Komt Joran weg met afpersing familie Holloway?

Geen categoriejan 16 2012, 15:14
Volgens het Algemeen Dagblad kon Joran van der Sloot uitlevering aan de Verenigde Staten weleens ontlopen. Buitengewoon slecht nieuws, natuurlijk.
Als hij namelijk wordt uitgeleverd is de kans bijzonder groot dat hij een flink aantal jaren aan zijn broek krijgt wegens afpersing van de familie van Natalee Holloway. Hij is dan weliswaar veroordeeld tot 28 jaar cel in Peru, maar daar zit hij er waarschijnlijk maar een deel van uit (iets met goed gedrag, enzo).
Mocht hij berecht worden in de VS, dan komt hij ongetwijfeld pas vrij als hij een erg oude man is, die niemand - met name onschuldige vrouwen - schade kan berokkenen.
Maar dat kon dus weleens problematisch worden. Heel erg problematisch zelfs. De reden? Men wil hem in Amerika niet vervolgen vanwege de moord op Holloway, maar voor afpersing van haar ouders.
Van der Sloot vertelde Natalees moeder dat hij de locatie van haar lichaam prijs wilde geven als zij hem 250.000 dollar zou geven. Een deel van dat bedrag werd overgemaakt; Neerlands bekendste psychopaat pleegde daar vervolgens girale fraude mee (ook een deel van de tenlastelegging).

Van der Sloot is in de VS dus niet aangeklaagd voor moord op de tiener en dat kan een probleem opleveren. Het uitleveringsverdrag tussen de VS en Peru is namelijk een oud verdrag, waarin specifieke misdaden worden benoemd, waarvoor een verdachte uitgeleverd kan worden. In tegenstelling tot moord staat afpersing en girale fraude niet op de lijst uit 1901.

Dit zou werkelijk bijzonder jammer zijn. Niet alleen omdat Van der Sloot zo lang mogelijk opgesloten moet worden, maar ook omdat hij simpelweg bestraft dient te worden voor zijn misdaden. Hij heeft de ouders van een vermoord meisje (of in ieder geval: een verdwenen meisje [voor we emails krijgen van zijn advocaten]) afgeperst; hij zegde hun toe hun zorgen wat te verlichten, als zij hem enkele tonnen zouden geven. Hierdoor kregen zij hoop; hoop dat ze dit hoofdstuk in hun leven dan eindelijk konden afsluiten, dat ze zekerheid konden hebben en hun dochter op passende wijze konden (her-) begraven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten