Hoe blanco is Samsoms strafblad?

Deze week is Diederik Samsom twee weken partijleider van de PvdA. Dagelijkse Standaard viert dat door in zijn verleden te duiken. Deel 1 van een drieluik.

„Je wordt na een actie niet veroordeeld, je krijgt meteen een boete. Dan koop je het af, eigenlijk net als wanneer je door rood rijdt. Ik denk dat me dat in Nederland maximaal tien keer is overkomen.” Aan het woord is Diederik Samsom, afgelopen zaterdag in De Volkskrant. De kersverse PvdA-leider blijkt over een grote fantasie te beschikken. Als campagneleider van Greenpeace was hij verantwoordelijk voor én betrokken bij diverse acties die het daglicht nauwelijks konden verdragen.

Obsessie met Dodewaard

 Met name bij de kerncentrale in Dodewaard laat de actievoerder Samsom zich gelden. Als campagneleider vindt hij dat daarbij alles geoorloofd is. Wegversperringen en spoorblokkades zijn voor de organisatie doodnormaal. Bij welke acties Samsom precies betrokken was, heeft hij nooit eerlijk opgebiecht. Niet zo verwonderlijk, gezien zijn staat van dienst: op 12 december 2000 wordt hij bijvoorbeeld gearresteerd bij een van de vele acties die Greenpeace destijds onder zijn leiding uitvoerde. De directie van de kerncentrale kan de veiligheid van een groep journalisten niet waarborgen en sluit ze een uur op op het terrein in Dodewaard. De verschillige vergelijking met door rood licht rijden blijkt wat stoerder dan Samsom zich in werkelijkheid heeft gedragen:

De politie maakte omstreeks kwart over twaalf een einde aan de actie. Daarbij hield zij woordvoerder Diederik Samsom van Greenpeace, die zich verzette, aan. Vijf andere actievoerders gingen vrijwillig weg.

Verzet bij aanhouding is uiteraard strafbaar in Nederland.

Een maand later voert zijn clubje wederom actie bij de kerncentrale. Ditmaal hebben Samsom en zijn vrienden een oude ME-bus op de kop getikt. De chauffeurs trekken blauwe truien aan om de indruk te wekken daadwerkelijk ME’ers te zijn. Ze weten het terrein van de kerncentrale te bereiken en worden vervolgens opgepakt. Ook dat is strafbaar:

Hij die opzettelijk onderscheidingstekens draagt of een daad verricht behorende tot een ambt dat hij niet bekleedt of waarin hij geschorst is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Samsom heeft nooit bevestigd dat hij bij deze criminele actie aanwezig was. Zijn vriend Thor Veen was er wel bij, zo laat deze in het Greenpeace Jaarverslag van 2001 weten (PDF). „Het was een hele inventieve actie”, zou hij er trots over zeggen. Daar had toenmalig campagneleider Diederik Samsom natuurlijk niets mee te maken.

Via de officiële kanalen laten de crimineeltjes weten er maar wat trots op te zijn:

“Bij de kerncentrale in het Gelderse Dodewaard wist de milieuorganisatie met een bus van de Mobiele Eenheid door een wegversperring van de politie heen te komen. Zes actievoerders blokkeren nu met de tweedehands ME-bus de doorgang van het transport van opgebruikte brandstofstaven naar de opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield.”

Was Diederik Samsom er nou wel of niet bij in januari 2001? Wij menen van wel. Het volgende YouTube-fragment  is wat vaag. Maar wie is de man die pontificaal bovenop de voormalige ME-bus zit terwijl zijn collega’s zich eraan vastketenen? Zou het Diederik Samsom kunnen zijn, of is het toch Martijn van Dam? Kijk en vergelijk.

De grenzen van de wet

Of iets wettelijk is toegestaan of niet, lijkt de actievoerder Samsom überhaupt niet zoveel te deren. Dat is tekenend voor de houding van Greenpeace in de tijd dat Samsom er actief was. „De Europese wetgeving (…) schiet nog ernstig tekort”, laat Greenpeace weten als ze weer eens over de schreef zijn gegaan. Van een groep milieuradicalen mag je ervan uit gaan dat ze zich van de wet niets aantrekken. Bij een volksvertegenwoordiger met de ambitie om premier te worden, ligt dat anders.

Samsom zei in De Volkskrant over zijn aanhoudingen: „Ik denk dat me dat in Nederland maximaal tien keer is overkomen.” Tien keer, als je het snel zegt is het niets. Maar dat is meer dan alle PVV-Kamerleden samen. Het is bovendien opvallend dat hij Nederland er uitdrukkelijk bij noemt. Hoe vaak ‘denkt’ Samsom dat hij in het buitenland is gearresteerd?

En hoe zit het eigenlijk met zijn strafblad? In het Volkskrant-vraaggesprek ontkent hij stellig er een te hebben. „Wel een vrij lange lijst van aanhoudingen en uitreikingen. Je wordt na een actie niet veroordeeld, je krijgt meteen een boete. Dan koop je het af.”

Maar zoals persofficier Wouter Bos (!) verklaarde nadat de vermeende kopstoot van PVV-Kamerlid Marcial Hernandez met een schikkingsvoorstel werd afgedaan: na een schikking volgt sowieso een aantekening op het strafblad. Bovendien werden na het incident met het ME-busje alle arrestanten voorgeleid voor de politierechter:

Alle arrestanten mochten donderdagmiddag weer naar huis. Ze moeten op 21 februari voor de politierechter in Arnhem verschijnen.

Zat Samsom daar ook bij? Werd hij tot een boete veroordeeld? Vragen, vragen.

Van een premierskandidaat verwachten we absolute openheid over zijn criminele verleden. Samsom moet zijn strafblad en de lijst van aanhoudingen waarover hij rept, openbaar maken. Pas dan weet de Nederlandse kiezer wat er echt te kiezen valt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. exter

  Hieruit blijkt toch maar weer ,al worden de PVV kiezers onnozel genoemd ,hoe onnozel moet je eingelijk zijn om zo,n man als Samsom als voorzitter te kiezen.

 2. Plasgootje

  Heeft een strafblad! Bravo Diederik!

 3. Plasgootje

  Over de buitenlandse financiering van de PVV, ha, ha!

 4. baksteen

  Heb begrepen uit de Volkskrant dat bekend is waar de buitenlandse financiering vandaan komt, dus dat kan plasgootje het beste daar navragen.

 5. philippine

  Ook graag duidelijkheid over de financiering van Greenpeace/projecten.

 6. Bas

  Amerika in oorlog met Japan. Neemt een besluit om een A bom te maken. Duizenden werknemers waren er mee bezig. En uiteindelijk slaagden ze. Mensen als Samson waren hierbij, zeker weten, niet betrokken. Vooruitgang in een oorlog word daarna gebruikt, in dit geval kern energie, met groot succes. Zoals altijd is de volgende generatie bezig om de nadelen er uit te halen of het product te verbeteren. Met staan op schouders van vorige hersens aan het werk mensen. Samson hoort daar niet bij. Bij het uitvinden van die truth begint het spreekwoordelijke stenen gooien. En is de geboorte van een links mens weer een feit.

 7. Plasgootje

  Wel eens van een jaarverslag gehoord (tja, dat doen transparante organisaties soms).

   

  Zou je kunnen aanbevelen eens eentje door te bladeren, daar staat het allemaal in.

   

  Gewoon op de stie van Greenpeace te vinden.

   

  Misschien kun je me de link naar het jaarverslag op de PVV site ff doorgeven?

 8. Ook Boos

  Zeg Plasgootje,

   

  Ik kan je het boek van Jaffe Vink aanraden, het Gifschip. Geeft een interessante verhandeling hoe Greenpeace een bevriende advocaat onder ogen van de rechter 113 miljoen Euro toestopte.

   

  De getroffen Ivorianen (ca 30.000) kregen slechts 33 miljoen dollar!

   

  Greenpeace is zo transparant als gebruikt WC papier!

 9. Peter Klein

  Samsom doet alles voor zijn kinderen he? Hij moet later tegen  zijn kinderen kunnen zeggen dat ie in elk geval alle moeite heeft gedaan om zich belachelijk te maken met zijn betweterige acties… blah,blah,blah.

  Die zullen later wel blij zijn dat de bevolking zich blauw betaalt aan energie , terwijl die echt niet meer dan 6 ct kwh hoeft te kosten.

  Ik hoop dat die niet de politiek in gaan, anders kirjgen we weer van die politiek correcte dogmatische wegkijkers

 10. T2000

  Waar het Samson volgens mij om gaat, dat is het gezag dat hij uitstraalt met zijn stellingname, gezien ook zijn achtergrond als ingenieur. Ik heb het te vaak gehoord bij interviews met hem. “Meneer Samson legt u eens uit; hoe werkt een kerncentrale eigenlijk?” Wie durft hem dan nog tegen te spreken, wanneer hij er terloops bij stelt dat kernenergie onveilig is… Diederik Samson kickt er op.

  Ik vind hem een gevaarlijke gast, die naar vreemde middelen durft te grijpen om zijn eigen gelijk maar te kunnen halen. Getuige ook bovenstaande blog. 

 11. Nittickson

  Laat de nieuwe moraalridder van links, die het woord “fatsoen” ook al weer in de mond bestorven ligt, inderdaad eens praktiseren wat hij preekt. OPENHEID EN FATSOEN. Snel duidelijkheid over zijn illegale verleden.

   

 12. Jos

  … en het is – terecht – al gezegd: Samsom is een draaideurcrimineel, een recidivist. Dat zeg ik niet, dat zegt hij dus zelf.

 13. Karl Kraut

  Ik zou niet teveel reclame maken voor het verleden van Samson, het wekt alleen sympathie. Een Joschka Fischer mishandelde in zijn jeugd politie-agenten, en het bekend worden daarvan heeft hem alleen maar populairder gemaakt.

   

  In Nederland heeft iedereen van links tot rechts helemaal de schurft aan de falende organisatie die de politie hier is; de georganiseerde fietslampjes-controleurs met hun misdaadoplossingspercentage dat het promille benadert.

 14. Gielah

  Ik wil wel graag duidelijkheid over álle grote en kleinere liefdadigheidsinstellingen.

  Wij hebben een lijst met de salarissen van al die directeuren…. en komt er weer eens een collectant langs voor zo´n instelling, dan laten wij aan de persoon die met die bus aankomt altijd even het jaarsalaris van de directeur of manager zien.

  De verstandige collectant kijkt dan wel link uit met zijn vrije tijd in het langs de deuren gaan te steken.

  De onverstandige collectant moet het zelf maar weten.  

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.