De bijstand is geen 'recht'

Geen categoriemrt 04 2012, 17:44
De media huilen krokodillentranen. En dan niet zomaar een paar krokodillentranen, maar echt hele grote.
Ziet u, het is zeer aannemelijk dat mensen met een bijstandsuitkering er de komende tijd 'op achteruit' gaan. Zie bijvoorbeeld dit bericht in het Algemeen Dagblad van vandaag:

Eén op de vijf mensen met een uitkering zal de veranderingen in de Wet Werk en Bijstand voelen in de portemonnee. Dat meldt de NOS na een rondgang in de grote steden. In de praktijk komt dat in het hele land neer op zo'n 60.000 mensen.

Blijkbaar hebben de gemeenten de afgelopen maanden geïnventariseerd wat de nieuwe wet betekent voor 'hun' 'uitkeringsgerechtigden.' Het resultaat?

Nu deze cijfers bekend zijn, maken de wethouders van de grote steden zich zorgen over het inkomensverlies van duizenden gezinnen.

Op 1 juli horen deze bijstandstrekkers waar ze 'aan toe zijn'.
Beste mensen van de pers, beste lieden in Den Haag: de bijstand is geen 'inkomen uit werk'. Je krijgt het bij de gratie Gods en de vrijgevigheid van je medelanders die wél belasting betalen. Natuurlijk doen ze dat onder dwang (weiger maar eens belasting te betalen; voor je het weet beland je in de bak), maar toch. Het principe is dat mensen je helpen.
Als mensen je helpen kun je daar geen enkele rechten aan ontlenen. Ze kunnen je deze maand iets geven, maar als ze het volgende maand financiëel zelf moelijk hebben doen ze dat niet. Het siert je dan bepaald niet dat je dan gaat lopen klagen. Je kreeg het geld immers niet als beloning, maar als kado. Van je landgenoten.
Geen dank.
Hoe het ook zij, deze figuren - en hun vrienden in de media - mogen dus wel ophouden met klagen. Ga eerst maar eens werken voor je geld. Dan en alleen dan heb je weer 'recht' van spreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten