Komt Joran weg met afpersing familie Holloway?

Volgens het Algemeen Dagblad kon Joran van der Sloot uitlevering aan de Verenigde Staten weleens ontlopen. Buitengewoon slecht nieuws, natuurlijk. 

Als hij namelijk wordt uitgeleverd is de kans bijzonder groot dat hij een flink aantal jaren aan zijn broek krijgt wegens afpersing van de familie van Natalee Holloway. Hij is dan weliswaar veroordeeld tot 28 jaar cel in Peru, maar daar zit hij er waarschijnlijk maar een deel van uit (iets met goed gedrag, enzo).

Mocht hij berecht worden in de VS, dan komt hij ongetwijfeld pas vrij als hij een erg oude man is, die niemand – met name onschuldige vrouwen – schade kan berokkenen.

Maar dat kon dus weleens problematisch worden. Heel erg problematisch zelfs. De reden? Men wil hem in Amerika niet vervolgen vanwege de moord op Holloway, maar voor afpersing van haar ouders.

Van der Sloot vertelde Natalees moeder dat hij de locatie van haar lichaam prijs wilde geven als zij hem 250.000 dollar zou geven. Een deel van dat bedrag werd overgemaakt; Neerlands bekendste psychopaat pleegde daar vervolgens girale fraude mee (ook een deel van de tenlastelegging).

Van der Sloot is in de VS dus niet aangeklaagd voor moord op de tiener en dat kan een probleem opleveren. Het uitleveringsverdrag tussen de VS en Peru is namelijk een oud verdrag, waarin specifieke misdaden worden benoemd, waarvoor een verdachte uitgeleverd kan worden. In tegenstelling tot moord staat afpersing en girale fraude niet op de lijst uit 1901.

Dit zou werkelijk bijzonder jammer zijn. Niet alleen omdat Van der Sloot zo lang mogelijk opgesloten moet worden, maar ook omdat hij simpelweg bestraft dient te worden voor zijn misdaden. Hij heeft de ouders van een vermoord meisje (of in ieder geval: een verdwenen meisje [voor we emails krijgen van zijn advocaten]) afgeperst; hij zegde hun toe hun zorgen wat te verlichten, als zij hem enkele tonnen zouden geven. Hierdoor kregen zij hoop; hoop dat ze dit hoofdstuk in hun leven dan eindelijk konden afsluiten, dat ze zekerheid konden hebben en hun dochter op passende wijze konden (her-) begraven.

Foto: Wikimedia Commons / Aruba Police Force.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. coolscan5

  Kunnen ze zijn cel niet gewoon dichtmetselen en nergens meer over praten?

 2. Hans_VS

  Een uitleveringsverdrag betekent alleen dat die landen VERPLICHT zijn om onder de voorwaarden die in het verdrag staan een “verdachte” uit te leveren voor rechtzitting in een rechtshof in het andere land…

   

  MAAR, de VS kan Peru vragen om Joran VRIJWILLIG te overleveren aan de VS en, Peru MAG zo’n vraag bentwoorden met het uitleveren van Joran… Mij lijkt het dat Peru zo’n vraag vrij graag zou accepteren…

   

  Dus Michael, als ik jou was zou ik de hoop niet opgeven…

 3. louis-portugal

  Tegen de tijd dat Joran op straat komt hebben ze daar wel iets op gevonden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.