Drie voordelen van het leraarschap

Juni, Juli, Augustus. Maar niet lang meer, als het aan minster Van Bijsterveld ligt. Volgens plannen die vandaag in de Kamer besproken worden, wordt de zomervakantie op middelbare scholen ingekort. De voorgestelde maatregel zou de kwaliteit van het onderwijs moeten vergroten. Maar van alleen maar meer werk voor leraren wordt niemand beter.

Het idee van het wetsvoorstel is als volgt. De zomervakantie wordt een week verkort en leerlingen worden daarvoor gecompenseerd met losse vrije dagen in de loop van het schooljaar. Leraren echter, moeten op deze dagen aan de studie of vergaderen. Op deze manier zouden scholen beter in staat zijn de norm te halen van 1000 uur kwalitatief goed onderwijs per schooljaar.

Nobele motieven, uiteraard. Verdeel de lesvrije dagen beter en leraren krijgen de gelegenheid hun taken beter te volbrengen. Het is alleen de vraag of het ook daadwerkelijk zo zal uitpakken. De regeling komt toch vooral neer op meer uren en dus meer werkdruk voor de leraren. 80 procent van de middelbare scholen lukt het nu ook om de 1000 urennorm te halen en het is de vraag of de overige 20 procent dat met een week minder zomervakantie nu ineens wel haalt.

Overigens verdwijnt met dit wetsvoorstel ook de compensatie voor feestdagen die in het weekend vallen. In ‘ongunstige’ jaren betekent dit dat het aantal vrije dagen met vier vermindert.

Al met al wordt met dit wetsvoorstel een risico genomen. Vandaag de dag is het leraarschap al niet al te populair. En ook al werken veel leraren in de vakanties door, het relatief grote aantal vakantiedagen is toch wel een van de factoren die het onderwijs aantrekkelijk (en vol te houden) maakt. In een tijd waarin we te kampen hebben met een groot lerarentekort, is het verkorten van de zomervakantie niet de slimste taktiek.

Vakcentrale CNV Onderwijs reageerde met een prachtige jij-bak in een brief naar de kamer: ‘U bent de echte vakantiekampioenen’.

 

Foto: www.photobucket.com door concunjohnston

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Primo Mattino

  In Italie duurde de zomervakantie dit jaar van 13 juni tot 12 september en dat met schooldagen van 8 tot 1 uur.

  En ik hoor hier nooit dat jaloerse gezeik. In tegenstelling daartoe hoorde ik op de eerste schooldag een ouder zeggen: “Che devono fare a scuola con questo caldo.” (Wat moeten ze op school met deze hitte).

  Nederlanders zijn een vervelend jaloers en afgunstig volkje en ik zou aan Mies en al de anderen willen vragen. waarom ze dan zelf geen schooljuf of meester zijn geworden als ze die vakanties zo fantastisch vinden.

  Nee, ze wrijven in hun handen als er weer een voordeeltje van een bepaalde groep wordt afgepakt, maar schreeuwen moord en brand als zezelf aan de beurt zijn.

 2. Nittickson

  De suggestie in het bovenstaande is dat docenten 12 weken zomervakantie hebben. Dat is onzin, het is ternauwernood 7 weken. Best een hoop, maar in die periode moet ook het curriculum van het hele volgende jaar worden voorbereid en dat is meestal NIET hetzelfde als ieder eerder jaar.

  Maak er 6 ipv 7 weken van en de voorbereiding wordt voor 1 week officieel gemaakt. Het effect zal zijn dat docenten betaald gaan worden voor uren die ze nu nog in hun “vakantie” maken. Tel uit je “winst”.

  De ware schande is dat de administratieve afdelingen, directie en ander niet onderwijzend personeel meteen het hazen[pad kiezen als de leraren niet voor de klas staan. Probbeer eens een ICTer van een school tijdens de herfstvakantie te pakken te krijgen – je bent vrijwel compleet kansloos.

  Laat men zich daar eens druk over maken – dan neemt de productiviteit en efficiency van de gemiddelde school enorm toe.

 3. Sjoerd

  “Overigens verdwijnt met dit wetsvoorstel ook de compensatie voor feestdagen die in het weekend vallen. In ‘ongunstige’ jaren betekent dit dat het aantal vrije dagen met vier vermindert.”

   

  Ik heb in het bedrijfsleven nog nooit gehoord dat er compensatie is voor kerst in het weekend. Die jaren heten gewoon “werkgeversjaren”!

   

  Dus dit was eerder een extra streepje voor de stelling “leraren hebben enorm veel vrij” dan dat het bij mij sympathie weet op te roepen.

 4. Mies

  Nog zo’n voordeel.

  Ik begrijp echt niet waar dat leraren tekort vandaan komt.

  Ga zo door Van Bijsterveld .

   

  http://www.youtube.com/watch?v=vjqJQjUOyIw

   

   

  Mies.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.