Waarom Jacobine Geel per direct moet vertrekken

Steeds meer CDA’ers zijn kritisch op de progressieve Jacobine Geel. Laat haar vertrekken voordat ze echt schade aanricht.

Allereerst, wie is toch die Jacobine Geel waar iedereen het over heeft? Zij is een niet-CDA’er die sinds enige tijd het CDA adviseert hoe de partij zich moet positioneren. Zij geeft leiding aan een commissie die het christendemocratische gedachtengoed weer op de kaart moet zetten. Zo mag ze lekker even spelen met de beginselen van de partij, beginselen waar de partij groot mee is geworden.

Geel is in feite niets meer dan een vooruitgeschoven pion van de progressief-christelijke partijvoorzitter Ruth Peetoom. Peetoom vindt CDA-uitgangspunten zoals rentmeesterschap, gerechtigheid, solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid niet meer van deze eeuw. Een prima begrip als het rentmeesterschap wordt dan ook zonder pardon bij het oud vuil gegooid en wordt, op suggestie van Geel, vervangen door ‘Zorg om de aarde’ en meer van die vage begrippen. Het CDA wordt zo een feminiene spiri-club, zoals Amanda Kluveld onlangs in een uitstekend betoog op vk.nl uiteenzette.

Geel krijgt in de nieuwe Christen Democratische Verkenningen van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA alle ruimte om haar gal te spuien over de partij waar ze toch niet op stemt en waar ze waarschijnlijk ook nooit op zal stemmen. In een artikel schrijft Geel, samen met Govert Buijs over haar nieuwe lievelingswoord ‘compassie’. Het wordt nergens duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld, behalve dat het een ‘tegenstoot’ is tegen ‘het cynisme’.

Op Twitter zijn diverse CDA’ers sceptisch over dit nieuwe woord: welke stoere vent wil horen bij een partij met als grondtoon ‘compassie’? ‘Een grote groep zal zich vervreemd voelen.’ Een prominente CDA’er zegt tegen DDS:

‘Er is erg veel onbegrip over haar. En er zijn veel vraagtekens. Dat iemand als Jacobine Geel wordt gevraagd, toont aan dat blijkbaar geen enkele CDA’er hiertoe in staat is. Bovendien is haar tussenrapport ook een duidelijke afkalving van de CDA-waarden. Dat is logisch als je vanbuiten komt en de werkelijke betekenis niet hebt doorleefd.’

Over het begrip compassie zegt de kritische CDA’er:

‘Ze heeft nog nooit iets politiek operationeels gedaan, dus grondwaarden ‘hertalen’ naar iets waar je in de dagelijkse praktijk iets mee kunt, lukt haar niet. ‘Compassie’ is bijvoorbeeld geen Bijbels begrip, maar boeddistisch, tenzij ze het Amerikaans evangelische begrip ‘compassion’ bedoelt, maar dat is typerend voor de ChristenUnie, of een voorloper van GroenLinks, de EVP. Het is echt erg, op het komend congres is er geen mogelijkheid voor resoluties. Oftewel, hier moeten we het mee doen.’

Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Geel is als een socialist die de VVD aanstuurt: dat moeten we niet willen met z’n allen. Eruit met die vrouw dus. Geef dan voormalig directeur van het WI Ab Klink die rol van commissievoorzitter, zoals Elseviers Afshin Ellian onlangs betoogde.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. Nittickson

  LoL @ Karl Kraut! Steeds vaker grijp in naar mijn zakdoek als ik zijn naam lees.

   

 2. Beukman

   

   

  Je schrijft:

  ” Geel is als een socialist die de VVD aanstuurt: dat moeten we niet willen met z’n allen.” 

  Je laat in het midden op wie je doelt met “we”.  Dit is echter relevante informatie, daar een deel van je column in de lucht blijft hangen zolang dit niet duidelijk is. 

  Graag dus even een kleine aanvulling. 

 3. Caroline

  @Floepert, volgens mij denken PVV-kiezers helemaal niet dat zij rechts zijn, ook al wordt hen dat steeds verteld door mensen die zeggen dat ze links zijn. Alleen al daaruit is af te leiden dat mensen die van zichzelf zeggen links te zijn, kennelijk niet kunnen leven met de gadachte dat er mensen bestaan die ook links stemmen en zijn en met wie ze het toch niet eens zijn. Voorwaar ik zeg u, een spraakverwarring waarbij de compassiekwestie in het niet valt.

   

  Arm CDA. Het wordt maar steeds linkser of juister: steeds collectivistischer, en nog helpt het ze niet in de peilingen (want daar hebben we het over, over peilingen).  Aan de andere kant, voor de VVD geldt precies hetzelfde, maar die blijft het onder collectivistische aansturing onverminderd goed doen in de peilingen. Vreemd, want als collectivisten, linksen dus, de VVD met succes voor die partij kunnen aansturen, waarom zou Geel het CDA dan niet kunnen adviseren? Kennelijk zit de nood bij het CDA elders, bijvoorbeeld bij de achterban die wel eens zou willen dat aan haar noden aandacht besteed zou worden en de blik niet vooral naar buiten Nederland zou worden gericht.

   

  Het CDA bedient de (voormalige) achterban niet, en als je dan toch een democratisch systeem hebt dan is het niet meer dan redelijk en rechtvaardig dat je verdwijnt als machtsfactor.

   

  Als ik het CDA mag adviseren: houdt op met steeds zaken te verdedigen die niet in het belang van de Nederlandse burgers zijn. Ik noem de EU, de euro en de ontwikkelingssamenwerking. Woorden die een woud van wanen dekken, bijvoorbeeld de waan dat je mededogen (compassie?) kunt opleggen en at gunpoint af kunt dwingen van mensen. Dat kan namelijk niet, het enige wat je at gunpoint kunt bereiken is dat mensen je het afgedreigde geld geven, en des te zieker worden als je dat dan aan eigen baantjes en eigen macht besteedt met arme mensen elders als schaamlap.

   

  Overigens: als al die peilingen mogelijk zijn dan zijn (beslissende)referenda dat des te meer. Kurieren am Symptom natuurlijk als je zoals ik meent dat de meerderheid niets te maken heeft met hoe je je leven moet leiden, maar op de een of andere manier denk ik dat er meer fatsoen en gezond verstand te vinden is in het volk dan bij de regeerders en bestuurders. Bovendien, het volk zal dan in het eigen belang kunnen stemmen in plaats van in joost mag weten de belangen van wie de regeerders en bestuurders optreden. 

   

  Dat gezegd hebbend: zou het CDA niet liever bij de eigen (ex) achterban te raden gaan dan bij mevrouw Geel?

 4. Floepert

  @Jovano

  Inderdaad. Verhagen is de tumor die het CDA wegvreet. Een aalgladde man die zijn eigen moeder nog achter het raam zou zetten met een rood lampje erbij als hem dat een ministerspost zou opleveren. Die man heeft een onmetelijke grootheidswaan waar alles voor moet wijken. en wie niet meewerkt kan rekenen op intimidatie en achterbakse spelletjes. En dat begint nu toch wel erg op te vallen. Verhagen brengt het CDA naar de afgrond.

   

  Die man is megalomaan. Alleen al het feit dat de officiele naam van het kabinet niet het kabinet Rutte is, maar het kabinet Rutte-Verhagen. De megalomaan wilde per se zijn naam verbonden zien aan dit kabinet, ook al is hij maar lijsttrekker van een splinterpartijtje dat de gaten mag dichten/

 5. jovano

  Als het CDA iemand eruit moet gooien dan is het wel Maxime Verhagen. De achterban van het CDA herkent  zich al lang niet meer in deze politicus. Na de verkiezingen heeft het CDA een grote fout gemaakt en dat is te zien in de peilingen. Men had de partij beter eerst kunnen laten herstellen alvorens een ongewis avontuur aan te gaan.

 6. Nittickson

  Niet aankomen – die mevrouw Geel is druk bezig het graf te graven van mevrouw Peetoom,die zelf een handje meehelpt. Gewoon door laten modderen, dan ontstaat er grote onmin op het congres, die zich met name op mevrouw Peetoom zal richten omdat Jacobine Geel geen CDA’er is, laat staan een met verantwoordelijkheid.

   

   

 7. Floepert

  Inderdaad.

   

  Laten we rechts conservatieve koers van Sloopbedrijf Verhagen volgen en dan op naar de 0 zetels.

   

  Ben ik de enige die het ziet? het CDA wordt steeds rechtser en steeds kleiner. En dan gaan ze proberen de rechtse kiezers terug te halen door nog rechtser te worden. Maar een rechtse kiezer stemt PVV (hoewel, dat zijn eigenlijk linkse kiezers die anti immigratie zijn en daardoor denken dat ze rechts zijn) of VVD. Niet op een soort imitatatierechts van Verhagen.

   

  Het CDA hoort in het midden, hoe rechtser het CDA, hoe kleiner het CDA. Ik ben trouwens voorstander van geen CDA.

 8. Beukman

   

   

  Hoe zie jij in dit verband de verdediging van PVV-stemmers dat de linkse items van Wilders niet socialistisch zijn maar sociaal?

 9. Caroline

  Beukman, dat weet ik niet. Wilders heeft een aantal punten die ik zo willen omschrijven als anti-asociaal, bijvoorbeeld waar hij in het geweer komt (een heel klein geweertje) tegen zaken als het verhogen van de AOW-leeftijd of het knibbelen aan de HRA (wat imiddels de facto al gebeurd is met de verhoging van het huurwaardeforfait, dus daar hoeven we het ook niet meer over te hebben). Kortom, tegen het afschaffen van zaken (services) waarvoor de rekening al verstuurd en betaald is, iets wat je inderdaad a-sociaal kunt noemen.

   

  Ik kan niet namens PVV-ers spreken.

 10. willie

  @Beukman: er staat toch “met zijn allen” dat betekent dat u dat niet moet willen, dat ik dat niet moet willen en dat mijn tante van 80 dat niet moet willen, want stel je eens voor dat iemand voor zichzelf zal willen spreken, dat moeten we volgens Frank niet willen, want Frank bepaalt dat, dat snapt u toch wel?

 11. Karl Kraut

  FV: “Zo mag ze lekker even spelen met de beginselen van de partij, beginselen waar de partij groot mee is geworden.”

  – De partij is groot geworden door puur opportunisme. Alles is te koop, de uitverkoop is vrijwel permanent.

  FV: “Peetoom vindt CDA-uitgangspunten zoals rentmeesterschap, gerechtigheid, solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid niet meer van deze eeuw.”

  – Rentmeester Jan Kees de Jager, die toffe gozer met gaten in de beide handen tegelijkertijd, denkt daar precies zo over. Rentmeester?! Rent-boy, more like. Geen cent teveel, maar miljarden en miljarden te weinig.

  FV: “Een prima begrip als het rentmeesterschap wordt dan ook zonder pardon bij het oud vuil gegooid en wordt, op suggestie van Geel, vervangen door ‘Zorg om de aarde’ en meer van die vage begrippen.”

  – Jan Kees: “Eigen maag eerst!”

  FV: ‘…de kritische CDA’er: “Compassie’ is bijvoorbeeld geen Bijbels begrip, maar boeddistisch, (…)”\

  – Het CDA is vooral ook heel erg slecht voor je karma.

  FV: “Geel is als een socialist die de VVD aanstuurt: dat moeten we niet willen met z’n allen.”

  – Sorry, maar de VVD IS allang volledig in handen van eurosocialisten.

  FV: “Laat haar vertrekken voordat ze echt schade aanricht.”

  – Laat haar heur karwei afmaken. Fake-conservatief CDA: Tabé!

   

  Maar Frank krikt Het Speld-gehalte hier dus een beetje op. Da’s mooi.

 12. tipo

  gegevens Rijksbegroting: 

  11,4 miljard HRA

  -2,2 miljard eigen woningforfait

  -1,2 miljard overdrachtsbelasting

  = 8,0 miljard netto aftrek

   

  2,6 miljard huurtoeslag + bevordering eigen woningbezit (het staat echt in hetzelfde tabelletje, deze tegenstrijdige maatregelen)

  48 miljard inkomstenbelasting 2012.

   

  De inkomstenbelasting zou dus over de hele breedte met 1/6e (16,7%) omlaag kunnen, bij afschaffing HRA, eigen woningforfait en overdrachtsbelasting.

   

  De inkomstenbelasting zou over de hele breedte zelfs met meer dan 1/5e (22%) omlaag kunnen, bij afschaffing HRA, eigen woningforfait, overdrachtsbelasting, huurtoeslag en regeling bevordering eigen woningbezit.

   

  Dan ben je dus 5 tegenstrijdige en contraproductieve woonregelingen kwijt en wordt de inkomstenbelasting met 22% verlaagd bovendien. Moet je het natuurlijk wel in het juiste tempo en budgetneutraal doen.

   

  Meer on topic: Wanneer regelt het CDA dat je als vanzelfsprekend je bejaarde moeder of financieel aan de grond geraakte zoon in een aanleunwoning op je erf kan laten wonen, zonder juridische obstakels? Dat is echt een sympatiek CDA-ding. Die zieligheidsindustrie en milieumaffia vindt in niet bij het CDA horen als ze geloofaardig wil zijn.

