Diederik Samsom nieuwe kapitein PvdA

Geen categoriemrt 16 2012, 16:05
Het is Diederik 'Didi' Samsom gelukt. Hij mag de linkse backstabberspartij PvdA tijdelijk gaan aanvoeren. De echte winnaar is Lodewijk Asscher.
Tijdens een persconferentie in Amsterdam - waar anders - werd zojuist bekend gemaakt dat Diederik Samsom in de eerste ronde al zijn voornaamste concurrent Ronald Plasterk heeft verslagen. Plasterk was toch een beetje de Job Cohen van de vijf kandidaten. Samsom is jonger en gewiekster. Kamerleden Lutz Jacobi, Nebahat Albayrak en Martijn van Dam speelden mee voor spek en bonen.
Samsom is niet alleen jonger dan Cohen en Plasterk, hij is ook onervaren. De nieuwe PvdA-leider is een flapuit, zoals pijnlijk duidelijk werd in zijn campagne. Samsom vond de Utrechtse PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen niet zo goed. Sterker nog, hij zei dat hij zich niet kon voorstellen dat Wolfsen een tweede termijn als burgemeester zou ambiëren. Utrecht zou gelukkiger worden van een opvolger. Een dag later trok hij zijn keutel weer in. Dat had zo niet gemoeten. Excuses, duizendmaal excuses. Hij ging diep door het stof. Je negatief uitlaten over collega-regenten doe je niet.
Dit soort fouten zal Samsom de komende drie jaar, tot de verkiezingen in 2015, vaker maken: de jonge, onervaren flapuit die denkt het beter te weten, maar telkens foute beslissingen neemt. Te ambitieus, te hebberig, te vlug, te glad. Hij haalde voor zijn verkiezingscampagne een Essent-adviseur binnen en hij gebruikte de slogan 'nieuwe energie'. Dat Samsom aan de leiband loopt van de energielobby staat niet vast, maar het heeft er wel de schijn van.
Samsom is overduidelijk een maatje te klein voor de voormannen en hun secondanten van de drie coalitiepartijen die nu onderhandelen in het Catshuis.
Met Samsom aan de leiding gaat de PvdA het dus niet redden. Ja, zo wordt er al hardop gefluisterd door verschillende PvdA'ers, hij is de ideale tussenpaus. Een kandidaatpremier is hij niet. Dat is best triest voor Samsom. Hij mag nu dus de boel bij elkaar houden en de sociaal-democraten licht laten stijgen in de peilingen door dreigementen aan het adres van premier Rutte te uiten om straks keihard uit de partij te worden getrapt als Lodewijk Asscher zich aanmeldt voor de volgende lijsttrekkersverkiezingen. De spinmachine om Asscher naar Den Haag te halen is al een jaartje stilletjes aan het draaien.
De lijst met backstabbende PvdA'ers is lang, heel erg lang. Een geluk bij een ongeluk voor Samsom: hij weet heel goed hoe dat moet: backstabben. Nu heeft hij een paar jaar om zichzelf een paar verdedigingsmanoeuvres aan te leren om niet helemaal dood te bloeden aan de voeten van de nieuwe Messias: Lodewijk Asscher.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten