VVD en PVV moeten een duidelijke koers uitstippelen

Gisteren schreef ik een artikel over de zogenaamde “middenpartijen”, PvdA en CDA, die eigenlijk niet meer thuishoren in ons tegenwoordige politiek bestel. Nu is de electorale afkalving van deze twee partijen het meest duidelijke symptoom van een maatschappij die de oude partijen ontgroeid is, maar het is niet het hele verhaal.

Op dit moment houdt de VVD zich nog groot, omdat na het desastreuze kabinet Balkenende-IV (waar niet toevalligerwijs CDA en PvdA samen inzaten) het land nog eens had gewezen op het totale failliet van de middenpartijen. Het valt op dat de kiezer vooral naar de PVV en de VVD greep om een antwoord te bieden. Daar is een reden voor.

Veel kiezers kozen voor de VVD omdat dit de enige partij in ons bestel is die concreet economisch liberalisme bepleit. D66 is op een flink aantal gebieden nauwelijks liberaal te noemen. Qua persoonlijke vrijheid scoren de democraten beter dan de VVD, maar wie enige individualisering van de maatschappij wil moet écht bij de VVD zijn.

Tegelijkertijd kozen veel mensen voor de PVV, omdat dit bij uitstek de partij is die kritiek uit op de gevestigde orde van partijen (waar D66 en GroenLinks helemaal bij horen, en waar verder alleen de SP buiten staat). Ook al is de PVV voor veel kiezers niet de ideale partij, ze stemmen er op omdat de rest deel uitmaakt van een gevestigde orde waar ze schoon genoeg van hebben. Die kiezers gaan bewust naar de PVV, en niet naar de SP. Die laatste partij profiteert vooral van de inzinking van de PvdA.

Het mag duidelijk zijn dat het politieke systeem dat we nu kennen, aan het wankelen is. Mensen verlaten de middenpartijen, de VVD blijft overeind bij gebrek aan een beter alternatief en de PVV krijgt de proteststemmen (in zekere zin óók bij gebrek aan beter). Dat is geen situatie die lang overeind kan blijven, zeker gezien het feit er ook steeds meer mensen helemaal niet meer naar de stembus gaan.

Er zijn zat mensen die niet op de PVV willen stemmen omdat die partij te veel losse flodders afschiet en te weinig concrete voorstellen doet. Bovendien is de PVV uit populisme steeds meer naar de SP toe gekropen op sociaal-economisch terrein. Dat staat de kiezers van het eerste uur tegen, want die zagen in Wilders een voorvechter van een vlaktaks en een kleine overheid.

Op de VVD wil ook een groep kiezers niet stemmen, omdat deze partij maar niet wil afstappen van de hopeloze Eurofilie die er al jaren heerst. De kiezer heeft genoeg gehad van de EU, en we zien ook dat iedere keer dat premier Rutte zich een béétje ferm opstelt tegen Brussel, dat applaus van zijn achterban oogst.

Als de PVV het economisch populisme zou loslaten, en voor een kleine overheid en een lage belastingdruk zou pleiten, en als tegelijkertijd de VVD een Eurokritische houding zou aannemen, dan zou dit een grote groep mensen aantrekken die anders niet eens meer komen opdagen. Ze zouden ook wat kiezers verliezen, natuurlijk (de PVV een paar kiezers aan de SP, de VVD een paar aan D66), maar netto zouden ze er zetels bij krijgen. Elk drie of vier zetels erbij, gok ik. Er zijn véél mensen die nu al niet meer stemmen, maar als ze een Eurosceptisch, solide liberaal verbond van VVD en PVV zouden zien, dan zouden ze daar warm voor lopen.

De kans dat het er van komt is erg klein. De partijen zitten vast in hun routine. Dan is het dus wachten tot er een nieuwe beweging ontstaat, die liberaler is dan de VVD, realistischer en consequenter dan de PVV, duidelijk gekant tegen de ondemocratische macht van Brussel, en kritisch op de ongecontroleerde immigratie van mensen die zich weigeren aan te passen. Zo’n partij, die zou lijken op de United Kingdom Independence Party uit Groot-Brittannië, zou zowel de VVD als de PVV volledig leegeten.

Hoewel de PvdA en het CDA er als eerste aan moeten geloven, zullen ook VVD en PVV (als ze zo doorgaan als nu) uiteindelijk inzakken, als er serieuze concurrentie opkomt. Na één serieus Eurosceptisch kabinet, zal het ook met de populariteit van een partij als D66 gedaan zijn. Die leven van het fabeltje dat we de EU écht nodig hebben. Zodra het tegendeel bewezen is, zullen ze gaan krimpen.

De VVD en de PVV, die nu al samenwerken in de gedoogconstructie, hebben tot de volgende verkiezingen om de koppen bij elkaar te steken en een heldere koers uit te stippelen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze er op rekenen dat een ander die koers aan het volk voorlegt, en dan is het met VVD en PVV heel snel gedaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Karel Staal

  “Islamisering is het grootste probleem van deze tijd, internationaal zo niet mondiaal, en [b]alle problemen in Nederland zijn daaraan gerelateerd[/b].”

