Niet gebrek aan zelfrespect maar aan gezicht nekt CDA en PVdA

In De Volkskrant betoogde voormalig journalist Bert Bukman gisteren dat CDA en PvdA er met een dosis zelfrespect weer bovenop kunnen komen. Hij geeft daarmee blijk de tijdgeest niet te begrijpen.

Zowel het CDA als de PvdA staat in de peilingen op fiks verlies. Ten opzichte van de verkiezingen van juni 2010 leveren de partijen samen liefst 19 zetels in, genoeg vlees om een middelgroot gezin drie maanden van te laten eten. Treurig, vindt Bukman, omdat die partijen zoveel risico’s voor het land hebben genomen. Dat had best beloond mogen worden. Tsja, risico’s belonen. Bijna hadden we opgescheept gezeten met Job Cohen. Wie de partij voor dat risico wil belonen, mag zijn hand opsteken.

Wat opvalt aan de analyse van de overigens zeer erudiete Bukman, is dat hij Verhagen en Cohen adviseert zich niet te storen aan Geert Wilders en Emile Roemer. “Mocht electorale groei uitblijven, dan word je een politieke groepering waar desondanks rekening mee dient te worden gehouden”, schrijft hij, concluderend: “Maar veel waarschijnlijker lijkt het me dat de weg naar herstel op deze manier wordt ingeslagen.” Zo! Het hele land is rouwkaarten aan het schrijven voor de twee partijen die als enige ooit boven de 50 zetels hebben gestaan, maar Bukman heeft de probleempjes even opgelost hoor. Geen dank, bloemen worden niet op prijs gesteld.

De analyse snijdt helaas niet zoveel hout. Het vreemde is dat de SP boven beide partijen uittorent en dat te danken heeft aan een man die niet zozeer uitblinkt in zelfrespect maar in menselijkheid en leiderschap. De boodschap is niet anders dan zijn voorganger Agnes Kant, maar wie kon zich in deze driftkikker inleven? Job Cohen is een uitstekend politicus. Niet voor niets heeft hij heel Nederland bijna tien jaar lang de indruk gegeven dat hij de beste burgemeester van het land was. Dat is nogal een opgave, terugkijkend op wat in nou eigenlijk helemaal gedaan heeft. Momenteel raakt hij zijn imago van wereldvreemde stotteraar niet kwijt. Nu niet en over drie jaar ook niet. De mechanische arbeider-in-chief Cohen is geen comeback-man en moet zo gauw mogelijk vervangen worden, wil de PvdA geen margepartij worden.

Voor het CDA speelt een ander probleem. Maxime Verhagen haalde als onderhandelaar een indrukwekkend groot gedeelte van zijn partijprogramma binnen en mocht nog de helft van de ministers leveren ook. Tot zover akkoord met Bukman. Maar ontbreekt het de partij aan zelfrespect? Ik zou juist zeggen dat Maxime Verhagen zodanig bulkt van het zelfrespect dat zijn vrouw zich af en toe terecht moet afvragen of de goede man niet met zichzelf getrouwd is. Jan-Kees de Jager toont ook lef op een manier die niet de indruk geeft dat hij een probleem heeft met zijn eigenwaarde.

Waar het CDA wel een probleem heeft, is in de communicatie naar buiten. Wie is het CDA? De dikkige minister die ons met opgeheven hoofd door de eurocrisis probeert te loodsen? De onzichtbare en onbetrouwbaar geachte Maxime Verhagen? Sybrand van Haersma Buma misschien? Vorige week, toen het CDA de aandacht naar zich toe te trekken door tegen de versnelde invoering van 130km-wegen te stemmen, was het geen van drieën. Het jonge Friese kamerlid Sander de Rouwe eiste de hoofdrol op.

Mark Rutte had het in NTR College Tour over “moeilijke tijden” maar gaf aan blij te zijn dat hij nu premier is vanwege de uitdaging. Dat straalt hij ook uit. De kiezer houdt ervan: voorlopig staat Ruttes VVD onbedreigd bovenaan in de peilingen. Door zelfrespect? Nee hoor, gewoon omdat hij zijn nek durft uit te steken in tijden waarin alles wat je roept tot neergaande peilingen kan leiden.

Als CDA en PvdA nog eens een verkiezing willen winnen, dan zorgen ze ervoor dat ze niet Bukman maar Rutte als voorbeeld nemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. pietkremer

  Ik heb de heren van CDA en PvdA nog nooit betrapt op gebrek aan zelfrespect. Vooral die van de PvdA wentelen zich in hun morele superioriteit. Ze zien PVV-stemmers als de nieuwe ondermensen. Ze lopen buiten hun schoenen van morele verhevenheid. Hun stemverlies is te wijten aan hun negationisme. De problemen die er echt toe doen en die voor ieder dagelijks zichtbaar zijn, zoals al die klaplopers van binnen en buiten Nederland die onze verzorgingsstaat ondermijnen, worden ook door hen gezien, maar genegeerd alsof ze niet bestaan. Want door die problemen aan te pakken, vrezen zij hun morele superioriteit te verliezen die hen zo populair maakt bij onze BN-ers en linkse intellectuelen. Ze gaan liever met ons allen moreel superieur naar de verdommenis, dan dat ze vuile handen maken door de problemen te attaqueren.

 2. aligator

  Toekomst voorspellen is bijna onmogelijk, ondanks dat ik een VVD stemmer ben lijkt het mij duidelijk dat Rutte dieper gaat vallen dan Balkenende. De gladde nietszeggende praatjes verbloemen nog dat er achter deze optimistische smile een groene socialist schuil gaat.  