 13. Krolll

  Wat de CDA-vrouwen betreft is ook een blik op de voorzitster
  van de CDA-Vrouwen (CDAV) interessant. Arinda
  Callewaert
  is een gewezen wethoudster van de gemeente Binnenmaas die
  daar schandaal op schandaal gestapeld heeft.

   

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2244551/2007/07/20/rsquo-Callewaert-heeft-rsquo-n-vuil-spel-gespeeld-rsquo.dhtml?redirected

   

  Hoe kan het dat zo iemand met zo’n reputatie voor zichzelf
  een positie binnen het CDA verwerft?

   

   

 14. tipo

  Hetzelfde geldt voor de 2% overdrachtsbelasting. 

   

  Stel dat mensen gemiddeld eens per 10 jaar verhuizen (=aanname), dan betalen ze jaarlijks 0,2% van de waarde van hun huis aan overdrachtsbelasting. Dat is nu ongeveer 1/22e van hun hypotheekrente, oftewel 4,5%

   

  Dus kun je de overdrachtsbelasting ook helemaal afschaffen, net zoals het eigenwoningforfait. De HRA kun je dan budgetneutraal verlagen tot 83,5% van het huidige niveau.

   

  Dan ben je ineens twee regelingen kwijt, wat lekker opruimt in het overheidswoud van regeltjes. En mensen zien dan ineens wat ze aan jaarlijkse kosten en baten van de HRA hebben, zonder allerlei vaste voeten en incidentele kosten er bij. Dat is maar verwarrend en is slechts werkverschaffing voor fiscalisten.

   

   

 15. CAV

  Zoals Hans Hillen in november 2010 zei: het CDA moet een conservatieve partij worden. Alleen als het CDA het conservatisme omarmt zal de partij weer toekomst hebben. Maar ook voor de VVD geldt dat ze alleen groot kan blijven als ze de (liberaal-)conservatieve koers vasthoudt. Linksere CDA’ers als Kathleen Ferrier en linksere VVD’ers als Jeanine Hennis-Plasschaert zullen dit blokkeren. Waarom vormen conservatieve VVD’ers en CDA’ers, eventueel met een conservatieve SGP’er of misschien zelfs PVV’er (Kortenoeven?), niet een nieuwe conservatieve volkspartij? 

 16. Beukman

   

   

  ” Ik kan niet namens PVV-ers spreken.” 

  Dat weet ik, en daarom vroeg ik het aan jou, omdat PVV-stemmers categorisch deze vraag ontwijken.

  Ik stel dat Wilders een aantal socialistische punten heeft. Mij best; we hebben al geconstateerd dat de klassieke links-rechts dichotomie allang een zooitje is. De term “sociaal”  lijkt mij dan een politiek-correcte term voor het in die kringen beladen “socialistisch”.

  Het zou echter duidelijkheid scheppen als het beestje gewoon bij de naam werd genoemd. Probleem is uiteraard dat Wilders dan zelf nog moeilijk kan aankomen met zijn gehets tegen socialisme.

     
 17. André van Delft

  Caroline: “het knibbelen aan de HRA (wat imiddels de facto al gebeurd is met de verhoging van het huurwaardeforfait…)”

   

  Het huurwaardeforfait is een heel slechte manier om de HRA te beperken, want die remt aflossing. Voor de meeste huizen is het forfait 0.55% van de waarde van de woning, en ten hoogste de aftrekbare rente. Het komt er meestal op neer dat de renteaftrek wordt verminderd met het forfait.

   

  Die 0.55% is ongeveer 1/8 van van de rente over een volledige hypotheek, en eet dus 12% van de aftrek weg. Oftewel: de rente van een volledige hypotheek is per saldo voor 88% aftrekbaar. Maar dat percentage gaat omlaag naarmate je aflost, en dat zou net andersom moeten zijn. Wanneer je 88% of meer hebt afgelost, valt de aftrekbare hypotheekrente zelfs helemaal weg tegen de bijtelling van het huurwaardeforfait: 0% aftrek voor degene die juist aangemoedigd had moeten worden om zijn schuld af te lossen.

   

  Dit is weer een voorbeeld van het feit dat politici over het algemeen domme en contraproductieve regelingen instellen.


  Schaf toch eens het huurwaardeforfait af, en beperk de HRA tot pakweg 85% van de betaalde rente. Dan kan elk jaar dat percentage ook nog eens iets omlaag, terwijl dat natuurlijk heel neutraal gecompenseerd zou moeten worden door lagere inkomstenbelasting.

