, Wilders begeeft zich gewoon op het niveau van zijn achterban, Pechtold, Spa en Cohen weten daar niet mee om te gaan, de VVD en het CDA zwijgen zoals gewoonlijk oorverdovend (allen achteraf, op tévé, durfde Verhagen een beetje te sputteren) en alleen Roemer wist een beetje behoorlijk tegengas te geven.

   

  Ik verwacht ook niet veel van het weerwoord van Rutte. Hij is geen politiek leider die voor de troepen uit durft te gaan, hij is doodsbang dan een aantal VVD kiezers wegloopt als hij te hard optreedt tegen Wilders. Hij zo is doodsbang om de Heilige HRA ter discussie te stellen dat hij liever met Tokkies in zee gaat dan met democratische partijen echte hervormingen gaat doorvoeren.

 13. Julius

  hoe de hufterigheid hier op handen wordt gedragen.

   

  Je zult maar een klasje vol kleuters hebben met de DDS mentaliteit. Wat zullen er veel op de gang of in de hoek staan 😉

 14. Julius

  hoe de hufterigheid hier op handen wordt gedragen.

   

  Je zult maar een klasje vol kleuters hebben met de DDS mentaliteit. Wat zullen er veel op de gang of in de hoek staan 😉

 15. Ann

  @ Nittickson 16.25

   

  Je zal maar in een kamer vol  hypocrieten , huichelaars en selectief  verontwaardigden zitten ,  oh wacht ff  , dat is het geval  ,  duidelijker hadden ze het  gisteren niet kunnen  laten   merken .

 16. Ann

  @ Nittickson 16.25

   

  Je zal maar in een kamer vol  hypocrieten , huichelaars en selectief  verontwaardigden zitten ,  oh wacht ff  , dat is het geval  ,  duidelijker hadden ze het  gisteren niet kunnen  laten   merken .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.