 3. Anton B

  De PvdA en het CDA zijn partijen met een verlopen ideaal. Henk en Ingrid stemde ooit massaal op de PvdA. In de tijd dat de directeur nog een bolhoed op had Henk nog arbeider was en er 6 dagen per week gewerkt werdt had de PvdA nog een soort van bestaansrecht. Henk en Ingrid hebben tegenwoordig een eigen auto, een rijtjes huis met HRA en een vliegvakantie naar de zon. In plaats van hun vriend is de PvdA nu hun vijand die al deze verworvenheden weer teniet wil doen mett milieu onzin en hun algemene afkeer tegen bezit. De PvdA is daardoor steeds meer gaan leunen op allochtonen en de grachtengordel met onverenigbare wensen en eisen.

   

  Het CDA vertrouwde altijd op de cristenen die automatisch op het CDA stemden, ze zaten altijd in het midden en zwabberden een beetje van links naar rechts al naar gelang hun partner in het kabinet. Bij het vorige kabinet zijn ze een beetje teveel naar links geschoten en hun kiezers zijn daardoor massaal overgestapt. Tot overmaat van ramp stonden er diverse mastodonten op die de partij nog verder beschadigden .

   

  Voor de PvdA is er geen weg meer terug, hun oude markt is opgevuld door de PVV en de SP. Het CDA wordt ook nooit meer wat het geweest is, hun enige hoop is de mastodonten overboord te zetten en een weer een degelijke conservatieve  koers te gaan varen. dan hebben ze nog een kans als een middelgrote partij voort te blijven bestaan.

 4. Johnathan

  Mark Rutte heeft inhoudelijk nog weinig laten zien. Hij leunt vooral sterk op daadkrachtige ministers als Donner, Opstelten en Verhagen.
  Internationaal opereert hij nogal zwak en heeft duidelijk minder gezag dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende.

  2012 gaat een heel moeilijk jaar worden voor de regering. Het zou me niet verbazen als de populariteit van Rutte over 1 jaar fors gedaald is.

 5. Ian

  Ik heb niet de indruk bij Rutte dat hij zijn nek durft uit te steken, het blijft allemaal wat hangen in ‘positiviteits-goeroe-taal’. Rutte maakt op mij de indruk van een blij guppy die ook eens een keer mag zwemmen in de wereld van de EU- en USA-haaien, maar niet doorheeft dat hij en zijn vissenkom op het menu staan. Te zeker zijn van je zaakjes en alles op een positieve manier voorstellen komt op mij in ieder geval heel naïef over. De kreet: “doe eens even normaal man” was dan ook bepaalt niet uit de lucht gegrepen en is voor velerlei uitleg vatbaar. De kiezer heeft al laten zien genadeloos af te rekenen met prutsers.

 6. Willem Doorsnee

  Misschien is dat wel de reden dat de NL bevolking de partijen PvdA en CDA niet meer ziet zitten? Daarnaast staan ze nergens meer voor. Dus langste tijd gehad en exit. 

 7. huuskesgait

  Eén van de redenen is dat het CDA veel te BANG is. Drie voorbeelden:

   * Om de 130 km/h al direkt in te voeren. Ik woon in Duitsland waar 100 km/h gewoon overal mag waar geen borden een lagere maximumsnelheid aangeven. En op de Autobahnen mag je, daar waar geen snelheidsbeperking geldt, zo hard je wilt. En het verkeer is nèt zo veilig als in ambtenaartjes-bang Nederland.

   * Om eens flink te snijden in de “ontwikkelingshulp”. Dat dat voor meer dan 90 % weggegooid geld is heb ik in tig landen van de 3e Wereld, met zonder uitzondering corrupte regeringen, kunnen zien. Wie anderen wil helpen heeft een overvloed aan particuliere hulporganisaties waar hij zich kan melden. En hij kan zo projekten uitzoeken waar hij volledig achter staat. Dat leidt dan niet, via het belastingbiljet, tot gedwongen bijdragen aan projekten waar de belastingbetaler het, in een aantal gevallen, helemaal niet mee eens is.

   * Om eindelijk eens onze grenzen op slot te gooien en zo de Tsunami aan asylAANVRAGERS (dat zijn in 99% van de gevallen géén asylZOEKERS!) te langen leste in te dammen. Dat ons sociaal systeem aan die importvloedgolf al na korte tijd kapot zal gaan kan zelfs elke VMBO-leerling uitrekenen. En op dat wetenschappelijk bureau van het CDA hebben ze dat natuurlijk ook allang gedaan, alleen: ze DURVEN de cijfers niet naar buiten te brengen.

   * Het CDA neemt het NIET luid en duidelijk in het openbaar op voor dè verschoppelingen van Nederland, de achtergestelde  Islamitische vrouwen.

  En krachtige uitspraken tegen sharia, eerwraak , “Herrenvolk”-mentaliteit, haatprekende imams, enz? Oorverdovende stilte!

   

  En ik zou ook nog op zulke lafbekken stemmen? Ik kijk wel uit.

  Het lijkt wel of het CDA vol zit met mensen als Chamberlain en Daladier. Dus met lieden die door telkens maar toegeven aan agressievelingen (in hun geval Hitler) binnen de kortste keren weer een toestand gaan veroorzaken als van vóór 10 Mei 1940. Al kan het zelfs nòg erger: Job Cohen.

   

  Goodgoan: Gait Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.