Nederlandse rederij overweegt juridische stappen tegen Greenpeace

De Nederlandse rederij Parlevliet & Van der Plas is het zoveelste slachtoffer geworden van Greenpeace onwil om zich aan de wet te houden. Met update.

De Duitse krant Bild bericht dat Greenpeace-activisten een vissersboot genaamd Jan Maria van de rederij eergisteren hebben bezet. Het schip werd helemaal overgenomen door de Gaia-aanbidders. 

Na enige tijd werd de politie erbij gehaald die de activisten uiteindelijk van boord zette. 

De rederij overweegt, aldus Bild, nu juridische stappen te nemen tegen de organisatie van, voor en door radicale milieu-activisten. 

Wat het verhaal nog erger maakt is dat dit niet de eerste keer is dat het bedrijf door Greenpeace geslachtofferd is. Eerder had deze club al hetzelfde uitgehaald in IJmuiden. Ook toen moest de politie er uiteindelijk bijkomen; de activisten werden naar de kant gesommeerd en gearresteerd.

Nu ben ik zeker geen voorstander van subsidies aan dit soort bedrijven, maar de manier waarop Greenpeace hier tegen ageert is natuurlijk onacceptabel. De wet is de wet. Die schepen zijn niet van Greenpeace, maar van Parlevliet & Van der Plas. Activisten moeten er dus met de kladden vanaf blijven. Zo doen we dat normaal gesproken in een democratie.

Hoe zou Greenpeace het vinden als rechtse activisten haar schepen en gebouwen opeens bezetten, omdat we het niet eens zijn met de indirecte subsidie die zij krijgt via de Postcode Loterij? Zouden ze dat zonder morren accepteren, of zouden ze de politie gelijk inschakelen en ons wegzetten als terroristen

Update: de woordvoerder van Parlevliet & Van der Plas laat ons weten dat men besloten heeft dat er geen juridische stappen genomen zullen worden. Dat zou alleen maar meer (slechte) publiciteit opleveren. Eens temeer is er dus een bedrijf dat de strijd met Greenpeace uit de weg gaat, ook al hebben onwettige acties van die organisatie hen financieel flink wat schade gekost. Wanneer staat er een dapper bedrijf op dat de strijd wel aandurft?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. baksteen

  Zoals mijn vader reeds tegen mij zei in de 70er jaren: de nieuwe nazi’s zullen geen bruine hemden aan hebben. 

   

 2. Ook Boos

  Om dit soort claims uit de weg te gaan heeft Greenpeace een heel ingewikkelde structuur van kleine partners ontwikkeld, in zekere zin te vergelijken met de Hells Angels. Het heeft dus gewoon geen zin om een locale Greenpeace chapter aan te klagen, want er valt weinig of niets te halen.

 3. ziggy

  helemaal mee eens. Is toch bezopen dat we hier in nederland de 20e eeuwse versie van de piraten maar gewoon hun gang laten gaan ?

   

  In de 17e eeuw werd je als kaper aan een mast gebonden tot je gebit uitviel, laat we dat maar met die moderne kapers ook doen. Lijkt me een goed idee.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.