   

  Mag ik u complimenteren met de meest kortzichtige opmerking van de dag? U weet dat ik met slechts 1 probleem te benoemen die op geen enkele manier in verband gebracht kan worden met de islam deze onwaar maak?

   

   

   

   

  Varkenspest.

 2. nick

  Het zou een goed ding zijn wanneer de PVV zich meer en beter zou gaan profileren. Een eigen online krant bijvoorbeeld, zou een zegen zijn. Daarin kunnen ze dan hun standpunten uiteenzetten en verdedigen. Dat is beter voor de beeldvorming want de msm wil ze alleen maar negatief neer zetten. Goed dus om je eigen podium te creeeren zodat de mensen beter een mening kunnen vormen. De standpunten van de PVV zijn namelijk de standpunten van de meeste Nederlanders. De PVV is echt de enige die inzien en overzien wat er gaande is in de maatschappij en die luisteren naar de stem van de bevolking. Jammer dat veel van die ‘stemmen’ nog niet weten wie er naar ze luistert en ze hun oren laten hangen naar de foute bedriegers in Den Haag.

 3. Navy Seal

  Ik stem inderdaad op de PVV omdat er voor mij niets anders is. Liever zou ik een conservatief-liberaal rechtse partij hebben die niet anti-christelijk is en waar ook gewone mensen bij passen, niet alleen rijken en elite. Tegen de EU, tegen de linkse arrogante elite, tegen de multikul, tegen de milieukul, tegen de zieligheidskul en voor een sterke defensie (er zijn vijanden genoeg hoor) en een kleine overheid.

  Ik kan als gewone modale harde werker niet op de VVD stemmen omdat deze alleen een buikspreekpop is voor het grote bedrijfsleven. Zou mezelf dan werkeloos maken. Deze mensen denken alleen in geld, niet in mensen, cultuur en samenleving. Vervangen alle Nederlanders door Ossiesen Afrikanen en willen de middengroepen vernietigen omdat die eisen stellen en te duur zijn voor Wientjes en consorten. Alleen de aandeelhouders tellen voor deze mensen. 

  De belangen van de samenleving gaan voor mij ALTIJD boven de belangen van de economie. Alleen dan houdt je een gezonde maatschappij, werkgelegenheid en economie. Ook al kost dat misschien wat meer. 

 4. Theo Prinse

  Ik geloof niet dat er een speld te krijgen is tussen de stelling van Derk Jan Eppink bij Harry Mens dat geen van de partijen op nieuwe verkiezingen zit te wachten waaruit volgt dat de bovenstaande gedachte exercitie buiten de realiteit staat. 

  Hieronder mijn in het Engels gesteld overzicht van de internationale omstandgheden die ook de Nederlandse politiek stevig in zijn greep houdt.

   

   

  Tax policies wont cure the economy but merely distract from the solutions. 

   

  It was the 1976 CIA’s document Team B competitive analysis report that was central to Reagan’s policies and the current (sep 2011) Team BII “Shariah; The threat to America” report and the evil Clinton policy of “Muslim Outreach” should be central to Santorums policy as THE evil that is infiltrating US government and Institutions today. 

   

  In December the European Central Bank was awaiting their new (Roman & friend of Sarkozy) president Mario Draghi financial policy. … It turned out to be the same as what Ben Bernanki did/does: lending money to banks for almost zero percentage interest … instead having western industrialized governments opt for nuclear energy and an electric automobile industry and become independent from islam oil. 

   

  This zero interest policy is extremely dangerous setting the stage for precisely what the German politicians wanted to avoid when they entered the Euro of a Weimar situation leading to the financial disorder prior to the Hitler era. Timothy Geithner is now with his Japanese colleague pushing for an extension of the European relief fund … because the liberal elite already choose for a future US debt of 20 trillion … with all the electoral consequences in Greece, France in April and the US in November. 

   What one has to bear in mind is that the US arranged the western world after WOII to pay islam-oil in US Dollars. 

  So, no matter in what bad shape the US economy is .. the US dollar always receives plenty appreciation and remains the # one currency in the world emphasizing the US as the # ONE super power in the world. 

  So Germany is a big player in Europe .. but not in the world.

   

  2. The USA has a military expenditure three times bigger than Japan, the UK, France, Germany, China and Russia combined … Russia has a BNP similar to that of the Dutch.What many people don’t understand is that military arms (and systems) .. is the number one investment in any (US) technological and industrial complex .. Germany has – since the defeat in 1945 – a constitutional embargo on their army.

  So Germany is a big player in Europe .. but not in the world. 

   

  3. Germany is economically strong in that it was forced to exercise huge austerity (2 trillion) to absorb Eastern Germany. That’s where Germany competitive workforce today originates from in comparison to that of South European countries like Italy, Spain, Portugal, Greece. 

   

  4. Germany is gas energy dependent from Russia and has a strong Coal and Steel industrial base .. France does not. But the French are rich and politically very influential and they have a nuclear device. 

  So, all in all .. It is difficult to judge the position of the Dutch. 

  The Dutch are the import and export harbor of Germany and the Dutch will financially and monetarily follow Germany. If Germany sticks with the Euro .. so the Dutch will. Vice verse. 

   

  5. Greece is a pivot in the European perhaps in the whole International monetary mechanics. 

  If Greece falls – and it is better that Greece falls – it will cascade other countries and ultimately the Euro to fall and this will geo-politically change many political and economical relations. 

  For example. When Assads Syria falls there will be need for a Alevite province and that would apply for the Syrian Kurds as well. 

   

  6. So .. the geo-political discussion is not about Germany and how competitive Germany is … but about America. China, on which the US is economically very depending for their cheap consumer products … and Saudi Arabia oil which the US is militarily very depending on which two relations are (now) defining the course of the US and consequently that of the entire world … Germany along with it. 

  The US is cutting on their huge defense so drastically that it will have huge effects on the worlds economy as well. It is why the sunni fundamentalists from Saudi Arabia are allowed by the US to take over the entire north of Africa all the way up to Nigeria (Boko Haram and Kenya Al Sabaab) 

  It is why the US is glad the(ir) Al Qaeda is now in Syria “preventing” the US from interfering in the secret Saudi war in Syria. 

   

  All the above is to be projected against the background of the US presidential election of course. 

  The current puppet in the White House of the Muslim-Outreach Islam-oil clique of Exxon, GM, Clinton raised the US debt ceiling from 14 to 15 trillion. 

   

  This trillion is to be perceived on top of the lousy 200 million USD the democrats have for their re-election …. 

   

  Resume: The power struggle today is between 

  the oil axis USA-Saudi Arabia and 

  the cheap consumer products axis USA – China. 

  Europe, Russia, etc are dwarfs

   

 5. mariska

  Volgens mijn bescheiden mening zijn vlaktaks en kleinere overheid niet direct zaken die meespelen bij een keuze voor de PVV. In mijn omgeving stemt men op de PVV omdat die partij als enige een dam wil opwerpen tegen immigratie en de dit land vernietigende islamisering. Islamisering is het grootste probleem van deze tijd, internationaal zo niet mondiaal, en alle problemen in Nederland zijn daaraan gerelateerd. Persoonlijk stem ik ook op de PVV omdat die dappere mensen ondanks alle hoon en spot en zelfs fysieke aanvallen voor een beter Nederland willen en durven strijden. Chapeau dus, want we leven helaas in een gevaarlijk en krankzinnige maatschappij.

 6. CMdJ

  (elders geplaatst maar hier past die beter)

   

  http://www.tns-nipo.com/tns-nipo/nieuws/van/sp-‘virtueel-‘-grootste-partij/

   

  peiling TNSNIPO en interessante uitkomsten en % ’s bij standpunten.

   

  wel zeer interssante % bij de verschillende standpunten van PVV/SP/VVD en ook de afwijking daarvan bij aprtijen als CDA/PvdA die eens te meer extreme of geradicaliseerde partijen blijken te zijn, ver uit het midden en ver bij het volk vandaan (en wat zij of reguliere media ook roeptoeteren) !

   

  Snel verkiezingen zou goed zijn voor Nederland (noodzakelijk ook om mensen alles m.b.t. soevereiniteit, ESM, pensioenen, uitkleden van de zorg, euro, EU, tientallen miljarden geldsteun aan landen en buitenlandse banken enz. voor te leggen) en ik denk dat regering met PVV/SP/VVD (PVV wel de grootste) goed mogelijk is, waarbij een kleine(re) VVD afstand neemt van haar eurofiele, a-sociale en anti-Nederlandse beleid (geen probleem, compleet gedraaid zijn ze sinds de verkiezingen ook..)

   

   

   

 7. liberaal

  Uw opmerking dat D66 op een flink aantal gebieden nauwelijks liberaal te noemen is, is nergens op gebaseerd en wordt door u met geen enkel voorbeeld (in vergelijking met de andere liberale partij VVD) onderbouwd.

  Het programma van ex VVDer Wilders en zijn PVV is daarentegen uitgesproken links-conservatief en het is daarom dat de PVV en de SP zoveel gemeen hebben ook al willen ze het beiden niet weten.

  De VVD heeft een, volgens mij, rechts liberaal programma met sterke conservatieve tendensen.

  Ik ben het volledig met u eens dat de VVD met een rechts conservatieve koers, met liberale tendensen veruit de grootste partij zal gaan worden. De PVVers kunnen dan weer terug naar de VVD of SP en de sociale liberalen van de VVD kunnen terecht bij D66.

  Ik zou het van harte toejuichen als de VVD nu eens eindelijk kleur gaat bekennen: liberaal of rechts conservatief.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.