Diederik Samsom is een draaikont

PvdA-leider Didi Samsom is een draaikont. Een hele grote draaikont. Wat vindt hij nu écht?

Het laatste nieuws is dat Samsom een gevaar kan worden voor minister-president Mark Rutte. Dat zou blijken uit een opiniepeiling van TNS-Nipo, opgetekend door de Volkskrant, die sowieso een fan is van de nieuwe PvdA-leider. De krant schrijft:

In de beeldvorming van de gemiddelde Nederlander wordt Diederik Samsom eerlijker en betrouwbaarder geacht dan Mark Rutte.

Zou het werkelijk?

De krant schrijft verder:

Samsom heeft echter goede hoop dat hij de premiersuitstraling de komende tijd verdient. ‘Met de energie, de overtuigingskracht en de ideeën die ik hier op de mat leg. Ik ga ervanuit dat als ik dat goed doe, dát de kwaliteiten zijn die ook van een premier worden verwacht.’

Samsom, die al tien keer is opgepakt, denkt dat hij premier van Nederland kan worden. Misschien is het goed eens wat dieper te duiken in het verleden van Didi, want hij blijkt een enorme draaikont, een grotere draaikont dan voormalig PvdA-leider Wouter Bos. Willen we zo’n man wel als premier?

Allereerst, wie herinnert zich zijn enorme campagnemisser? Samsom vond de Utrechtse PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen niet geschikt voor de stad. Sterker nog, hij zei dat hij zich niet kon voorstellen dat Wolfsen een tweede termijn als burgemeester zou ambiëren. Utrecht zou gelukkiger worden van een opvolger. Een dag later trok hij zijn keutel weer in. Dat had zo niet gemoeten. Excuses, duizendmaal excuses.

Hoezo eerlijk en betrouwbaar? Eerder een oneerlijke flapuit met een geloofwaardigheidsprobleem.

Nog een voorbeeld: Samsom voorspelde vijf jaar geleden dat er binnen nu en vijf jaar zijn partij en de SP zouden fuseren. Ze zouden samen verder gaan, omdat ze naar elkaar aan het groeien waren. Een aantal jaar later zegt Samsom, dan kandidaat voor het fractievoorzitterschap, dat het tóch anders ligt.

In diezelfde periode (2007), zo schreef De Pers destijds, schreef Nieuwe Revu dat Samsom minister van Milieu wilde worden. Oh nee, dat wilde hij toch niet. Althans, het ‘achtergrondgesprek’ had niet opgeschreven mogen worden. Tja, wil je nou wél of niet minister worden?

Geloofwaardig? Nee, niet echt. Of: echt niet.

U wilt nog een voorbeeld van draaikont Didi? Oké, Samsom zat vijf jaar geleden dus te flirten met de SP. Mag u raden waar Samsom mee zat te flirten in 1999. Precies. GroenLinks. Hij was in 1999 campaigner voor GreenPeace. In Vrij Nederland zei hij destijds:

De overheid kan veel betekenen voor de opmars van schone energiebronnen. Die kant zou ik ook uit kunnen. Ik heb een lichte voorkeur voor GroenLinks. Ik zie wel het belang van de overheid in, maar ik word niet echt warm van het spel in de Tweede Kamer. Het is niet praktisch.

Juist. En deze man, met wie je dus écht alle kanten op kan, is nu partijleider van de PvdA. Je kunt je afvragen of zijn politieke voorstellen nog wel zoveel voorstellen als Samsom in principe de dag erna weer 180 graden gaat draaien. Zo geloofwaardig is Samsom dus niet. Zouden TNS-Nipo en de Volkskrant een potje zitten te hoaxen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. Nittickson

  Dat bepaalt kennelijk de uitkomst van de vraag wie de Nederlandse premier wordt: wie is de grootste draikont? Nou, wat dat betreft kan het tussen Samsom en Rutte dan inderdaad nog spannend worden.

   

 2. Karl Kraut

  Samson zei dertien jaar geleden iets. Dat het iets anders is, dan hij nu zal zeggen, is omdat hij als politicus in functie van zijn werkgever is, wat is: zijn partij. Niet echt verrassend eigenlijk. Ayaan Hirsi Ali begon b.v. ook bij de PvdA, om bij de VVD (bijna) te eindigen.

   

  Diederik trok uit partij-raison een partijkeutel, in de vorm van Aleid Wolfson—de man met de uitstraling van een lintworm—weer in. Anderen daarentegen zeiden: “Geen cent naar Griekenland”, waarna er inmiddels dan TWAALF miljard euro naar Griekenland wegvloeiden.

   

  Probeer het toch maar eens met Grotere Thema’s, met wat meer relevante inhoud, denk ik dan, als je toch blogt.

 3. Johnathan

  Ik zou het gedrag van Samsom geen draaikonterij noemen, maar eerder opportunisme. Hij denkt vanuit de macht, en past zijn standpunt daarop aan. Iets dat de meeste politici doen, trouwens. Je principieel opstellen, mag dan heel standvastig lijken (bv. zoals de SGP of de PvdD dat doen), je bereikt er meestal weinig tot niets mee.

  Zelf denk ik dat – als de ‘wittebroodsweken’ voorbij zijn – de verkiezing van Samsom tot fractievoorzitter positief gaat uitpakken voor CDA en D66. Want voor een aantal PvdA-ers (met name ambtenaren) is hij gewoon te links en te drammerig.

 4. Jos

  Ik geloof erin dat draaikolken vaak hetzelfde kan zijn als voortschrijdend inzicht. Dat zij zo. Sam Son heeft in zijn interview aangegeven dat hij er achter kwam dat je met actievoeren, hoe succesvol ook, niet veel bereikte. Van daaruit zal hij wel beredeneerd hebben dat hij, net als zij van GL, veel meer kan bereiken in de politiek. Achteraf een goede keuze omdat Greenpeace op dit moment niets goede kan doen. Samson heeft uiteindelijk gekozen voor de partij die op dat moment de meeste kans op acht had, en dat was toen de PvdA. Als dat toen GL was geweest had hij daarvoor gekozen; met zijn GP-actieverleden had dat ook meer voor de hand gelegen. Zij van GL koos op dezelfde wijze voor GL, omdat die partij toen helemaal hip en ‘in’ was. Nu is Samson bij de PvdA ‘groot’ geworden en is flirten nu met de SP of met GL van een andere orde. Het is op dat punt dus geen draaikonten, maar het gevolg van wat hém toen het beste uitkomt.

 5. Trudy

  En een grote activist die al tien keer gearresteerd is geweest, en wat er nog zal volgen…

 6. jovano

  Slaap je met hem?

  Is het je vriendje of zo dat je hem liefkozend “Didi” noemt?

  Wat is dat voor flauwekul?

  En moet ik dan de rest van je artikel nog serieus nemen als je iemand vandaag hebt weg gezet als crimineel?

   

  Ik geloof dat de schrijver zelf een draaikont is.

 7. L.e.f.

  Jullie zijn wel behoorlijk geschrokken van de verkiezing van Samsom, als ik het aantal besmeurende berichtjes sinds zijn aantreden tel.

 8. Trudy

  @Jovano #13:41..Ik dacht er ook aan, maar misschien krijg ik last als ik het opschrijf..maar nu je het zegt, op een site werd de kop van Volkert naast die kop van Samson gezet..Geloof het of niet maar ze hebben dezelfde autistische trekjes, het syndroom van Asperger…

 9. ruud.w

  Volgens mij zitten op dit moment in het Catshuis de
  uitvinders van het draaien. Wat een symbolen van oude politiek.

 10. Caroline

  Tja, ik voorspel ook wel eens iets dat niet uitkomt, en wil ook wel eens wat dat vervolgens niet gebeurt. Ik zie niet in dat ik daarom een draaikont zou zijn, en van Samson zie ik dat dus ook niet.

   

  Laat die man nu eerst maar eens laten zien wat hij er van bakt, want tot zover hebben we nog niets gezien. Ik verwacht er weinig van maar dat is niet zo vreemd, immers van weinig politici is iets goeds te verwachten.

  En ach, als je ziet wat er de afgelopen jaren allemaal op het schild is gehesen bij de PvdA, dan weet je dat het er weer af donderen een kwestie van tijd is.

 11. Niek Verheyen

  beschermen = behoeden

 12. Niek Verheyen

  Marine le Pen gaf in een filmverslag afgelopen donderdag bij P&W aan dat wat in Toulouse gebeurd is, precies is waar zij al vaak voor gewaarschuwd heeft. De tragische voorvallen bevestigen nu dus haar gelijk. Logisch dat zij dan hieraan refereert. De reactie van Samsom, eveneens aanwezig in deze uitzending, was dat hij het schandalig vond dat zij hier politiek gewin uit wenste te behalen.  Deze opmerking impliceert dat hij niet in staat en/of bereid is Nederland voor het islamitische kwaad te beschermen.

 13. Rechtse Rakker

  Dat Diederik Samson een leugenaar is verbaasd mij niks. Alle politici zijn leugenaars. Ik kan er werkelijk geen een noemen, die altijd eerlijk is….. Wat dacht je van Jan Kees de Jager met zijn leugens over Griekenland. Of Jan Peter Balkenende? Wouter Bos? Of nu Mark Rutte? Allemaal kraaien ze regelmatig leugens uit. Politici zijn per definitie niet te vertrouwen. Op basis van (vaak leugenachtige) beloftes verkrijgen ze de macht. Ze hebben er vaak alle belang bij om de gevolgen van hun beleid niet helemaal eerlijk aan het volk voor te spiegelen om die macht vooral niet kwijt te raken….

   

  Eerlijke politici is net zoiets als vierkante cirkels. In de praktijk komt het domweg niet voor…..

 14. Bas

  Jammer dat ik een dagje ouder ben. Maar met een beetje dromen ben ik 20 en is deze man de eerste minister. In plaats van werken, zo dom, word ik een activist, groen. Heerlijk om elke dag uit te slapen, wakker worden, drugs slikken, en spelevaren op bootjes. Serieus, waar denken deze idioten aan als ze niets anders doen als een teringzooi schoppen? Het moet subsidie wezen die gaat stoppen door een crises. De nachtmerrie, werken voor je brood, word werkelijkheid voor zwakke schouders. Ik hoop het nog mee te maken.

 15. philippine

  Samsom als de grote leider. Gelukkig voor zijn aanhang is hij niet blond. 

 16. jovano

  Ik begrijp uit uw betoog dat u een pvda-stemmer bent en dat u de pvda een warm hart toedraagt. Of bent u enkel geobsedeerd door links?

 17. nick

  Het is heel goed dat de ware aard van de nieuwe PvdA leider eens belicht wordt. Veel van de in de politiek geinformeerden weten allang dat Samson een zeer linkse activist is die het overtreden van de wet niet schuwd en daardoor een dubieuze figuur is. Hoe geloofwaardig ben je als je de wet aan je laars lapt. De meeste pvda stemmers en ook de rest van de bevolking weten niet wat voor een vlees ze in de kuip hebben gekregen met het kiezen van deze omstreden man. Dat hij een moeilijke maar beperkende studie heeft gevolgt wil niet zeggen dat hij deugd en goed voor het land zal zijn. Hij is een eenzijdige activist die zijn partij de extreem linkse milieu kant op zal drijven. 

  Het is te hopen dat de kiezers er snel achter komen hoe ze een rad voor ogen wordt gedraaid met deze absoluut niet geschikte partijleider. Hij is een ware griezel en een wezelijk gevaar voor ons land en de bevolking

  De absoluut blinde en dove achterban van de pvda hoopt op winst maar zij zullen hoe dan ook van een koude kermis thuis komen. De pvda is de laatste tijd alleen maar goed bezig met het vernietigen van hun eigen overbodig geworden groepering, alle promotie en moeites van de linkse propaganda machine bij de omroepen en media ten spijt.  Zelfs deze kunnen de ingezette ondergang niet meer kunnen voorkomen. 

  Het is nu al goed te zien dat deze super arrogante, hypocriete en schijnheilige blaaskaak zijn ego aan het overstijgen is. 

 18. jovano

  Waren het niet van Agt en den Uyl die daar maanden hebben gezeten? Dat was pas echt oude politiek.

 19. jovano

  Uw vermogen om te oordelen strekt zich al uit naar de psychiatrie. Daar heb ik mij niet aan gewaagd.

 20. Mies

  Nou, dan zit hij bij de goeie partij, wat draaikonten betreft dan.

   

   

  Mies

 21. jovano

  Dat noem je ook wel een poging tot karaktermoord. Precies datgene wat men de Linkse media heeft verweten met betrekking tot Pim Fortuyn. 

 22. jovano

  Op sommige sites wordt al geschreven dat Diederik Samsom de nieuwe Volkert van der G is. Want dat was ook zo’n miieu-activist. Nou dan kunnen we nog heel wat vuurwerk verwachten in de Nederlandse Politiek.

 23. Conan

  Samson pleegde misdaden uit overtuiging. En meent dat met het afkopen van strafvervolging zijn lei geschoond is.

   

  Dit is een uiterst gevaarlijk sujet voor wie de wet slechts voor anderen bindend is. Zelf is hij daar als linkse GOED mens ver boven verheven. Een vrindje van Volkert.

   

  Tekenend dat de PvdA een dergelijke schobbejak thans openlijk tot voorman kiest. 

   

  Ondanks alles is de Leider van de PvdA nog steeds onderkoning van Nederland. De invloed van decennia baantjes verdelen is niet van het ene op het andere moment verdwenen. 

  Het zijn duistere tijden…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.