Een zender minder is een goede zaak

Foto:

 

We praten al jaren over de publieke omroep. Gaat er te veel geld naartoe? Zijn drie kanalen wel nodig? Of twee? Of zelfs maar één, in deze tijd van internet en social media? Hebben we staatstelevisie nog nodig? Je kan er aan twijfelen, maar voor de meeste mensen is afschaffing nog een stap te ver.

Zelf heb ik elders al eens gepleit om terug te gaan naar één zender en om ook andere aspecten van de publieke omroep eens flink te hervormen. Ik geloof dat we dan 394,5 miljoen euro kunnen besparen, en dat zou volgens mij een hele goede stap zijn. Iedere stap in de goede richting is echter toe te juichen, ook al is het een kleinere stap dan ik graag zou zien.

De VVD stelt nu zo’n stap voor: de afschaffing van één van de drie nationale staatszenders. En dat is geheel terecht. De cijfers onderbouwen namelijk dat er geen kwaliteit verloren hoeft te gaan, integendeel. De Stichting KijkOnderzoek houdt bij waar Nederland naar kijkt. Uit hun cijfers blijkt dat in 2011 over de hele dag gerekend 32% van de Nederlanders naar de Publieke Omroep keken. In de praktijk kunnen we concluderen dat televisiekijkend Nederland 32% van de tijd van de PO kijkt, en 68% van de tijd naar de commerciële zenders.

Dat was in 2010 nog 34,8%, en in 2009 was het 37,6%. Het aantal kijkers naar de PO neemt af. Men begint genoeg van de PO te krijgen. En daar moeten we gewoon rekening mee houden. Jazeker, er zijn programma’s op de staatszenders die bijzonder goed worden gekeken, maar ook programma’s waar geen hond naar kijkt. En programma’s die net zo goed door de commerciëlen gedaan kunnen worden.

Als we een publieke omroep hebben, bestaat die voor programma’s die de commerciële zenders niet snel zouden maken, en waar wél grote vraag naar is. De rest kan simpelweg verdwijnen, want hoort niet bij de Publieke Omroep. Hoort niet van belastinggeld geproduceerd te worden.

Gelukkig heeft diezelfde publieke omroep óók een overzicht van de bestbeken programma’s op de Nederlandse televisie. Helaas zijn die cijfers vooralsnog alleen van 2010 beschikbaar, en is een lijst van de slechtst bekeken programma’s niet zo gemakkelijk te vinden. Wel valt direct op dat de goed bekeken programma’s op de PO allemaal op Nederland 1 werden uitgezonden.

Als we een kanaal schrappen, moeten er programma’s verdwijnen. Het lijkt mij raadzaam om allereerst te kijken wat er ook op de commerciële zenders kan – denk aan Boer zoekt Vrouw, in 2010 nota bene het best bekeken programma op TV! Dat concept kunnen we met gemak verkopen aan de hoogste bieder.

De tweede stap is om te kijken wat de programma’s zijn die het minst bekeken worden, waar simpelweg geen vraag naar is, en die schrappen. Resultaat is dat we overblijven met een aanbod dat vooral bestaat uit programma’s die niet zo snel op de commerciële zenders aangeboden zouden worden, en waar wel vraag naar is.

Het is mijn overtuiging dat je voor dat aanbod met één kanaal kan volstaan, als we dat al nodig hebben. Maar terug naar twee kanalen is al een stap in de goede richting. Laten we hopen dat de VDD hier werk van maakt. Het zou eens tijd worden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!