 18. tipo

  De vier uitgangspunten van het CDA en de voorstellen voor modernisering van de commissie onder leiding van Tipo:

   

  Civil Society: De overheid laat ruimte over om gemeenschappen en families van mensen op basis van hun interne beschaving en banden voor elkaar te zorgen, waarbij de overheid de verplichting op zich neemt hindernissen, blokkades en bureacratie weg te nemen door vermindering van regels.

   

  De menselijke maat: Voorop staat de mens. De overheid is ondergeschikt aan haar burgers en levert diensten en instanties die ieder een zodanig beperkte grootte hebben dat iedereen in zo een dienst zich ook werkelijk verantwoordelijk weet.

   

  Rechtschapenheid: Bestrijdt het kwade en behoudt het goede en trek daartussen een duidelijke en onverbiddelijke grens om de Civil Society en de menswaardigheid te beschermen.

   

  Rentmeesterschap: Voortdurende zorg om de generaties Nederlanders die wij hier onvermijdelijk achterlaten en die zij vervolgens nalaten als belangrijkste taak. Streven naar een zeer langdurig houdbare financiele, economische en infrastructurele situatie voor de generaties na ons.

   


 19. Nittickson

  Mijn excuses aan de schrijvert van dit artikel. Ik had me niet gerealiseerd dat dat Frank Verhoef was, die ik hier al veel te lang niet meer gezien had. Mooi om weer eens wat van je te lezen, Frank.

   

  Inmiddels heb ik met enig zoeken achterhaald dat Frank het roer overneemt van Sven, die vertrekt en grootschalig gemist zal worden, zoals al uit de reacties blijkt. Jammer van Sven, die ik enigszins verlaat (ook door “persoonlijke omstandigheden”, namelijk een buitenlandse reis) pas nu het allerbeste kan wensen.

   

   

 20. Thomas Jefferson

  Kan ze niet even een adviesrapportje voor de PvdA ook schrijven? Slaan we meteen twee vliegen in één klap!

 21. Listige Duif

  Dat heb je met theologen (wat mevrouw Geel is). Die zijn aarts-progressief.

  Je kunt je troosten met de gedachte dat als deze “prominenten” klaar zijn met het CDA te slopen, deze kiezers grotendeels naar rechts overgelopen zijn.

 22. Floepert

  @ Caroline

   

  [volgens mij denken PVV-kiezers helemaal niet dat zij rechts zijn, ook al wordt hen dat steeds verteld door mensen die zeggen dat ze links zijn. Alleen al daaruit is af te leiden dat mensen die van zichzelf zeggen links te zijn, kennelijk niet kunnen leven met de gadachte dat er mensen bestaan die ook links stemmen en zijn en met wie ze het toch niet eens zijn. Voorwaar ik zeg u, een spraakverwarring waarbij de compassiekwestie in het niet valt. ]

   

  Ik kan nu een heel verhaal gaan houden over waarom u dat fout denkt, maar ik denk dat u dat zelf ook wel weet. En zo niet verwijs ik u door naar de PVV apologeten op deze site en de twitteraccount van Wilders waar ik toch echt niks anders uit kan opmaken dan dat deze mensen wel degelijk denken dat ze rechts stemmen met hun stem op de PVV. Anders kan ik de kritiek op links en “die linksen” niet helemaal plaatsen uit de mond van mensen die, volgens u, zelf vinden dat zij links zijn.

 23. Caroline

  Floepert, dat er inmiddels mensen zijn die én PVV zijn én denken dat zij rechts zijn, dat zal inderdaad ook voorkomen. Maar met rechts wordt dan niet economisch rechts bedoeld maar wat links zegt dat rechts is, en dat is zoiets als anti-immigratie en tokkie en bang en henk en Ingrid. Evenzo is uit het oog verloren wat links is, en mensen die zich afzetten tegen links die doen dat vooral omdat links gezien wordt als oneerlijk, hypocriet, buitenlanders knuffelend en zakken vullen met misselijkmakende praatjes. Dat je daar misselijk van wordt (en van de PO enzo) is dan weer rechts.

   

  Zoals ik al zei: met het niet meer helder onderscheiden van wat met links en rechts bedoeld wordt en wat er precies mee wordt aangeduid, gaat het debat vervolgens over eigenlijk niks. 

   

  Mijn helderheid: links zijn alle vormen van collectivisme, en andere partijen dan collectivistische hebben we niet in het parlement. Houd je de oude definities aan dat wordt het allemaal opeens een stuk duidelijker en zou je het nog eens ergens over kunnen hebben. Wat rechts is, daar ben ik nog steeds niet achter.

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.