De media zijn links, wat nu?

Veruit de meeste journalisten noemen zichzelf links. Wat betekent dat?

Uit alle onderzoeken blijkt dat journalisten zich links noemen. Onlangs was er nog zo’n onderzoek: de meeste journalisten zitten links of links van het midden. Er zijn veel minder rechtse journalisten. Kijk maar eens naar het tweede tabelletje in dit artikel. Gisteren laaide er een kleine discussie op tussen mij en twee andere twitteraars uit de GroenLinks-hoek: dat onderzoek is niet betrouwbaar, want het is gehouden onder leden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en die zijn nu eenmaal eerder links dan rechts. Bovendien, wat zou het uitmaken dat journalisten vaker links dan rechts zijn? Ze zijn toch gewoon objectief en doen netjes hun werk?

Ten eerste, dat maakt heel wat uit. Daar kom ik zo op terug. Ten tweede, ze doen daarom hun werk ook niet netjes. En er zijn talloze andere onderzoeken waaruit hetzelfde cijfer naar voren komt; bijvoorbeeld deze uit, ik meen uit het begin van deze eeuw: slechts één procent van de journalisten noemt zich rechts. Bij dit onderzoek gaat de smoes dat er alleen NVJ-leden zijn gevraagd niet op. Er werden óók groepen benaderd buiten de NVJ-club. Dan is het cijfer dus nog erger; nog linkser, nog minder rechts.

Ik vul deze twee onderzoeken aan met een paar citaten uit HP/De Tijd rond de verkiezingsstrijd van 2003. Een handvol stemverklaringen van journalisten en andere opiniemakers, zo je wil. Ik twitterde gisteren een heel lijstje:

Paul Witteman: ‘PvdA, omdat ik dat altijd doe. Ik zal nooit op een andere partij stemmen.’
Jan Tromp: ‘Net als vorige keer wilde ik GroenLinks stemmen. (…) misschien [moet ik] in godsnaam maar op de PvdA stemmen.’
Jack Spijkerman stemde GroenLinks. ‘Het was jarenlang PvdA.’
Pieter Broertjes PvdA, uiteraard. ‘Niet omdat dat zo goed is voor het land, maar omdat ik trouw ben aan de beginselen v/d sociaaldemocratie.’
Cisca Dresselhuys stemde, hoe kan het ook anders, GroenLinks.
Elsbeth Etty geeft toe meestal PvdA te stemmen ‘sinds ik uit de CPN ben.’
Xandra Schutte, toen Vrij Nederland, nu De Groene Amsterdammer: ‘Het wordt PvdA, dat is voor mij de fatsoenlijkste middenpartij.’
Folkert Jensma (NRC): ‘PvdA, dat stem ik altijd.’
Freek de Jonge: ‘Maar wat ik stem, is al jaren bekend: PvdA.’
Jan Mulder: ‘SP. (…) Ik ben altijd al een linkse stemmer geweest. De meeste voetballers zijn VVD. Dat komt omdat ze De Telegraaf lezen. Ik las in mijn voetbaltijd al de Volkskrant.’
Frits Barend: ‘De vorige keer heb ik PvdA gestemd, Jan Pronk.’
Youp van ’t Hek: ‘Ik ben niet zo erg politiek, maar het wordt links.’
Theo Maassen: ‘Waarschijnlijk de SP, dat vind ik de enige integere partij.’
Wijlen Jan Blokker: ‘PvdA, die kans is behoorlijk groot.’
En Oscar Garschagen (u kent hem niet), van het AD in 2003: ‘PvdA, dat stem ik altijd.’

Onthutsend. Toch? Zo’n stemverklaring durven ze in 2012 niet meer aan: het zou waarschijnlijk nog eenzijdiger zijn dan in 2003. Nou, volgens sommige linkse vrienden op Twitter is dit dus niet erg. Dit is slechts een selectie, er zijn ook rechtse journalisten en opiniemakers. Ja, is dat zo? Dan domineren zij niet de kranten, de televisie en de radio. Ja, maar de journalistiek betaalt niet goed en het is dus een beetje een links beroep, zegt men dan. Of: ga eens kijken bij de commerciëlen, en niet alleen bij de publieke omroep. Ja, de publieke omroep is zo mogelijk nog linkser, dat ontdek je dan. De publieke omroep is dol op subsidie.

Wat grappig, ik word ook niet goed betaald en ben toch gewoon rechts. Het kan dus wel. Maar in de linkse Main Stream Media (MSM) is rechts niet welkom. Denk aan een omroep als NTR die mensen weigert omdat ze niet links genoeg zijn (true story) en dan hebben we het nog niet over een VARA, BNN, VPRO, etc. De MSM is en blijft links, het zijn machtige bolwerken. Denk maar aan de ideologische club achter de Volkskrant, de Stichting Democratie & Media. Lees dit uitstekende stuk uit 2009 over de talloze PvdA’ers die er de scepter zwaaien.

Maar goed, wat geeft het, dat de meeste journalisten links zijn? Als ze maar proberen objectief te zijn, toch? Nou, daar zit dus precies het probleem. Hans Hillen, in 2003 Elsevier-columnist, zei daarover: ‘Dat zoveel journalisten het een mysterie vinden dat het CDA twijfels heeft bij de PvdA, komt omdat ze vanuit de PvdA redeneren.’ Dit is precies wat Martin Bosma in zijn boek schreef: aan de redactietafels gelooft men heilig in het door de mens veroorzaakte klimaatprobleem, dus wordt er een reportage gemaakt. Die reportage hoeft niet heel subjectief te zijn, de stap ervoor, aan de redactietafel, dáár zit het probleem. Het komt niet in de koppies van de journalisten op dat het ook wel eens anders zou kunnen zitten.

Denk maar aan de rel die premier Mark Rutte heeft veroorzaakt door te wijzen op de gelijkenissen tussen de VVD en de SGP. Dat snappen de linkse media niet. Dus dan krijg je dit soort filmpjes over zwarte kousen en rokken. We hebben bij DDS niet voor niets de sectie DDS-TV om de linkse media te onthullen, te ontmaskeren. Iedere dag vinden we talloze voorbeelden.

Zo ging het ook in 2008 rond de presidentsverkiezingen: niet één journalist bleef bij de feiten. De Obamania was zo erg, je werd bijna publiekelijk op het hakblok gezet als je er anders over dacht. En zo gaat het lijstje maar door en door. De media zijn niet objectief, omdat ze allemaal bepaalde aannames hebben: dat de PVV slecht is, dat Obama niet kán verliezen van die ‘domme oerconservatieve Republikeinen’, dat er wat moet worden gedaan aan de hypotheekrenteaftrek, dat Israël vooral dingen fout doet, dat er niet teveel mag worden bezuinigd, dat de belastingen best omhoog kunnen, dat we milieuvriendelijk moeten zijn, en zo verder. De lijst is echt oneindig.

Gelukkig is het internet, met blogs als deze, een correctie op de MSM. Natuurlijk, het is niet genoeg, want met televisie bereik je gemakkelijk veel meer mensen. En de kranten (op De Telegraaf na) zullen ook nooit iemand buiten het kringetje toelaten. Weet je, een krant als de Volkskrant heeft echt niet genoeg aan een rechtse excuuscolumnist of een niet-linkse excuusredacteur. Dat is namelijk de uitzondering die de regel bevestigt. Het dna van die krant blijft progressief, zoals de huidige hoofdredacteur Philippe Remarque zei na zijn aantreden.

Dus de MSM zal nooit Fair & Balanced worden, hoewel er hier en daar heus een rechtse journalist los rondloopt. Het is dus aan de blogs om het verschil te maken, om balans te brengen in de mediawereld. En daar werken we bij DDS hard aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

33 reacties

 1. tipo

  Maar dat is toch typisch PvdA, dat jullie je niet in elkaar herkennen? (Timmermans vs Cohen, Samson vs Wolfsen, Vermeend vs iedereen)

 2. aligator

  De linkse organisaties inclusief alle ambtelijke bestuurlijke vormen leiden, indien niet afgeremd door “periodieke” rechts denkende “schoonmaakacties” tot bestuurlijke en financiële chaos.

  Het duidelijkste bewijs zijn de Oostbloklanden die aanvankelijk een socialistische heilstaat dachten te creëren. Resultaat van deze langdurige socialistische overheersing was een bevolking in armoede zonder enige motivatie en een maatschappij zonder innovatie  het maakte toch niet uit, “iedereen” was gelijk. Het resultaat was enorm misbruik door kaderleden met de bijbehorende corruptie die zelfs nu nog doorgaat, zie de kleine groep miljardairs naast de enorme armoede van het grootste deel van de bevolking in Rusland.

  Machtsmisbruik en corruptie verdoezelt met misleidende propaganda naast het afstraffen van andersdenkende zijn zaken die vooral bij sterk doorgevoerde socialistische heilstaten voorkomen.Ook in Noord-Korea, China en Cuba is de bevolking bevoorrecht zodat ze niet uitgebuit kunnen worden door rechtse kapitalisten.

  Hoe zou het toch komen dat ik tijdens het schrijven van bovenstaande het idee krijg dat ik iets over Nederland aan het schrijven ben.

  Hoewel met linkse media,universiteiten,beleids-ambtenaren,rechters, burgemeesters,politici, onderwijzers,bestuurders enz. is dat eigenlijk niet zo vreemd.

  Zelfs ons “rechtse” kabinet blijkt bij nader inzien meer op een mix van eurofiel D66 en GroenLinks, helaas ook de recent opgerichte rechtse omroep,”Waker Nederland” blijkt een VARA-kloon te zijn.

  Hoever moeten we nog verder wegzakken in de economische en bestuurlijke (EU) puinhoop voordat er weer echte rechtse bestuurders aan het werk kunnen om deze linkse chaos op te ruimen.

   

   

   

   

 3. P.S.

  Eigenlijk betekent het hele verhaal dat journalisten niet in staat zijn een eigen mening te vormen. Men is links omdat men in een links nest zit en men ook graag hip wil meedoen en vervolgens kan men niet meer objectief de waarheid publiceren, omdat je anders met jezelf en je omgeving in de knoei komt. Dus het is niet alleen dat men niet meer objectief kan zijn, men kan zelfs niet meer voor zelfzelf bepalen wat men ergens van vindt.Voer voor psychiaters!

 4. Jan Van

  De Telegraaf rechts….

  Veel lezers misschien wel, maar de redactie echt niet!!

 5. L.e.f.

  @tipo: Ik ben bang dat er geen PvdA’er te vinden is die Bert Brussen als onderdeel van of verwant aan de PvdA herkent. En omgekeerd ook niet.

 6. L.e.f.

  Wel nee, partijen als het CDA of de VVD – naar Nederlandse begrippen rechts van het midden of rechts – horen bij het ‘normen en waarden’-geheel Nederland. Een partij als de SGP niet, inderdaad. Die is ‘off the scale’.

   

  De PVV is twijfelachtig. De pseudo-sociaal democratie van Bosma, wat een groot deel van de kiezers trekt, wel – het kleinere overige deel niet. Overigens is het precies deze scheiding die op deze site vaak ook herkend wordt – en het eerste deel bekritiseerd.

 7. exter

  Ja links is geschiedenis, in de provo tijd werd er al flink op los geblowd en gefilosofeerd,en die de handen uit de mouwen wou steken kon goed verdienen, maar de zitters kozen voor de baantjes bij de overheid en dat waren de top jaren van links , want den uil zij toen al Nederland is zo rijk als je niet persee wilt werken hoeft dat niet,deze kudde zitters gaan nu met pensioen , maar hebben hun plaats verkwanselt aan , je raad het al goedlinkse mensen, daarom is het zo moeilijk voor rechts om een voet tussen de deur te krijgen.Het schuift maar langzaam op ,en het volk leerd het maar niet , want hoe is het toch te verklaren ,dat de pvde allochtonen weer een paar zetels zou zijn gestegen ,of gewoon ook politiekke leugens van de journalastiek.

 8. Moes

  Links heeft nog nooit iets bijgedragen aan onze welvaart. Onze welvaart
  hebben we te danken aan rechtse mensen, ondernemers die bedrijven
  oprichten, innoveren, concurreren en daarmee werkgelegenheid scheppen.

   

  Ach, wat een gelul, er zouden geen linkse ondernemers zijn en trouwens je kunt wel een rechtse ondernemer zijn maar dan met linkse wernemers die de boel klaren.

   

  Geef eens aan wat links en rechts is!!!

   

   

   

 9. Robert Lemm

  Media zijn links sinds medio 18e eeuw. Dat hangt samen het utopisch denken dat tot de Revolutie van 1789 leidde. Daarna kwam het liberalisme (aanvankelijk links), en toen het conservatisme zich daaruit losmaakte kreeg je het socialisme. In onze tijd zijn de Mensenrechten de Ideologie, waarop tal van instellingen zijn gebaseerd, van de VN tot en met de Universiteiten en de zogeheten “kwaliteitskranten”. Links = dromen, en dromen zit de mens in het bloed.

 10. pietkremer

  Links is erin geslaagd het patent te verwerven op morele superioriteit. Links acht zich verheven boven rechts omdat het betere plannen met de mensheid weet te hebben dan rechts. Dat er van die plannen nooit iets terecht komt, blijkt links niet te schaden, want links wordt in bescherming genomen door de linkse media. Als plannen mislukken, tovert links weer nieuwe plannen uit de hoge hoed. Alles wat een links kabinet doet, is welgedaan. Alles wat een rechts kabinet doet is fout. Links opereert in een schijnwereld en als het aan de macht is, neemt het schijnmaatregelen. Links ziet de werkelijkheid niet, omdat het gelooft in een virtuele maakbare werkelijkheid.

  Links heeft nog nooit iets bijgedragen aan onze welvaart. Onze welvaart hebben we te danken aan rechtse mensen, ondernemers die bedrijven oprichten, innoveren, concurreren en daarmee werkgelegenheid scheppen.

  Aan tuinders, scheepbouwers, transportondernemers, boeren, technici, uitvinders, die brood op de plank brengen. Over die waardevolle ondernemers wordt in de linkse media immer met dedain geschreven. Waarschijnlijk uit kinnessinne, omdat ze het bewijs leveren dat de wereld beter af is met vrije ondernemingsgewijze productie. Het kapitalisme wordt gehaat omdat het dagelijks het bewijs levert dat het superieur is aan het socialsme dat de markt het liefst vervangt door staatsplanning. Ondertussen hebben al die linkse journalisten die afgeven op rechts, aan dat rechts hun welvaart te danken. Maar ook de journalisten met topinkomens als Jan Mulder en van Nieuwkerk, onderstrepen hun linksheid, om de burger zand in de ogen te strooien. Ze blijven zuiver op de graat en moreel superieur ondanks hun vergaarde miljoenen. Hun tranen over de zwakken in de samenleving zijn van het krokodillentype.

 11. L.e.f.

  De grootste krant van Nederland is rechts; De Telegraaf. De tweede krant van Nederland, het Algemeen Dagblad, is met goed fatsoen niet links te noemen – ook niet uitgesproken rechts overigens. Pas op nummer drie komt een krant die vaak links wordt genoemd; De Volkskrant. Tegelijk biedt deze krant wel columnisten als Bert Brussen en Amanda Kluveld – echte PVV-verdedigers of -aanhangers.

   

  Op TV zijn in het publieke bestel inderdaad omroepen te zien met een linkse signatuur, zoals de “Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs”. Dit voorbeeld maakt zeer goedbekeken programma’s (DWDD, P&W) en heeft veel leden – kortom, het is succesvol. Als bij de publieke omroepen een aantal links zijn, komt dat omdat rechts blijkbaar onvoldoende draagvlak heeft. Tegelijk zijn er ook uitgesproken rechtse omroepen, zoals PowNed en WNL. Dat deze de huidige leden en kijkcijfers tegenvallen hebben komt doordat er weinig belangstelling voor is; eigen verantwoordelijkheid van rechts…

   

  De commerciele omroep koopt veel programma’s in, maar de Nederlandse programma’s zijn niet echt links of rechts – vaak gewoon amusement. ‘Een kwestie van kiezen’ is neutraal, maar het RTL Nieuws heeft een oud-voorlichter van het CDA als politiek verslaggever.

   

  Kortom; de media is eerder rechts dan links – op de Nederlandse schaal.

   

  Het punt is dat deze website zeer conservatief is, ongeveer zoals de PVV of SGP (anti-moslims, zeer kleine overheid, tegen bestaan broeikaseffect, steun voor Republikeinen) – wat een zeer on-Nederlandse houding is. Het doet eerder Amerikaans aan. Op deze schaal is praktisch alles links.

 12. Conan

  Zielige verhalen, fopoplossingen en sprookjes verkopen beter.

  (Ook) daarom zijn journalisten links.

 13. Hannibal

  De Telegraaf laat juist goed zien wat het verschil is tussen rechts en echt populistisch. Alleen de Financiële Telegraaf kun je echt rechts noemen.

 14. Karel Staal

  “Ja, maar de journalistiek betaalt niet goed en het is dus een beetje een links beroep, zegt men dan.”

   

  “Wat grappig, ik word ook niet goed betaald en ben toch gewoon rechts. Het kan dus wel. “

   

  Wat, gaan we nu uit van anakdotisch bewijs? Als u rechts bent en ‘journalist’ en u doet uw werk voor weinig geld, wil dat niet zeggen dat iedereen die rechts is dezelfde mening is toegedaan.

   

  Probeert u het later nog een keer.

 15. besserwessi

  Toen in Spanje rechts overtuigend won was dat geen voorpaginanieuws. Pagina 5 in de Volkskrant.

  Ik ben benieuwd of de linkse media opmerken dat Marine le Pen aan de Franse verkiezingen mee kan doen.

 16. Hoewellebek

  Neem nou eens de schrijver van dit stuk. Die schreef hier ooit iets over het CDA waarna niemand hem ooit meer serieus kon nemen. Zelfs hier werd hij totaal afgemaakt. Dat hij niet goed betaald wordt zoals hij elf schrijft, lijkt me meer dan terecht. 

 17. CDlogo

  Veruit de meeste journalisten noemen zichzelf links. Wat betekent dat?

   

  Uuh…..dat ze niet schromen te parasiteren op de vruchten van andermans arbeid mochten ze ooit aan de kant gezet worden ?

 18. Marg

  Als de media niet links is en zo moreel hoog verheven waarom staat dit bericht dan in GEEN ENKELE ANDERE KRANT (wel in DvhN omdat die nu net even niet anders kon):

  http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article8874421.ece/Emmer-oud-raadslid-verdacht-van-fraude

  Emmer oud-raadslid verdacht van fraude

  EMMEN – De afgetreden fractievoorzitter Jan Dijkgraaf van GroenLInks in Emmen wordt verdacht van fraude in zijn functie als penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. De vereniging mist een aanzienlijk bedrag, sinds Dijkgraaf vorig jaar zomer stopte als penningmeester.

  Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden. Voorzitter Peter Otten van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden bevestigt dat hij vorige maand in zijn woonplaats Zeist aangifte heeft gedaan tegen Dijkgraaf. De vereniging komt later vandaag met een persbericht, nu deze krant de kwestie boven water haalde.

  Dijkgraaf kondigde begin vorige maand plotseling aan te stoppen met zijn raadswerk. Hij voerde daarvoor persoonlijke omstandigheden aan en deed er verder het zwijgen toe. Het lijkt er nu op dat de beëindiging van zijn raadswerk direct verband houdt met de aangifte. Dijkgraaf was vanmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

   

  Als een PVV-er dit doet is het land te klein!

 19. besserwessi

  In de linkervuist een roos, de rechterklauw graait in uw portemonnee.

 20. pietkremer

  NRC-lezers vliegen vaker en verder dan Telegraaflezers. Milieufanaten leven niet CO2-vriendelijker dan normale mensen. Volgens milieuliefhebbers moet je geen fruit, bloemen en groenten kopen met veel vliegkilometers achter de rug. Gisteren stond ik mijn rozen te snoeien in mijn voortuin. Komt Kees langs rijden, de enige rozenkweker die ons dorp nog telt. Hij kweekt rozen in een koude kas, dus is afhankelijk van het zomerseizoen.

  Gas is niet meer te betalen. Hoe gaat het Kees ? Heb je vorig jaar nog wat verdiend ? Kom even binnen man, schenk ik je een kopje koffie. Kees gaat zitten, kijkt naar de rozen op ons salontafeltje en zegt : Afrika !

  Jongen, ik heb geen cent verdiend. Alle rozenkwekers in Nederland gaat het slecht. Wij kunnen ze niet leveren tegen die Afrrikaanse prijzen. De enige stelen ( zo noemen ze die rozen ) die nog wat opbrengen zijn lange witte en rode. Maar alle korte en middellange rozen komen uit Afrika aanvliegen. Ja Kees, maar wij kopen onze rozen niet bij de supermarkt, maar bij de bloemist op de Kerkweg. Die zegt dat hij Hollandse rozen verkoopt. Laat je niks wijsmaken, zegt Kees, ze zijn zo Afrikaans als maar kan. Heel Nederland koopt vliegrozen. Ook heel links Nederland, Ook linkse mensen letten alleen op de prijs. Ze hebben in naam wwel van alles tegen de globalisering, maar als ze ervan kunnen profiteren, zullen ze het niet laten. De rozen die de PvdA uitdeelt voor de verkiezingen, komen ook uit Afrika.

 21. Job

  Nee, maar ik ken er wel genoeg die de crises sinds 2008 als het failliet van het ‘neoliberale’ kapitalisme beschouwen en op DDS wordt alles wat links is van rechtervleugel-VVD als socialistische, marxistisch, antikapitalistisch enz. beschouwd. Dus zo bezien is een bedrijfsleven-krant kan het FD worden aangemerkt als schaamteloos (in positieve zin) kapitalistisch en rechts. Voor Nederlandse/continentaal-West-Europese begrippen dan. Het FD is in elk geval de krant die het verst van de SP afstaat.

   

  Dat het FD het huidige EU-beleid steunt, is niet zo gek aangezien bijna alle EU-regeringen als rechts en liberaal/conservatief te boek staan (Volgens uw definitie zijn ze dat niet, volgens hun tegenstanders en ten opzichte van hun tegenstanders binnen hun politieke speelveld zijn ze dat wel).

 22. Bas

  Als mensen aan het werk zijn met hoofd of hand dan zijn diegene die toekijken links, politiek gesproken. Wat de eerste groep niet noodzakelijk rechts maakt, gelovig kan ook, maar wel normaal.

 23. Nittickson

  U lijkt de ethiketten links en rechts niet erg bruikbaar te vinden en daarin zou u dan uiteraard gelijk hebben. Maar met “kapitalistisch” schieten we ook weinig op, aangezien IEDEREEN tegenwoordig “kapitalistisch” is – of kent u nog aanhangers van de socialistische planeconomie?

   

  Het FD is voor het grootschalig subsidieren van Zuid-Europa, tegen de herintroductie van de gulden, tegen beperkingen op immigratie, tegen de PVV in de regering, etc etc. Noem dat allemaal maar rechts.

   

  U zegt misschien dat het etiket rechts niet veel inhoudt als het op vrijwel geen enkele krant, geen enkele omroep en geen enkele politieke partij van toepassing is. Daar hebt u dan gelijk in, in zoverre dat rechts inderdaad nauwelijks een sterke institutionele positie heeft in Nederland, terwijl de bevolking wel voor een groot en groeiend deel rechtse opvattingen huldigt.

   

   

 24. Job

  De rechtse kwaliteitskrant van Nederland heet het Financieele Dagblad. Een dergelijke kapitalistische krant kun je toch moeilijk links noemen. Het is alleen wel pro-business rechts en dus meer VVD dan PVV.

 25. Johnathan

  Voor mij is links synoniem aan hypocrisie. Drie voorbeelden:

   

  (1). Het rechtse kabinet Balkenende I starttte in 2002 een campagne om het fatsoen weer terug in de samenleving te krijgen (“fatsoen moet je doen”). Links reageerde honend, spruitjeslucht was nog het vriendelijkste woord dat men hiervoor over had. Tja, al decennia zette het linkse journaille de toon met lompe en onbeschofte interviews. Wie herinnert zich niet het P&W-interview met MP Balkenende en Ali B?
  De grootste goorbek op TV was Paul de Leeuw, VARA en aanbeden door links. Maar nu Rutger Castricum van de rechtse PowNews-omroep vrijpostige intervieuws maakt (zonder rechts te sparen overigens) schreeuwt links moord en brand. Sommigen willen journalisten als Castricum zelfs weren van het Binnenhof.

  (2). GroenLinks zegt op te komen voor het milieu. De aan haar gelieerde actieclub GreenPeace schuwt geen enkel middel om mensen/bedrijven het leven zuur te maken. Tegelijkertijd zijn GroenLinkser kampioen in vliegvakanties. En iedereen weet dat vliegen de grootste milieuvervuilende activiteit is.
  Op deze plek mag ook de hypocriete Diederik Samsom genoemd worden. Activist voor schoner milieu, maar hij laat zich wel bijstaan door Essent (van de kolencentrales) in zijn verkiezingscampagne.

  (3). Links zegt sociaal te zijn en op te komen voor een eerlijke inkomensverdeling. Toch zijn de grootste graaiers te vinden onder PvdA-ers. Grootverdieners bij de publieke omroep. directeuren van woningscoöperaties en in de ontwikkelingssector. Let wel, allemaal topsalarissen betaald met publiek geld.

 26. Happel

  Een kennis van mij – werkt nu bij een Radio/TV zender – kon pas na gesprekken met een paar docenten van de journalistenopleiding, voldoendes halen met stukken van linkse of verlinkste signatuur.

   

  Dat werd haar zonder enige géne verteld.

   

  Zij werkt nu met veel plezier en weet haar plaats, en hoe deze te behouden.

 27. Obomov

  Politieke economie is niet eenvoudig,
  maar wanneer we onderscheid gaan maken tussen Nederlands links en
  rechts en niet-Nederlands links en rechts, met zoals uit de stelling
  volgt evenveel definities van links en rechts als er landen zijn,
  wordt het toch wat onoverzichtelijk. Maar, zoals al eerder gezegd: je
  doet maar en je vindt maar. Mij lijkt dat we zo langzamerhand wel
  eens mogen gaan inzien dat de linkse en rechtse voorkeuren zover
  uit elkaar liggen dat het eigenlijk niet meer samengaat. Splitsen die
  hap. Zodra de gematigde, Nederlands niet-rechts experimenten de zaak
  in elkaar hebben doen klappen, komen we wel weer eens kijken.  

   

 28. Linkse media: help, we hebben niet genoeg allochtonen in dienst – De Dagelijkse Standaard

  […] als ‘westers’ vs. ‘niet-westers’? Waar is de politieke diversiteit op de bijna altijd linkse redacties gebleven? Je zou denken dat een redactie meer heeft aan échte diversiteit in plaats van […]

 29. PC-politie: College Tour is roomblank mannenprogramma – De Dagelijkse Standaard

  […] diversiteit. Ik bedoel maar: waar zijn de rechtse journalisten gebleven? Die vind je niet bij de linkse media. Nee, diversiteit heeft alleen maar met een ander kleurtje te […]

 30. Thomas

  Als je de onderzoeken van de jaren 2001 (N=1010) en 2010 (N=985) naast elkaar legt, lijkt er een kleine wijziging in politieke voorkeur van journalisten te zijn opgetreden:

   

  links en links van het midden:

  2001  79%

  2010  70% 

   

  Het is niet veel, maar toch…

 31. Obomov

  Het lijkt me inderdaad ook een heel goed idee wanneer rechtse mensen zich van Nederland afscheiden en de linkse weldenkers niet langer lastig vallen zodat deze precies kunnen doen wat ze willen. Wat dat ook moge zijn.

 32. tipo

  Bert -“Ook ik vind bezuinigingen niet leuk”- Brussen is toch gewoon een PvdA-er die doet alsof de PVV een punt heeft? Hij heeft zelfs een boek met Willem – “De Euro maakt ons schatjerijk” Vermeend gemaakt. Dus.

 33. Nittickson

  Het is al vaak gezegd maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de media zijn hartstikke links en dat maakt inderdaad veel uit. Frank heeft groot gelijk.

   

  Overigens heeft de Stichting Democratie en Media niet langer de macht bij de Volkskrant, het Parool, het AD en andere bladen. Nadat men de zaken volledig had verpest is de failliete boedel overgenomen door de Belgische Persgroep. We zullen er nooit achter komen maar misschien dat die er iets mee te maken heeft dat de Volkskrant tegenwoordig iets minder rabiaat links is en de NRC dagelijks rechts passeert. 

   

  Het zou voor de minister misschien het overwegen waard zijn de Nederlandse journalistenopleidingen geheel te sluiten. Niet reorganiseren, niet “zuiveren” of zoiets engs, nee, gewoon sluiten. We weten dat het kaderscholen voor de PvdA en erger zijn en we weten dat het niveau extreem laag is en dat er grootschalige corruptie heerst. Laten de kranten hun journalisten voortaan maar weer gewoon onder de academici uit de letterenhoek recruteren – OOK een links gezelschap maar toch in ieder geval evenwichtiger samengesteld – en van een hoger niveau.

   

  En laten we hopen dat er bij de Telegraaf ooit nog eens iemand opstaat die een rechtse kwaliteitskrant wil gaan maken. Zowel Elsevier als de Telegraaf hebben het potentieel maar zij durven de investering niet aan. En misschien zijn ze ook politiek wel niet geinteresseerd, want zelfs veel journalisten bij een blad als Elsevier zijn alleen maar “functioneel” links – ze schrijven rechtse stukjes omdat ze ervoor betaald worden.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.