Een luchtig bericht van Sharon Gesthuizen (SP)

Geen categorienov 15 2011, 9:00
Voor mij ging de strijd tussen Sharon Gesthuizen van de Socialistische Partij en de EU Raad: wie bracht het meest nutteloze nieuws van de dag voort? De laatste besloot Iran geen extra sancties op te leggen voor het ontwikkelen van een kernbom, de eerste is in ieder geval mijn winnaar. Ik vind een EU Raad - BuZa ministers nog wel - die te midden van een diepe crisis maar besluit om ook waar het de internationale veiligheid betreft helemaal niks te doen eigenlijk niet nutteloos. Nutteloos in de luchtige zin van het woord dan. Ik vind dat schokkend. Heel erg schokkend...
Voor een luchtiger noot op deze dinsdagochtend schakelen wij dan ook over naar mijn winnaar, Sharon Gesthuizen van de SP. Deze lieve mevrouw wist wel een heel nutteloze set schriftelijke vragen te stellen aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven. Of de Staatssecretaris even wilde uitleggen waarom hij had gezegd dat een gevangenis geen hotel is.
Gek genoeg had mevrouw Gesthuizen zelf niet door dat haar vragen - die onderaan staan - zo zinloos waren dat ze grappig werden. De teneur van de woorden lijkt immers welhaast serieus. Maar belangrijker nog, Gesthuizen had liefst negen dagen nodig om de vragen op papier te krijgen. Het delict, waar Gesthuizen zo terecht de ruim €2000 kostende vragen over stelt, had immers plaats op 5 november. Zou ze zelf eerst onderzoek hebben moeten doen, om er zeker van te zijn dat de Staatssecretaris niet onverhoopt gelijk had met zijn opmerking?
Goed, het bracht deze mevrouw, die een slordige 1811 dagen in de Tweede Kamer zit, ertoe om onder andere deze vraag te stellen aan de Staatssecretaris:

Waar is deze opmerking voor nodig? Hebt u ooit iemand horen beweren dat een gevangenis eigenlijk een hotel zou moeten zijn?

Mijn vraag nu aan de SP-kiezer: Voelt u zich nu vertegenwoordigd? Doet Gesthuizen, die u met uw zuurverdiende stem tot het ambt der Kamerlid hebt verheven, hier wat u ook had gedaan in die positie? Wilde u dit nou echt heus en werkelijk weten? Ik geef toe: ik moet soms een stevig portie cognitieve dissonantie wegwuiven als ik de SP politiek zie bedrijven. Meestal begrijpt die partij, wier inhoud haakser dan haaks op mijn persoonlijke ideeen staat, feiloos hoe zij met hun socialistische prietpraat de burger moet bereiken. Maar als ik dan dit lees...

Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de opmerking dat een gevangenis geen hotel is (ingezonden 14 november 2011)

1 Bent u van mening dat de gevangenis nu een hotel is? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten? Welke elementen van een hotel zijn op dit moment aanwezig in de gevangenis?

2 Indien u niet van mening bent dat de gevangenis momenteel een hotel is, waar komt dan uw opmerking dat de gevangenis is geen hotel is 1) vandaan, terwijl u een beleidswijziging aankondigt inzake het verlofbeleid?

3 Waar is deze opmerking voor nodig? Hebt u ooit iemand horen beweren dat een gevangenis eigenlijk een hotel zou moeten zijn?

4 Meent u achteraf gezien niet dat u een verkeerd beeld heeft neergezet van de werkelijkheid? Hebt u lering getrokken uit het feit dat drie onderzoekers, die in uw opdracht onderzoek hebben verricht naar de door burgers gewenste strafmaat en strafhoogte, u verwijten selectief te winkelen in de conclusies van hun onderzoek, waardoor u doelbewust een verkeerde indruk probeert te laten ontstaan? 2) 3)

6 Bent u bereid dit niet meer te doen en voortaan een eerlijk beeld te scheppen van de werkelijkheid en eerlijk te zijn over de conclusies van onderzoeken? Zo nee, waarom niet?

1) NOS journaal, 5 november 2011 2) ‘Teeven citeerde selectief uit onderzoek’, NRC Handelsblad, 5 november 2011 3) ‘Burger als rechter’, brievenrubriek NRC Handelsblad, 5 november 2011

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten